Os xeados que se montaban ao momento eran tan simples como un cucurucho ou un corte de dous ou tres sabores. Agora, a composición é túa

MARCO SORIANO DE TEJADA

As modas cambiaron. Lonxe quedaron aqueles veráns nos que os fabricantes lanzaban as súas novidades en forma de naves espaciais ou personaxes de terror. Asistimos a novas creacións que veñen de Londres, California ou mesmo que están a xurdir de heladeros galegos. E o que foi a modernidade, o cucurucho express, pasou á categoría de vintage. 

Taiyaki and cream. El pez que vino de Nueva York quedó atrapado en la red de Instagram el pasado verano.
Taiyaki and cream. O peixe que veu de Nova York quedou atrapado na rede de Instagram o pasado verán. www.lacocinaesvida.com

Os xeados acadaron a maioría de idade e como tal, xa non son un xogo de nenos. Existe unha especialización en locais que están á caza das últimas tendencias, que poden durar pouco máis que o que tardan en derreterse. O ano pasado tocoulle ao Taiyaki que, procedente de Nova York, instalouse coa súa forma de peixe en xeaderías das principais cidades españolas. Este pastelito de orixe asiática, empezárono a encher de xeado na Gran Mazá e aterrou en Madrid da man dos irmáns Luis e Miguel Aliff, xunto coa súa socia Giuseppina Palladino.

Ice & dreams. En Madrid podemos encontrar el helado nube, tendencia para este verano recién llegada de Londres.
Ice & dreams. En Madrid podemos atopar o xeado nube, tendencia para este verán recentemente chegada de Londres. Ice & dreams

Pero a este peixe, rei do Instagram, está a destronalo rapidamente o xeado nube. Este cucurucho rodeado de algodón de azucre é o elixido polos foodies para este verán, pero cabe a dúbida de se o elixen polos seus sabor refrescante ou polo fotoxénico que é para colgalo nas redes. Talvez esta creación acabe desaparecendo como as nubes dunha tormenta de verán. Por iso o seu creador, Pedro Buerbaum, propietario da xeadería Ice & Dreams, en Madrid, co seu padal viaxeiro ofrécenos outras composicións igual de suxestivas. 

De película

Ice Wave. En esta franquicia elegimos ingredientes y nos lo preparan sobre una plancha a -20 grados al momento.
Ice Wave. Nesta franquía eliximos ingredientes e prepárannolo sobre un ferro a -20 graos ao momento. Ice Wave

Non podes pedir un Itim Pad se non tes listo o teu Smartphone na man. Este xeado con forma de labra procedente do este asiático prepárase ao momento sobre un ferro frío. Os de Ice Wave sábeno e xa sólo lles falta pór un trípode para que transmitas un live mentres che preparan a túa propia creación. Tendencia «gastro instagramable», pero tamén de película. 

ANGEL MANSO

Cóctel xeado

En Galicia a creatividade dos xeados hase dirixido a un público con maioría de idade. Así, na Ibi, os irmáns Gonzalo e Silvia lanzaron unha serie de creacións, ademais de xeados sen gluten e veganos, baseadas en cócteles tradicionais como son o mojito, a caipiriña o daiquiry ou o gin tónic. A maioría de idade é obrigatoria e con eles atraen a un público aos que lles apetece saborear unha refrescante combinación sentados nunha terraza da Marina coruñesa.

ANGEL MANSO

Pero non todo son modas. A tan só uns poucos de metros, en Bico de Xeado apostaron pola materia prima que lle achegan as vacas que teñen na súa granxa e unha elaboración artesanal. Tras os atrevidos sabores como o de pementos de padrón, agora tócalle a quenda ao xeado de café de pota. Probablemente, o seguinte paso sexa crear unhas gotas de bagazo xeadas para botalas a esta novidade que nos traen estes granxeiros que están presentes en moitos puntos de venda fóra da súa terra. E é que a imaxinación nos xeados non ten límite. Pasen e proben. ¡Hum!