Portonic, o gin-tonic que arrasa en Portugal

SABE BEN

É o cóctel de moda entre o público novo, que resulta moito máis refrescante que o combinado inglés. Engádelle cítricos e ponlle romeu, alfabaca ou menta. Encantarache

05 may 2019 . Actualizado ás 05:00 h.

Son as oito e media da tarde en Portugal. Chove en Lamego, pero na Wine Library do Six Senses Douro Valley nada embaza a sesión de cóctel que ofrece o hotel aos seus clientes. Como pano de fondo, os outeiros do Douro cheas de viñedos do Porto. Un enclave inmellorable que ben lembra á nosa querida Ribeira Sacra polas súas terrazas. Aquí, no Alto Douro, unha zona situada no interior do país luso a algo máis dunha hora do Porto, e tamén a algo máis dunha hora da fronteira con Verín, atópanse as viñedos dun dos viños máis coñecidos do mundo. É nesta zona de Portugal, Patrimonio da Humanidade da Unesco, onde se cultiva a uva que dá fama a este caldo tan apreciado, e non O Porto, como pensan a maioría dos mortais. 

O camareiro ofrece unha bandexa con varias bebidas. Non faltan os viños do Douro: brancos, tintos -todo un descubrimento pola súa alta calidade- e o conocidísimo O Porto. Pero tamén hai un combinado que sorprende a algún dos asistentes á recepción. É o portonic.

«O que?» Pregunta un dos españois que se hospeda eses días no hotel e que inmediatamente consegue relacionar o xogo de palabras. «É coma se fose un gin-tonic, pero en lugar de xenebra leva O Porto branco seco», responde Acacio Peixoto, Wine Director do hotel, todo un experto en viños da zona e que comenta nun perfecto castelán, nada de portuñol, que leva pegando forte no país luso desde o 2011 e que namorou a bármanes de prestixio de Londres e Nova York.

Este combinado, moito máis refrescante que o gin-tonic, permite ofrecer unha saída comercial máis que honrosa aos Oportos brancos, sobre todo entre o público novo, xa que a produción destes caldos non acadan o 10% dos viños do Porto en xeral.

«Ademais de estar bo e ser moi refrescante, o portonic non ten tanto problema coa gradación alcohólica como o gin-tonic. Só ten un 20%, fronte ao 40% da xenebra. E logo supón un aforro porque é máis barato», asegura o Wine Director do Six Senses Douro Valley, que tamén explica que hai establecementos en España que xa o ofrecen.

Tamén se pode facer en casa. A receita é ben sinxela. Botar xeos nunha vaso ancho. A continuación, engadir un terzo do Porto branco seco e encher o vaso con dous terzos de tónica. Remover para que se faga ben a mestura. É recomendable pór unha rodaja de limón ou mesmo pel de laranxa. Os cítricos casan moi ben con este combinado. Para rematar, pódeselle pór unha rama de romeu para aromatizar o cóctel ou mesmo unhas follas de alfabaca ou menta. E xa está. Listo para tomar. Sorprenderache o seu sabor afrutado.

Este combinado pódese tomar como aperitivo, pero tamén despois de comer, para facer unha sobremesa agradable con amigos. Se amais che atopas nunha terraza con vistas, a experiencia será inmellorable. Así que xa sabes, súmasche ao portonic? Non che defraudará.