A cociña galega, presente na macroexposición de Google sobre a gastronomía española

L. G. V.

SABE BEN

Real Academia de Gastronomía

A mostra de Google Arts & Culture, que xa se pode visitar, recolle os recunchos da cociña española en diferentes formatos e con protagonistas que van desde un pollero a Ferran Adrià

26 mares 2019 . Actualizado ás 18:13 h.

Os tentáculos do todopoderoso Google queren tocar cada vez máis esferas, sendo a gastronomía o último espazo conquistado. Non é para menos, pois o bo momento que vive a cociña a nivel mundial, pero en particular no noso país, fixo pór a funcionar as cabezas pensantes de Google Arts  & Culture e da Real Academia de Gastronomía para crear España: cociña aberta, a exhibición online sobre gastronomía española máis completa ata a data e a primeira do xigante de Internet dedicada á cultura gastronomía dun país.

O obxectivo é contar as historias detrás dos cociñeiros, os sabores e o legado cultural que converteu a España nun referente culinario a nivel global. Esta exposición dixital permanente suma un total de 55 exposicións con case 2.000 elementos e máis de 60 voces de expertos dividida en tres grandes capítulos: as persoas, os sabores e os encontros, mostrando á gastronomía como encontro entre a arte e a cultura. Precisamente polo que o xenio Ferran Adrià, que por suposto é un dos protagonistas desta especie de museo virtual que xa se pode visitar, leva anos pelexando e reivindicando.

Usuarios de España e de todo o mundo (a exhibición estará dispoñible tamén en inglés, francés e xaponés) poderán descubrir as orixes dos pratos españois máis coñecidos no mundo como as tapas, a paella, percorrer nun mapa interactivo as diferentes variedades de viños españois e facer tours virtuais polas mellores adegas deseñadas por recocidos arquitectos como Norman Foster ou Rafael Moneo. Igual que coñecer ás mulleres que están revolucionando a gastronomía española, explica axénciaa Efe.

A gastronomía galega e a súa historia están, como non podía ser doutro xeito, presentes nesta exposición. Menciona a guía interactiva os 1.200 quilómetros de costa e a excelencia da súa gandería, agricultura e pesca, valorando «un recetario sinxelo que namora ao padal». Entre os produtos destacados atópanse os berberechos, recoiro, o polbo ou as ameixas. Pero tamén o rodaballo, o ollomol ou a robaliza.

«Da súa agricultura nacen legumes, hortalizas e froitas recoñecidas con selo de calidade, como a castaña, os grelos, a pataca, pementos ?Arnoia, Mougan, Oímbra, do Couto e Herbón (Padrón)- e a faba Lourenza», explícase no apartado de produtos. Os embutidos non quedan atrás nesta guía, e Google aprecia especialmente «pola súa personalidade, a androlla ou botelo» e queixos como o Arzúa-Ulloa, Cebreiro, Teto ou San Simón. 

A orixe da empanada tamén ten cabida. Explicando que o seu punto forte é que teñen cabida todo tipo de recheos. Ademais, menciona puntos para consumir nas súas festas populares. Un exemplo? Noia, Bandeira ou Carral. Só tres referencias das máis de 300 festas gastronómicas que peitean a comunidade. Google tamén se fai eco do interesante atractivo turístico de Galicia neste mester.

Os CHEFS

Parte da culpa de que a gastronomía galega se atope no seu momento máis doce é dos grandes chefs que, nos últimos anos, impulsaron a alta cociña do noroeste peninsular. Pepe Solla, Marcelo Tejedor, Yayo Daporta ou Javi Oleiros son algúns deles, e os que Google menciona. Explica nesta guía o seu xeito particular de preparar mexillóns, un deleite para os sentidos.