Carlos J. González (Merenzao): «Se a miña avoa tivese un roner, usouno»

SABE BEN

Carlos J. González (Merenzao)
Carlos J. González (Merenzao) ROI FERNÁNDEZ

10 feb 2019 . Actualizado ás 05:00 h.

No corazón da Ribeira Sacra, atópase Merenzao, liderado por Carlos Javier González Sánchez (Monforte, 1985), que tomou as rendas en solitario deste proxecto fai tan só sete meses: «É unha marabilla poder volver a casa a traballar o teu produto, a túa cultura culinaria, o que aprendiches en casa coa túa avoa e a túa nai. A Ribeira Sacra ten un compoñente único e persoal. Poder desenvolver un proxecto gastronómico aquí era un ideal, que se vía un imposible cando tiña que irme a traballar fóra», comenta desde a parroquia de Doade, en Sober .

Este contable que un bo día decidiu cambiar a calculadora polos fogóns recoñece que un dos cociñeiros que máis lle marcou durante a súa formación foi Manuel da Osa, en Cuenca , cunha estrela Michelin: «Aí estiven para poder desenvolver eses guisos e estofados do interior e que vivín durante a miña nenez. Non tiña ningunha referencia deles na alta gastronomía», aclara este defensor da cociña da Ribeira Sacra, pero «desde un punto de vista contemporáneo». «Agora temos ferramentas que antes non había. Véxoo como a continuación dunha cultura gastronómica. Se a miña avoa tivese un roner - un electrodoméstico que serve para cociñar e controlar as cocciones ao baleiro a baixa temperatura- usouno, o que pasa é que non existía. É coñecer o produto local, consentilo e darlle o mellor tratamento a través de certos recursos, pero sen desvirtuar a técnica. Recoller o que aprendín e se podo achegar o meu granito de area pois o vou intentar, pero sen deixar de lado a base tradicional. Non quero facer grandes revolucións, pero si evolucións», confesa este monfortino que recoñece estar exultante co nomeamento: «Hai dous anos fomos a facer un relatorio e xa foi incrible. Para o noso proxecto é fundamental que desde unha pequena vila da Ribeira Sacra valórese e o traballo que estamos a facer», asegura.