Son estes restaurantes, e non outros, os que o manual francés considera que en Galicia son merecedores de contar cunha estrela Michelin. Analizamos as razóns
22 novs 2019 . Actualizado ás 08:08 h.Aquel ano estreouse O imperio contraataca, a secuela da guerra das galaxias. Tamén en 1980 quedaron orfos os seguidores de John Lennon, que morreu asasinado as portas do edificio Dakota de Nova York tras recibir cinco disparos. E nun afastado Madrid comezou a xestarse ese movemento musical e social coñecido como A Movida. Estes fitos non pasaron inadvertidos na esquina noroeste peninsular. Entón eran a música e o cine o centro do panorama cultural. Por iso, aínda que nese mesmo 1980 tres restaurantes galegos conseguisen por primeira vez unha estrela Michelin, o acontecemento non causou demasiado interese. Non estaba a gastronomía no punto álxido no que agora se atopa, nin tiña a clase media especial interese en gastar os seus aforros no que, para moitos, só eran «restaurantes caros». Tampouco a Guía Michelin e a súa galaxia suscitaban a expectación que hoxe xeran.
Case corenta anos despois o conto cambiou. E moito. Tanto que se vive case como unha decepción colectiva o feito de que Galicia non teña conseguido rabuñar máis estrelas na presentación da Guía Michelin 2020, que se celebrou o mércores en Sevilla. No entanto, os once restaurantes que o pasado ano se alzaron cunha presea este ano conseguiron mantela. Para a reflexión queda o por que non chega aínda o segundo brillo para ningún local, a pesar de que Casa Solla e Culler de Pau sempre están nas quinielas, e cal é a razón pola que a comunidade se estea quedando moi por detrás en materia de alta cociña de, por exemplo, Andalucía. Pero hoxe saquemos peito.
Quen son os distinguidos?
AS GARZAS: Fernando Agrasar
- Onde está: Malpica
- Especialidade: Mariscos
- Cociña: «Moi galega, actualizada e con base do mar»
- Que valora a guía: As súas vistas, sabores ben definidos e impecabale execución
- Prezo: Menú desde 55 euros
ÁRBORE DÁ VEIRA: Iria Espinosa
- Onde está: A Coruña
- Especialidade: Peixes
- Cociña: «Tradicional, con emplatados impactantes»
- Que valora a guía: A experiencia visual, os pratos intensos e a súa adega
- Prezo: Menú desde 60 euros
PEPE VIEIRA: Pepe Vieira
- Onde está: Poio
- Especialidade: Cociña de autor
- Cociña: «Permite aos comensais descubrir Galicia en cada prato»
- Que valora a guía: A creatividade e o acerto no uso de ingredientes foráneos
- Prezo: Desde 72 €
MARUJA LIMÓN: R. Centeo e I. Abril
- Onde está: Vigo
- Especialidade: produtos de proximidade
- Cociña: «Sorprendente e con chiscadelas ao mundo»
- Que valora a guía: O seu estilo persoal, libre e divertido
- Prezo: Menú desde 68 euros
RETIRO DÁ COSTIÑA: Manuel García
- Onde está: Santa Comba
- Especialidade: o produto local e a adega
- Cociña: «Tradicional pero con técnica»
- Que valora a guía: A súa adega e os tres ambientes do local
- Prezo: Menú desde 70 euros
CASA SOLLA: Pepe Solla
- Onde está: Poio
- Especialidade: «A diversidade e a imprevisibilidad»
- Cociña: «Sinxela pero con evolución»
- Que valora a guía: A súa cociña creativa co mellor produto local
- Prezo: Menú desde 94 euros
A Tafona: Lucía Freitas
- Onde está: Santiago
- Especialidade: cociña galega con produto en desuso
- Cociña: «Máximo respecto ao produto e pratos que emocionan»
- Que valora a guía: O seu toque moderno e boa técnica
- Prezo: Menú desde 50 euros
YAYO DAPORTA: Yayo Daporta
- Onde está: Cambados
- Especalidad: Mariscos e peixes
- Cociña: «Galega actualizada, sen perder de vista a tradición»
- Que valora a guía: Os seus pratos de mariscos e algas
- Prezo: Menú desde 45 euros
CASA MARCELO: Marcelo Tejedor
- Onde está: Santiago
- Especialidade: Fusión cociña galega e xaponesa
- Cociña: «Sen límites e aberta ao mundo»
- Que valora a guía: Que se reconverteu en tasca sen perder calidade
- Prezo: Desde 11,5 euros
CULLER DE PAU: Javier Oleiros
- Onde está: O Grove
- Especialidade: o mundo vexetal e o peixe
- Cociña: «Honesta, evolutiva e que busca a complicidade co cliente»
- Que valora a guía: Cociña de Km. 0 e sen artificios
- Prezo: Desde 70 euros
NOVA RESTAURANTE: Daniel Guzmán
- Onde está: Ourense
- Especialidade: a horta e o produto de interior
- Cociña: «De aproveitamento con aire contemporáneo»
- Que valora a guía: «Unha aposta fresca e suxestiva»
- Prezo: A partir de 30 euros
O Palace Hotel de Vigo, o referente que conseguiu a primeira mención galega na guía
Os inspectores da Guía Michelin caracterízanse pola súa discreción. Formados na súa maioría nas mellores escolas de hostalería do mundo levan a gala o seu anonimato mentres percorren restaurantes de todo o mundo. E ninguén descobre a súa verdadeira identidade. Talvez si o fixese, de toparse cun deles, Antonio Cancela, un carballés experto e coleccionista destas guías que o sabe todo acerca deste manual francés. Demóstrao ao achegar infinidade de datos curiosos sobre a historia dos restaurantes galegos na guía vermella.
PRIMEIRA MENCIÓN
Palace Hotel (Vigo). Cancela documenta que foi o Palace Hotel (Vigo), o primeiro restaurante galego que apareceu mencionado na guía vermella. Ocorreu no ano 1927. En 1930 conseguiu a súa primeira estrela.
MÁIS TEMPO CON ESTRELA
Casa Solla (Poio). Aínda que apareceu mencionado por primeira vez no ano 1965, ata 1980 non conseguiu o cobizado «brillo». Iso si, nunca o soltou. O restaurante que actualmente rexenta Pepe Solla leva 39 anos renovando a presea.
PERDEUNA E RECUPEROUNA
Casa Marcelo (Santiago). Ata a data, só un restaurante galego que perdeu a estrela haa recuperado. Trátase de Casa Marcelo. Ao restaurante retiráronlla no 2014 pero os inspectores rectificaron e volveron galardoalo no 2016.
A PRIMEIRA MULLER
María Rodríguez (O Mosquito, Vigo). A cociñeira María Rodríguez foi a primeira muller á que a guía recoñeceu cunha estrela Michelin polo seu restaurante O Mosquito (Vigo) no ano 1980.