Os primeiros espadas da gastronomía española non se conforman con acadar a gloria en casa; moitos deles teñen restaurantes en Bogotá, Tokio, Berlín ou Cancún; pero é Londres a cidade que ten un sabor ibérico máis acentuado grazas a Dabiz Muñoz, Nacho Manzano ou Juan Mari Arzak

LAURA G. DEL VALLE

Fano con frecuencia: explorar novos horizontes a través dos seus pratos. Arriscar e triunfar adoitan ser dúas palabras que, no caso dos chefs con estrela Michelin, van unidas. Por iso non sorprende que, tipo Willy Fog, os números uno da gastronomía española teñan feito as maletas para emprender unha viaxe que agradecen os máis selectos padais do planeta.

A apertura de réplicas dos mellores restaurantes do país en diversos puntos do mundo -aínda que Londres leva a palma como a cidade reclamo por excelencia destes cociñeiros- pon aínda máis na fala da xente o bo facer de Martín Berasategui, Paco Roncero ou Lucía Freitas; a única galega con presea que loce sinal fóra das nosas fronteiras, e nin máis nin menos que en Nova York. Pero cócese sabor ibérico tamén en Lisboa, Tokio, Cancún ou Bruxelas.

Martín Berasategui

Mónica Irago

Latinoamérica é o seu templo

A súa alma máter, que leva o seu propio nome, situado en Lasarte-Oria (Guipúzcoa), levoulle tan lonxe que o vasco conta xa con 10 estrelas Michelin, que reparte entre algúns dos seus restaurantes españois. Non é o único gran galardón que ten no seu haber. Os seus restaurantes mexicanos -en Praia do Carmen e Cancún- teñen 5 diamantes cada un; a distinción máis prestixiosa de Latinoamérica. Estes locais, xunto ao que ten en San José do Cabo -tamén no país do tequila- e o aberto en República Dominicana nace da colaboración do afamado chef cunha cadea hostaleira. Como é capaz de saír airoso en cada unha das súas propostas gastronómicas? Explícao: «O importante é ilusionar ao equipo. Martín Berasategui non son eu; é toda a xente que traballa comigo».

Nacho Manzano

asdf

LONDRES QUEDÓUSELLE PEQUENO

É un dos cociñeiros asturianos máis reputados grazas aos seus afamadísimos restaurantes: Casa Marcial (Arriondas), con dúas estrelas Michelin; e A Salgar, en Xixón (unha estrela). Pero Nacho Manzano abriu fai unha década horizontes e fíxose coa crítica e o público da capital británica. En Londres, onde os padais dos máis selectos están ben curtidos, gozan do bo facer da gastronomía deste cociñeiro, enraizada á natureza da contorna no que creceu: Arriondas, unha aldea entre montañas. Ten aí cinco restaurantes, pero abriu locais tamén en Mánchester, Leeds e Glasgow.

Marcos Morán

Mauricio Donas Castañeda | Efe

Unha tradición que cruza fronteiras

Marcos Morán é a quinta xeración dunha familia de hostaleiros que leva máis de 130 anos pondo de relevo a gastronomía asturiana. Casa Gerardo, en Prendes, é famoso pola súa fabada e o seu arroz con leite. Parece incrible xestionar este local cun exclusivo establecemento na City londiniense; pero nada se lle resiste a Morán. De feito, tras ter consolidado o seu restaurante no país do brexit lanzouse á aventura da capital belga coa apertura de Hispania Brussels, no Hotel NH.

Eneko Atxa

DO BIZKAIKO TXAKOLINA | Europa Press

Sete apelidos vascos en tokio

Ter un don e gardalo no caixón que é España pode parecer un sacrilegio. Talvez por iso Eneko Atxa, que foi galardoado con tres estrelas Michelin polo seu restaurante Azurmendi (nos arredores de Bilbao) quixo voar do niño e explorar en Tokio o resultado de fusionar a cociña xaponesa e a vasca. Situado no barrio de Roppongi, unha zona multicultural, o queixo Idiazábal e o chacolí teñen o éxito asegurado cada día. Como outros reputados cociñeiros tamén se deixou conquistar por Londres, onde ten outro restaurante.

Dabiz Muñoz

A irreverencia conquista Londres

Un programa de televisión foi testemuña, fai un par de anos, dos quebradizos de cabeza que xera abrir un restaurante. Máis se non vives na cidade onde o estás montando. Pero finalmente Dabiz Muñoz puido comer perdices. Aínda que StreetXo, que non encandeou á crítica británica tanto como á crítica española gustoulle o local homónimo de Madrid, segue sen librarse da polémica: o chef rompía a finais do ano pasado cos seus socios londinienses e compráballes todas as súas accións.

Albert Adrià

orriols

Sobremesas lonxe de casa

Cunha refinadísima estética, o irmán do xenio Ferran Adrià abriu a finais do pasado ano Cakes and Bubbles, un local especializado en sobremesas, champaña e viños espumosos. Unha delicia, imos. Experto como poucos en repostería -foi durante anos o responsable das sobremesas del Bulli-, o pequeno dos Adriá nunca ocultou as súas ganas de abrir a súa propio local en Londres, a súa cidade favorita. A guinda do pastel que é a ampla oferta gastronómica española na capital británica.

