Os legumes xa non son a carne dos pobres

L. G. V.

SABE BEN

Rocío Garrido

O seu consumo reduciuse á metade en 50 anos debido á mellor situación económica dos españois; con todo, desde o ano pasado volve crecer a demanda de garavanzos, lentellas e fabas grazas ao bum da alimentación saudable e ao gusto por recuperar pratos de toda a vida

03 novs 2020 . Actualizado ás 13:50 h.

O refrán de «lentellas, se queres cómelas e, se non, déixalas» tivo ata o pasado ano máis sentido do que un se poida imaxinar. Boa parte da sociedade española deu carpetazo aos legumes desde os anos setenta en prol dunha alimentación máis variada e rica noutro tipo de produtos. Consideradas esenciais na dieta mediterránea polo seu alto valor nutricional e o económico da súa preparación, o consumo de fabas, garavanzos ou lentellas no noso país reduciuse á metade nos últimos cincuenta anos, segundo datos do 2016. Con todo, o 2017 tórnalas cambiaron e comezou a imporse un aumento da demanda (concretamente dun 4,7 % segundo o Informe do Consumo da Alimentación en España), en parte, ligado a o interese xeral por recuperar pratos do recetario tradicional e o gusto pola alimentación saudable. 

Ben. Pero como explica o Secretario Xeral da Asociación de Legumbristas de España (ALE), «aínda estamos moi lonxe do consumo de Asia, Oriente Medio e algunhas partes de América». Iso si, asegura esperanzado: «A pesar da invasión do fast food e alimentos procesados, resistimos». É importante, pois como relata este experto, os legumes «son unha magnífica fonte de proteínas de orixe vexetal, fibra, minerais e vitaminas. Ademais, combinadas con verduras representan o prato perfecto para manter un control do peso polo seu alto contido en fibra, que favorece o funcionamento do organismo, aumenta a sensación de saciedade e reduce a acumulación de graxa».

Conquistado xa? Se aínda non tachaches da túa lista de propósitos do 2019 comer mellor, podes empezar por incluír na túa dieta algunha das receitas con legumes que che propomos a continuación que, como liches, achegarán incribles beneficios. E non hai escusa, temos para diferentes gustos e perfís: os que non saben vivir sen thermomix, aqueles máis tradicionais que botan de menos os sabores da súa infancia, e os que loitan por manter a liña sen rexeitar a un prato rico e nutritivo. 

 tamén en sabe ben