Que estrelas Michelin brillan en Galicia?

Laura García del Valle
Laura g. do vale REDACCIÓN / LA VOZ

SABE BEN

Lucía Freitas, con uno de sus platos
Lucía Freitas, cun dos seus pratos SANDRA ALONSO

Son estes restaurantes, e non outros, os que o manual francés considera que en Galicia son merecedores de contar cunha estrela Michelin. Analizamos as razóns

22 novs 2019 . Actualizado ás 08:08 h.

Aquel ano estreouse O imperio contraataca, a secuela da guerra das galaxias. Tamén en 1980 quedaron orfos os seguidores de John Lennon, que morreu asasinado as portas do edificio Dakota de Nova York tras recibir cinco disparos. E nun afastado Madrid comezou a xestarse ese movemento musical e social coñecido como A Movida. Estes fitos non pasaron inadvertidos na esquina noroeste peninsular. Entón eran a música e o cine o centro do panorama cultural. Por iso, aínda que nese mesmo 1980 tres restaurantes galegos conseguisen por primeira vez unha estrela Michelin, o acontecemento non causou demasiado interese. Non estaba a gastronomía no punto álxido no que agora se atopa, nin tiña a clase media especial interese en gastar os seus aforros no que, para moitos, só eran «restaurantes caros». Tampouco a Guía Michelin e a súa galaxia suscitaban a expectación que hoxe xeran.

Case corenta anos despois o conto cambiou. E moito. Tanto que se vive case como unha decepción colectiva o feito de que Galicia non teña conseguido rabuñar máis estrelas na presentación da Guía Michelin 2020, que se celebrou o mércores en Sevilla. No entanto, os once restaurantes que o pasado ano se alzaron cunha presea este ano conseguiron mantela. Para a reflexión queda o por que non chega aínda o segundo brillo para ningún local, a pesar de que Casa Solla e Culler de Pau sempre están nas quinielas, e cal é a razón pola que a comunidade se estea quedando moi por detrás en materia de alta cociña de, por exemplo, Andalucía. Pero hoxe saquemos peito.

Quen son os distinguidos?

AS GARZAS: Fernando Agrasar

  • Onde está: Malpica
  • Especialidade: Mariscos
  • Cociña: «Moi galega, actualizada e con base do mar»
  • Que valora a guía: As súas vistas, sabores ben definidos e impecabale execución
  • Prezo: Menú desde 55 euros

ÁRBORE DÁ VEIRA: Iria Espinosa

  • Onde está: A Coruña
  • Especialidade: Peixes
  • Cociña: «Tradicional, con emplatados impactantes»
  • Que valora a guía: A experiencia visual, os pratos intensos e a súa adega
  • Prezo: Menú desde 60 euros

PEPE VIEIRA: Pepe Vieira

  • Onde está: Poio
  • Especialidade: Cociña de autor
  • Cociña: «Permite aos comensais descubrir Galicia en cada prato»
  • Que valora a guía: A creatividade e o acerto no uso de ingredientes foráneos
  • Prezo: Desde 72 €

MARUJA LIMÓN: R. Centeo e I. Abril

  • Onde está: Vigo
  • Especialidade: produtos de proximidade
  • Cociña: «Sorprendente e con chiscadelas ao mundo»
  • Que valora a guía: O seu estilo persoal, libre e divertido
  • Prezo: Menú desde 68 euros

RETIRO DÁ COSTIÑA: Manuel García

  • Onde está: Santa Comba
  • Especialidade: o produto local e a adega
  • Cociña: «Tradicional pero con técnica»
  • Que valora a guía: A súa adega e os tres ambientes do local
  • Prezo: Menú desde 70 euros

CASA SOLLA: Pepe Solla

  • Onde está: Poio
  • Especialidade: «A diversidade e a imprevisibilidad»
  • Cociña: «Sinxela pero con evolución»
  • Que valora a guía: A súa cociña creativa co mellor produto local
  • Prezo: Menú desde 94 euros

A Tafona: Lucía Freitas

  • Onde está: Santiago
  • Especialidade: cociña galega con produto en desuso
  • Cociña: «Máximo respecto ao produto e pratos que emocionan»
  • Que valora a guía: O seu toque moderno e boa técnica
  • Prezo: Menú desde 50 euros

YAYO DAPORTA: Yayo Daporta

  • Onde está: Cambados
  • Especalidad: Mariscos e peixes
  • Cociña: «Galega actualizada, sen perder de vista a tradición»
  • Que valora a guía: Os seus pratos de mariscos e algas
  • Prezo: Menú desde 45 euros

CASA MARCELO: Marcelo Tejedor

  • Onde está: Santiago
  • Especialidade: Fusión cociña galega e xaponesa
  • Cociña: «Sen límites e aberta ao mundo»
  • Que valora a guía: Que se reconverteu en tasca sen perder calidade
  • Prezo: Desde 11,5 euros

CULLER DE PAU: Javier Oleiros

  • Onde está: O Grove
  • Especialidade: o mundo vexetal e o peixe
  • Cociña: «Honesta, evolutiva e que busca a complicidade co cliente»
  • Que valora a guía: Cociña de Km. 0 e sen artificios
  • Prezo: Desde 70 euros

NOVA RESTAURANTE: Daniel Guzmán

  • Onde está: Ourense
  • Especialidade: a horta e o produto de interior
  • Cociña: «De aproveitamento con aire contemporáneo»
  • Que valora a guía: «Unha aposta fresca e suxestiva»
  • Prezo: A partir de 30 euros 

O Palace Hotel de Vigo, o referente que conseguiu a primeira mención galega na guía 

Os inspectores da Guía Michelin caracterízanse pola súa discreción. Formados na súa maioría nas mellores escolas de hostalería do mundo levan a gala o seu anonimato mentres percorren restaurantes de todo o mundo. E ninguén descobre a súa verdadeira identidade. Talvez si o fixese, de toparse cun deles, Antonio Cancela, un carballés experto e coleccionista destas guías que o sabe todo acerca deste manual francés. Demóstrao ao achegar infinidade de datos curiosos sobre a historia dos restaurantes galegos na guía vermella.   

PRIMEIRA MENCIÓN

Palace Hotel (Vigo). Cancela documenta que foi o Palace Hotel (Vigo), o primeiro restaurante galego que apareceu mencionado na guía vermella. Ocorreu no ano 1927. En 1930 conseguiu a súa primeira estrela.  

MÁIS TEMPO CON ESTRELA

Casa Solla (Poio). Aínda que apareceu mencionado por primeira vez no ano 1965, ata 1980 non conseguiu o cobizado «brillo». Iso si, nunca o soltou. O restaurante que actualmente rexenta Pepe Solla leva 39 anos renovando a presea. 

PERDEUNA E RECUPEROUNA

Casa Marcelo (Santiago). Ata a data, só un restaurante galego que perdeu a estrela haa recuperado. Trátase de Casa Marcelo. Ao restaurante retiráronlla no 2014 pero os inspectores rectificaron e volveron galardoalo no 2016.  

A PRIMEIRA MULLER

María Rodríguez (O Mosquito, Vigo). A cociñeira María Rodríguez foi a primeira muller á que a guía recoñeceu cunha estrela Michelin polo seu restaurante O Mosquito (Vigo) no ano 1980.