Quique Dacosta

MARCOS MÍGUEZ

O ARROZ CHEGA A Londres POLA PORTA GRANDE

Está a puntiño de caramelo. Arros QD, o novo restaurante de Quique Dacosta en Londres, abrirá as súas portas o vindeiro venres 7 de xuño. Este tres estrelas Michelin pretende achegar todos os seus coñecementos en arroces á zona residencial de Fitzrovia. Aínda que a vangarda forma parte do selo do valenciano (e non vai faltar neste restaurante), o seu equipo encargarase de que os foráneos gocen do mellor arroz como o facemos en España: con familia, amigos, risos e moitas ganas para comer.

Ramón Freixa

MSC CRUCEIROS

Exclusividade en Colombia

O cociñeiro barcelonés ten na cidade colombiana de Cartaxena uno dos restaurantes máis reputados da cidade: Erre de Ramón Freixa. Trátase dun local dividido en tres espazos moi diferentes. Un no que reina a gastronomía de altura, outro de cociña tradicional española e unha terceira zona onde as tapas son as protagonistas. Xa o comentou este chef en máis dunha ocasión: «As tapas son un dos mellores embaixadores da cociña española». Predica co exemplo.

Carme Ruscalleda

Ricard Estol Sauleda

Novo local para celebrar quince anos en Tokio

Carme Ruscalleda daba unha mala noticia ao mundo foodie o pasado ano tras decidir pechar o seu restaurante Sant Pau, en San Pol de Mar (Barcelona), que contaba con tres estrelas Michelin. «Sempre quedará Tokio», pensarán os máis (máis) podentes. Efectivamente. A soada cociñeira ten desde fai quince anos unha réplica do Sant Pau no Xapón que, recentemente, cambiou de local e trasladouse a un gran hotel. Con capacidade para 60 persoas, celébranse vodas nun espazo que a propia Ruscalleda define como «bellísimo». A reinvención é a lei desta catalá. Que llo digan ao seu marido e fillo, cos que traballa man a man.

Juan Mari Arzak

Marcos Míguez

Incombustible e con estrela en Londres

Con 76 anos, Juan Mari Arzak, un dos líderes da revolución gastronómica vasca, segue incombustible. Proba diso é o restaurante que lidera xunto á súa filla Elena en Londres: Ametsa -que, por certo, significa soño en eúscaro. E ten sentido, porque a cociña dá boa mostra dos mellores produtos do País Vasco-. Conta cunha estrela Michelin e unha reputación na capital británica que xa quererían a maioría de restaurantes para si. Como moito dos mellores locais que estes chefs con estrela teñen fóra de España trátase de formatos ligados a grandes cadeas hostaleiras.

Sergi Arola

PACO RODRÍGUEZ

LISBOA, A súa SALVACIÓN

O cravo ardendo ao que se agarra este cociñeiro está en Lisboa, ten unha estrela Michelin e chámase LAB. Aínda que o polifacético cociñeiro non pasa polo seu mellor momento económico -e iso que forma parte do xurado da edición chilena de Masterchef -. Tivo que vender a súa moto e as súas casas por problemas co fisco. Aínda así, a crítica segue sendo fiel ao espírito irreverente da cociña do barcelonés. O seu restaurante lisboeta arrasa entre os vinte comensais para os que teñen capacidade.

Lucía Freitas

XOAN A. ADOITAR

Nova York, onde os soños se cumpren

Asegura que cando a chamaron para asesorar a apertura dun restaurante galego en pleno Manhattan, a proposta chegou no momento máis indicado. Lucía Freitas, que acaba de conseguir a súa primeira estrela Michelin para A Tafona, deixou na cidade dos rañaceos boa parte do seu sinal. Sobre todo na carta, que está deseñada por ela. A vertixe foi enorme cando se puxo ao choio, pero agora Tomiño Taberna está considerado como un dos mellores restaurantes españois de Nova York. Por se isto fose pouco para a compostelá, o seu soño faise realidade: un segundo restaurante, máis informal, sen saír da capital galega. Un luxo que gozará sen desatender A Tafona, aquela casa de comidas de 12 euros que acabou conquistando a guía vermella.

Paco Roncero

Eliseo Trigo | Efe

Europa, América e Asia aos seus pés

Masterchef é, sin duda, un gran trampolín para darse a coñecer a outros públicos. Como outros profesionais da cociña española, Paco Roncero saltou á fama con este programa. Neste caso na súa edición colombiana. Precisamente neste país latinoamericano ten o chef madrileño o restaurante Estado Puro; concretamente en Bogotá. Pero a súa cociña pódela atopar en Shanghái, Curitiba (Brasil) ou Guanajuato (México). Neles o chef reinterpreta a gastronomía española máis tradicional desde a alta cociña. Aí é nada.

Paco Pérez

Desde Berlín

Situado no emblemático parque Tiergarten, en Berlín, o nome do restaurante de Paco Pérez, Cinco, significa moitas cousas: desde o número de sentidos que estimula a súa cociña ata os dedos dunha man, cos que crea maxia. Aos que teñan previsto unha viaxe á capital alemá: só dá servizo de ceas e, claro, con horario europeo: de 18.30 a 22.00 horas. Merece a pena pasar dos ritmos circadianos polos grandes produtos, traballados sen pretensión.