Estudos e especialistas desmontan os mitos que floreceron nos últimos anos ao redor dos lácteos. Incluído o que di que as bebidas vexetais son máis sas

Laura G. del Valle

Poucos ámbitos acumulan tantos contos como o da alimentación. O leite representa á perfección esta situación. Un alimento que pasou de ser a panacea para pais e avós a estar desterrado no caixón dos produtos malvados. Pero a realidade desmonta as súas contras, polo menos, é o que se esforzan en lembrar os especialistas, que cansados de ver como a industria alimentaria se sae coa súa con eficaces campañas de mercadotecnia en prol das bebidas (que non leites) vexetais, volven lembrar a cantidade de beneficios que achega o consumo de dúas racións de leite nos adultos. 

«Non son nin partidario nin detractor do leite, pero xéranme especial malestar os contos. Sobre todo porque se trata dunha campaña orquestrada pola industria que, fíxache, non só queren crear un medo infundado en relación ao leite de vaca, senón que colocan os botes das bebidas vexetais xunto ao leite, cando nada teñen que ver». Como explica Manuel Viso, a lexislación española prohibe que sexan etiquetadas como leite e, a pesar dos seus supostos beneficios, un estudo da OCU confirmou fai uns meses que só conteñen de materia prima (arroz, avena, soia...) entre un 2 % e un 16 %. 

Nada que ver co que ocorre co leite, que decata, sería recomendable nun consumo de dúas racións (dous vasos). E achegaríanos unha cantidade de nutrientes elevada. «Se facemos caso ás recomendacións estaremos a inxerir todos os aminoácidos que necesitamos, que están presentes no leite. Tamén vitamina D, que moita xente teñen déficit e está presente en poucos alimentos; e é unha fonte de magnesio e calcio», enumera este especialista en medicamento interno. En canto á graxa que contén, un dos temores máis estendidos, este especialista afirma que «o leite ten un azucre propio que non é prexudicial. Non ten nada que ver co azucre de mesa, que si atopamos por exemplo en bebidas vexetais».

O problema, comenta Viso, é que «como a xente ten na cabeza que o leite engorda, moitos se pasan á desnatada. Pero esta é menos saciante e claro, moitos acompañan un vasiño con tres ou catro galletas, e iso é o que terían que eliminar da dieta; non o leite».

Principal potencia

Coas dúbidas despexadas e a achega nutricional sobre a mesa, os galegos estamos de sorte á hora de recuperar (ou non abandonar) o saudable hábito do consumo desta bebida nas doses recomendadas. A comunidade é a primeira produtora de leite de España, con algo máis de 2,6 millóns de toneladas producidas no ano 2016, e é a novena rexión produtora da Unión Europea. Isto, sumado á importancia dun consumo sostible, converte en necesaria a inclinación polo produto local neste ámbito. É importante coñecer o músculo deste sector en Galicia agora que a partir do 2019 será obrigatorio que o leite e os seus derivados conten cunha etiqueta onde se mencione a procedencia do produto.