O spritz cumpre 100 anos

SABE BEN

Este combinado representa á perfección a «dolce vita». A bebida italiana celebra un século coa mesma frescura e o mesmo estilo cos que convenceu nos seus inicios, cando naceu Aperol

02 jun 2019 . Actualizado ás 05:00 h.

É nomear o spritz e imaxínasche nunha terraza, con lentes de sol, en calquera lugar de Italia gozando da dolce vita. A iso sabe o spritz, porque cen anos despois segue sendo a referencia non só do mellor aperitivo dese país senón da imaxe máis cool dun estilo de vida. Alí onde hai felicidade, hai spritz. O combinado alaranxado converteuse en todo este tempo nun símbolo elegante máis aló de Italia, tamén en calquera parte da Costa Azul, en Croacia, en Austria, e agora en Galicia onde desembarcou con forza para o goce de quen tanto ao mediodía como nese momento inquedo de primeira hora da noite (despois de traballar) deciden tomarse un cóctel con non demasiada gradación. Esa é outra vantaxe desta bebida fresca e amarga por igual, que ten a súa base no Aperol, e ao que se lle engade outro tanto dun viño espumoso (prosecco) ou champaña, un golpe de soda, xenerosas pezas de xeo e unha rodaja de de laranxa no interior. E sempre nun bo copón.

Aperol foi creada polos irmáns Barbieri, Luigi e Silvio, en 1919. Un termo inspirado no francés apéro , ‘aperitivo', que estaba feito de aceite cítrico, mesturado con herbas e raíces de calidade para crear unha combinación perfectamente equilibrada. Aperol Spritz é agora coñecido en todo o mundo e lidera a categoría do spritz. Este cóctel hase consumido tradicionalmente en todo Veneto, alí chamárono o ‘bácari', que personifica o modo de vida veneciano que chama a estar xuntos, gozando de aperitivos de pequeno tamaño como os cicchetti que se degustan a media mañá.

aperitivo e dixestivo

En Galicia ha ir calando nestes últimos anos, en especial entre as mulleres, segundo contou neste xornal Ignacio Juanvélez, dono do restaurante Charrúa, que apostou por este aperitivo por convicción persoal. Hai tamén quen prefire tomalo como dixestivo pola súa frescura e a súa burbulla, sobre todo tras unha comida copiosa, e así é tamén como o adoitaba consumir a xente maior en Véneto. O spritz, que vén do alemán spritzen (‘botar un chorro auga ao viño'), equilíbrase na tendencia que había en Italia de rebaixar as bebidas alcohólicas con auga. Non foi ata mediados dos anos 50 que Aperol introduciuse na súa fórmula, e o seu bum chegou pouco despois cando se popularizou entre os mozos italianos como a mellor opción de aperitivo, lixeiro pola súa pouca gradación, e exquisito por representar todo un modo de vida feliz.