Os dez erros que cometen os galegos nos seus menús de voda

SABE BEN

Nin gambas gabardina, nin salsas... nin torta nupcial. Os expertos recomendan fuxir dalgúns pratos ou elaboracións, frecuentes nas ligazóns das terras de Breogán, para non correr riscos alimentarios ou que resulten incómodos á hora para comer

29 oct 2019 . Actualizado ás 16:46 h.

Miles e miles de euros enviados ao pozo da murmuración o domingo no aperitivo só por non estar atentos a algún que outro detalle. Aínda que as vodas sempre foron o evento oficial ao que sacarlle punta, na actualidade o que hoxe é tendencia mañá pasa a converterse en Lady Gaga na gala do Met: unha cousa moi charramangueira. E iso pode chegar a supor unha tensión indesexable aos noivos máis picajosos, a aqueles que non aceptan unha crítica. Pero tamén ás parellas que, sen preocuparse demasiado por causar unha impresión perfecta, desexan que os seus invitados estean o máis a gusto posible nesa data que, din, é o día máis feliz dos tórtolos.

Sexa como for, o caso é que en Galicia os prometidos adoitan deixarse levar pola paixón co mundo mariño, (spoiler) tanto en contido como en continente. E iso ás veces pode ser pouco ortodoxo, ademais de deixar a carteira tremendo. Pero hai máis erros nos que tropezan os noivos millennials. Repasamos xunto a dous expertos os máis habituais:

1. Cantidade de comida para nutrir a todo o pobo

Cabalo grande, ande ou non ande. «Agora o normal é facer un aperitivo longo e dous pratos, pero aínda hai moitas parellas obsesionadas con que non falte comida, sobre todo marisco. Intentamos razoar con eles porque se serve moita cantidade nos aperitivos, pero é o eterno conflito», explica Rubén Núñez, director do cátering coruñés especializado en vodas, Boketé. Desde cátering Rías Baixas, Verónica Godoy comenta que os galegos se preocupan en exceso deste asunto, «relacionando calidade con cantidade, e pode quedar vulgar».

2. Quen arrisca non sempre gana

Simple e conciso. «Ti podes estar acostumado comer de cando en vez de estrela Michelin, pero non todos os invitados aprecian determinadas técnicas», comenta o responsable de Boketé. Segundo Núñez, sucede o mesmo cos viños. «Moitos noivos queren un específico que encarece moitísimo o orzamento pensando no agrado dos comensais, pero non todo o mundo entende de viño nin o vai a valorar».

3. Sobremesas eternas

Segundo Núñez, «o recomendable son dúas horas de servizo desde que se sintan os invitados ata que se serve o café». Asegura que é outro dos grandes puntos de fricción cos noivos, xa que «están a saudar, distraídos e non se dan conta de que o tempo pasa e alóngase demasiado a sobremesa».

4. Mellor sen torta nupcial

«Quedou algo anticuada. Algunhas parellas queren seguir a tradición do corte da torta e ofrecémoslles unha simbólica, pero xa non se estila iso de que teñan varios pisos e logo repartir porcións entre os invitados. Agora levan sobremesas máis refinadas», explica Núñez.

5. A recena, cando?

O mellor é que a recena, que comeza a ser imprescindible neste tipo de eventos, «sírvase á metade da barra libre», explica o experto de Boketé. Deste xeito non se deixa demasiada marxe desde que rematou a cea, pero a xente ten espazo para elixir cando lanzarse a por as minihamburguesas ou os sándwiches.

6. Os frescos, mellor tapados

«É moi común que as parellas se queiran casar en xardíns e opten por produtos frescos tipo sushi que, nun espazo exterior, non se poden servir sen ir tapados», aclara Godoy. E engade: «Hai que pensar na seguridade e na normativa sanitaria, e cando lles comentas estes temas frústranse».

7. Menos é máis (tamén cos aperitivos)

Segundo Godoy, «no cóctel de benvida é importante que non sexan demasiados aperitivos porque os invitados chegan moi saciados aos pratos principais. Eu recomendaría catro aperitivos quentes e catro fríos, e que sexan elaboracións frugales, como un gazpacho de melón, por exemplo», recomenda.

8. Rodolfo lagostino pode quedar en casa

En Galicia o marisco segue sendo indispensable, pero segundo a responsable de cátering Rías Baixas, o recomendable é «fuxir dos lagostinos, que nin sequera é un produto de aquí e parece que se poñen para facer vulto, e do lagostino, que salpica moito».

9. As salsas poden resultar indigestas

«Para os principais, evitaría pratos moi salseados, sobre todo nas vodas de tarde, xa que poden resultar indigestos». Tampouco son boa opción ingredientes que repitan. «O cordeiro adoita ir marinado con allos e eu non o recomendo. Nese caso un substituto perfecto sería un solombo». Explícao a experta Verónica Godoy.

10. Ollo cos produtos que se oxidan

É importante ter en conta este aspecto nos aperitivos e, sobre todo, na recena. «O guacamole demándase moito e non é unha boa opción porque se pon feo. Sucede o mesma cos gambas gabardina, que tamén se piden moito. Se non chos comes aos poucos minutos perden a textura e estrágase o prato», explica Godoy.

tamén en sabe ben