O prato co que Harvard supera a pirámide alimentaria

L. G. V.

SABE BEN

Expertos da Escola de Saúde Pública de Harvard invitan a seguir un modelo de alimentación baseado en unha  maior presenza de verduras e froitas en cada comida. Ademais, inclínanse por un aumento do consumo de legumes en detrimento de a proteína animal

11 feb 2019 . Actualizado ás 12:14 h.

O prato perfecto non ten ningún misterio, nin por os seus ingredientes nin pola (escasa) dificultade da súa preparación. Con todo, no vórtice do día a día, moitas veces esquécensenos as pautas que debemos seguir para que a nosa alimentación sexa rica. Saudable. Outras tantas somos nós mesmos os que corremos un tupido veo para caer na tentación dun maligno ultraprocesado ou unha saborosa graxa trans. Para que nada disto ocorra, a Escola de Saúde Pública de Harvard creou unha visual guía que indica o tipo de alimentos e proporcións que debemos ter en conta á hora de elaborar os nosos pratos. Na variedade está o gusta. Vexa.

Segundo os expertos encargados de elaborar o que eles mesmos chaman o prato para comer saudable, o máis importante é que, de xeito regular, a metade de cada prato inclúa verduras e froitas. Agora ben, como advirten, «as patacas non contan como verduras polo seu efecto negativo en sangue». O que queda do prato, a outra metade, tería que repartirse entre cereais integrais (grans de trigo, quinoa ou avena) e proteína de orixe animal ou vexetal (peixe, pito, legumes e froitos secos). Estas indicacións, ademais de garantirnos o éxito en cada inxesta, permiten numerosas combinacións, a cada cal máis apetecible. En Instagram xa son moitos os usuarios que se lanzan a mostrar os seus #platosharvard para inspirar aos seus seguidores a seguir esta tendencia.

Aínda que se seguimos estas recomendacións temos boa parte do camiño feito, tan imprescindible é respectar as proporcións e os ingredientes adecuados para unha dieta equilibrada como ser coherentes cos aditivos. «Escolla aceites vexetais saudables como aceite de oliva, soia, millo, girasol ou cacahuete, e evite os aceites parcialmente hidrogenadoas (...). E lembre que 'baixo en graxa' non significa saudable».

En canto ás bebidas tamén é importante, segundo a Escola de Saúde Pública de Harvard, beber auga, café ou té (con apenas azucre) e «limitar o leite e os lácteos a unha ou dúas porcións ao día». Ademais, recomendan non tomar máis dun vaso de zume de froitas ao día e, por suposto, eliminar os refrescos do día a día.

tamén en sabe ben