Existen as boas, as malas e as peores. Pero nas que debemos pór o foco, e que debemos inxerir en maior cantidade, son as insaturadas, como as que atopamos no aceite de oliva, o aguacate ou algúns peixes
27 mares 2019 . Actualizado ás 18:39 h.Ante a palabra graxas moitos son os que senten un repelús por todo o corpo. Nos últimos anos parece que o tema da alimentación hanos posto a todos en alerta. Desde as institucións, como o Ministerio de Sanidade, Consumo e Benestar insisten en que debemos mellorar a nosa alimentación, debido ao aumento das taxas de enfermidades cardiovasculares, de diabetes ou de obesidade; todas elas relacionadas coa nosa mala alimentación. Pero como adoita pasar con campos tan amplos, diversos e complexos, ás veces pérdese o control e é inevitable que circulen mitos sobre supostas dietas milagre.
Falamos con dous nutricionistas: Nuria Pumares e Fátima Branco, para intentar pór os puntos sobre as íes e explicarche, sen termos complexos nin fórmulas confusas, que son as graxas saudables, en que alimentos atópanse e que beneficios achégannos na nosa saúde.
En primeiro lugar, que son exactamente as graxas? Trátase un macronutriente presente nos alimentos que inxerimos cada día e moi necesario para o correcto funcionamento do noso organismo. Seguro que coñeces a frase de coida o teu corpo e mente; pois necesitas graxas, pero insistimos: con control. Os excesos xa sabemos que son nocivos para a saúde, en todos os terreos.
Existen diferente tipos: as saudables, as non tan malas e as moi malas. Ti, deberías comer sempre as saudables, as non tan malas consumilas de xeito controlado, sen excesos; e as moi malas mellor nin velas diante.
1. As saudables:
Forman parte das graxas insaturadas, este tipo de graxas contribúen a previr enfermidades cardiovasculares, inflamatorias, da pel e mesmo algúns tipos de cancro. Segundo contounos a nutricionista Nuria Pumares, a maior parte da graxa que debemos inxerir debe proceder de graxas insaturadas, como o aceite de oliva, aguacate, ou a graxa que podemos atopar en algúns peixes.
Existen diversos tipos de graxas insaturadas: as monoinsaturadas. Estas graxas axudan a diminuír o colesterol malo e a manter os niveis do colesterol bo. Que alimentos conteñen este tipo de graxas saudables?
- O aceite de oliva
- O aguacate
- Peixes como o bacallau ou a caballa
Por outra banda, están as graxas saudables poliinsaturadas, que á súa vez se dividen en:
- Omega 3: presente en peixes azuis como o atún, as sardiñas ou as anchoas
- Omega 6: atópase en froitos secos como os piñones, noces ou no aceite de girasol.
2. As graxas «regulares»:
Son as chamadas graxas saturadas, este tipo de graxas adoitan ir acompañadas de vitaminas liposolubles que son importantes para o correcto funcionamento do noso organismo. O problema deste tipo de graxas é que o seu consumo excesivo pode elevar os niveis do colesterol malo, e polo tanto aumentar o risco de enfermidades cardiovasculares. En resumo, que é necesario o seu consumo pero sen pasarse.
Estas graxas podémolas atopar en:
- Alimentos de orixe animal: como na manteiga, en lácteos non desnatados, na xema do ovo ou na carne graxa.
- Algúns aceites vexetais: como no aceite de coco ou o de palma.
Os embutidos conteñen graxas saturadas, polo que comelos a diario non é positivo, debemos de equilibrar o seu consumo durante a semana, do mesmo xeito que os lácteos que non son desnatados. O problema radica en que a suma de todas as graxas que consumimos nun día non supere os niveis recomendados. Segundo a OMS: o consumo deste tipo de graxas non debe ser máis do 10% da inxesta calórica total diaria.
3. As graxas moi malas:
As graxas trans. Se queres ao teu corpo san, dilles basta. As chamadas graxas hidrogenadas son o resultado da manipulación industrial das graxas de orixe vexetal. Basicamente as graxas insaturadas convértense en saturadas. Podémolas atopar en alimentos procesados como a bollería industrial, snacks, ou en comidas precocinadas. Que si, que estes produtos adoitan estar ricos, pero non son sans. É importante ter en conta que este tipo de graxas non producen ningún efecto positivo na nosa saúde. Non, non son inofensivas. Aumentan o colesterol malo e descenden os niveis do colesterol bo.
Ante esta sobredose de información as nutricionistas sintentizan. Recoméndannos seguir unha dieta mediterránea con alimentos ricos en fibra, minerais e antioxidantes; comer máis pescado, e as carnes graxas mellor non comelas máis de dúas veces por semana. Leste antollo é mellor deixalo para a fin de semana: será o noso pequeno capricho.
tamén en sabe ben