As seis craves para que os teus pratos gañen «likes» en Instagram

SABE BEN

Lola Crespo

A estilista culinaria Lola Crespo revela os segredos para que as fotos das túas receitas sexan as máis envexadas. E se es un «rara avis» que vive á marxe das redes sociais non che preocupes: moitos consellos serviranche para ser o anfitrión perfecto

09 oct 2018 . Actualizado ás 11:24 h.

Ao que se chega, pensarán algúns. E non lles falta razón, xa que este artigo pouco ou nada ten que ver co saboroso ou non que estea unha torta de chocolate, o punto dun bo anaco de carne ou o xeito de aderezar unha ensalada para espremer ao máximo o seu sabor. Sen panxoliñas. A información que atopará a continuación trata de como podemos mellorar a estética dos pratos que cociñamos para os amigos ou, o que a algúns lles resultará máis frívolo, descubrir as claves para que as nosas fotos de comida (quen máis quen menos peca de narcisista neste campo) sexan o máis envexadas posible e, sobre todo, sexamos francos, acaparen o maior número de likes nas nosas redes sociais. O primeiro paso é recoñecelo. Así que unha vez asumimos que queremos ser os reis de Instagram coas nosas receitas, recorremos a unha experta nestas lidees para que nos descubra que é o que realmente hai que facer para triunfar.

Lola Crespo, máis coñecida como frambuesaycaramelo para os seus case 10.000 seguidores, é unha madrileña afincada na Coruña desde fai oito anos que ten un traballo en grao sumo curioso e, para moitos, aspiracional: é estilista culinaria. Si. «Cando me vin a Galicia non atopaba traballo de avogada e empecei a facer fotos a pratos de comida como hobby porque son afeccionada á fotografía e, co tempo, empresas de alimentación comezaron a contactar comigo e finalmente este converteuse no meu traballo». Asegura que a demanda non deixa de crecer e que as compañas do sector cada vez están máis preocupadas porque a estética dos pratos identifíquenlles como marca. O meu estilo é caseiro e rústico, e chámanme empresas que buscan esa imaxe».

Acostumada sacar a mellor cara de todo tipo de alimentos e receitas Crespo revela os segredos para que os nosos pratos luzan en todo o seu esplendor, a través dunha pantalla, pero tamén para que cando exerzamos de anfitrións deixemos a todas coa boca aberta. E avisa: «O máis doado é triunfar coa repostería, é o máis lucido, pero con todas as receitas podemos facer boas composicións»

A materia prima, protagonista

Calquera produto, se se fan as combinacións adecuadas é susceptible de ser atractivo á vista. «Ata unha morcilla de Burgos, aínda que pareza complicado», comenta esta especialista. Trátase, segundo Crespo, de adecuar a gama cromática ao ingrediente principal. «No caso dunha chuleta de porco, que tamén pode resultar a priori  complicada, se lle pomos uns pimientitos vermellos e uns tomates cherry asados, podemos crear un prato bastante estético. Os tomatitos visten moitísimo», asegura. Iso si, se non nola queremos xogar, Crespo recomenda optar a repostería, «é o que dá máis xogo nunha foto», comenta.

A luz

«Sempre que sexa posible hai que utilizar luz natural porque resaltan máis os alimentos». Agora ben, como explica esta madrileña, «é importante evitar a exposición directa ao sol». Outro dato: ollo cos flashes, adoitan estragar estas fotografías.

Tons neutros

Aínda que a receita debe ser a protagonista da fotografía, é importante ter en conta o recipiente que utilizamos e os elementos decorativos que dispomos ao redor. «Os elementos neutros son sempre a mellor opción: brancos ou grises nunca fallan. E con ingredientes de tons claros, por contraste, o negro é un gran aliado, do mesmo xeito que a lousa». 

Achegar textura

Ao prato hai que acompañalo dunha boa decoración. «O atrezo debe incluír teas, que achegan textura á imaxe, e unha mesa que luza. Normalmente a madeira funciona moi ben», explica Crespo.

Fóra filtros

«Nas fotos con comida, canto máis naturais véxanse os ingredientes mellor, de non ser así o prato perderá credibilidade», asegura Crespo.

Os planos

«En función do tipo de prato usaremos un plano ou outro. Para un sándwich, unha hamburguesa ou un bocadillo eu utilizaría un plano frontal, e o mesmo para carnes con guarnicións. Pero para un biscoito cortado, por exemplo, se nos interesa que se vexa o recheo, optaría por un plano de 45 graos», comenta esta estilista culinaria. Os planos cenitales déixaos, sobre todo, para misar en place.