A guía definitiva dos mellores restaurantes mexicanos de Galicia

A cociña azteca xera debate por culpa das bastas imitacións que pululan por todas as partes. Sete inmigrantes mexicanos revélannos cales son os locais nos que se poden degustar os auténticos sabores dunha gastronomía recoñecida pola Unesco como Patrimonio Cultural Inmaterial da Humanidade

Una muestra de las delicias mexicanas de Chilam Balam, de Vigo
Unha mostra das delicias mexicanas de Chilam Balam, de Vigo

Non máis burritos, fajitas, nin tortillas de millo en forma de barquitas. Atopar locais que sirvan o auténtico sazón azteca resulta complicado, pero non imposible. «En Galicia hai unha burbulla de restaurantes mexicanos similar á que houbo fai uns anos en Barcelona ou en Madrid, porque cada vez hai máis xente interesada na nosa comida», asegura Alain Gutiérrez, un publicista e hostaleiro nado en Monterrey e residente en Vigo desde hai 15 anos. E non lle falta razón.

Unha procura rápida en Google móstranos máis de 30 locais de comida mexicana na comunidade. O último en sumarse á lista foi o Zicatela da Coruña, unha antojería que abriu as súas portas a principios deste mes e que serve, entre outras cousas, tostadas, ceviche de robaliza, quesadillas e unha ampla variedade de destilados de agave. Pero si trátase de valorar onde se cocen as mellores tortillas, os mexicanos teñen a última palabra.

«O Chilam Balam é o mellor de Galicia e un dos máis destacados de España, e iso nótase no sabor». A que fala é Julia Acevedo, unha jalisciense veciña de Vigo e fundadora da comunidade Mexicanos en Galicia. «Eu visiteinos case todos, pero este local fundado hai xa varios anos en Vigo é o meu favorito, sobre todo polas torradas, os tacos ao pastor e o mole». Gutiérrez dálle a razón. «A cociña do Chilam conta cunha carta moi ampla, ingredientes de primeira e tortillas elaboradas de forma artesanal», pero nesta zona hai outras moitas opcións bastante recomendables como Bendito Nopal, que conta con tacos veganos de nopalitos e flor de jamaica. E Cielito Lindo, «onde serven un molcajete con chile serrano, cebola frita, carne e queixo que está de morte», asegura Acevedo. O Sierra Nai e A Pastora tamén entran na ruta dos mexicanos mellor valorados.

Tacos de cochinita del restaurante Chac Mool, de Nigrán
Tacos de cochinita do restaurante Chac Mool, de Nigrán

A ruta azteca de Vigo

Gutiérrez destaca tamén a cociña de Chac Mool, unha auténtica taquería situada fronte á praia de Patos, en Nigrán, que conta cun food truck que percorre as xeografía galega para asistir ás principais festas e festivais.

Vigo e a súa zona metropolitana acollen o 30 % do total dos restaurantes mexicanos que hai na comunidade. O que resulta cando menos curioso nunha provincia na que, segundo os últimos datos do INE, radican 290 inmigrantes provenientes de México.

Outro dos máis recomendados pola comunidade mexicana en Galicia é o Mesón de Tourón, en Ponte Caldelas, no que segundo Marissa Ruiz serven «unha tinga que é unha delicia, do mesmo xeito que os chilaquiles e as carnitas».

No Carballiño sitúase o Recuncho Azteca caracterizado polas súas racións «bastante xenerosas». En opinión de Rocío García, veciña de Lugo, «vale a pena desprazarse a Ourense só por degustar o famoso cóctel de camarón e o caldo tlalpeño».

A ruta da cociña azteca pasa tamén pola provincia coruñesa onde hai dous claros favoritos. «A min o que máis me gusta é sen dúbida o Tamarindo. É un pouco caro, pero conta cunha carta bastante ampla na que podes atopar pratos típicos de Puebla , como os chiles en nogada ou o guajolote (pavo) en mole», di Teresa Reies, veciña de Cambre. Xosé Fernández enxalza aínda máis a cociña deste local que se caracteriza por facer unha «moi boa interpretación dos pratos máis clásicos de México».

María Delfina Villarruel, con todo, prefire Os Farolitos, un local máis ben pequeno que ten a unha cociñeira mexicana á fronte dos fogóns, «e iso nótase no sabor das tortillas e nas salsas de molcajete que están para chuparse os dedos».

La mejor carne a la tampiqueña de Galicia se sirve en Los Farolitos, de A Coruña
A mellor carne á tampiqueña de Galicia sérvese nos Farolitos, da Coruña

A especialidade da casa, segundo Villarruel, son as enchiladas. «Aínda que ojito coas verdes, que pican unha chea. Tamén me encanta a carne á tampiqueña e o pozole», un caldo de orixe prehispánico que inclúe millo debullado, carne de pito ou porco, chiles e especias. E xa postos habería que probar tamén as sobremesas, entre os que destaca o tradicional pastel de tres leites, unha torta empapada que se desfai na boca, e o chocoflan. Segundo Alain Gutiérrez, a pesar da dificultade para atopar as especias típicas da cociña mexicana cada vez hai máis locais que conseguen replicar con éxito o tradicional sabor dunha gastronomía milenaria. De feito tírase á piscina asegurando que algúns pratos elaborados con porco galego saben igual de ben, «e ás veces mellor», que en México. Por exemplo as carnitas, que cando están ben preparadas non teñen nada que envexar ás que se elaboran en Michoacán. E isto débese á calidade do porco que se cría na comunidade.

¿Un consello para principiantes? Acevedo teno claro: «poden empezar polos tacos de cochinita sen picante ou as gringas, que son tortillas recheas de carne e queixo fundido. Aos nenos encántanlles».

Coñece toda a nosa oferta de newsletters

Creamos para ti unha selección de contidos para que os recibas comodamente no teu correo electrónico. Descobre o noso novo servizo.

Votación
32 votos
Comentarios

A guía definitiva dos mellores restaurantes mexicanos de Galicia