O desenfreo do zume de laranxa

SABE BEN

Algúns locais galegos superan o 500 % de beneficio por cada vaso que serven. Pero as súas bondades non son tan esaxeradas como creen nais e avoas

08 novs 2019 . Actualizado ás 16:17 h.

O zume de laranxa, por algunha estraña razón, marca as etapas da vida. Pode parecer unha reflexión esaxerada, pero se un pensa na súa relación con este elixir de vitamina C ao longo dos anos, probablemente, caia da burra. Cando es aínda un mico o zume de laranxa é un temido inimigo. Non porque os nenos detesten o seu sabor, senón porque cos pais meténdollo case por vía intravenosa ás súas retoños a fume de carozo (por iso de que perde as vitaminas, un mito que tomban os estudos, por certo), xera un pouco de rexeitamento, e por que non, incomprensión. Anos despois, coa espinilla xa posta, o mozo comeza a darse conta dos verdadeiros beneficios desta beberaxe, que nada teñen que ver con iso de curar os arrefriados (aí vai outra lenda urbana): esa sensación reparadora tras unha noite de excesos é incomparable. E, cando menos agárdallo un, consegue por fin un soldo. E decide que é momento de entrar de cheo no mundo das marabillosas mañás dominicais lendo a prensa no bar da esquina mentres se toma un zume de laranxa. Entón, e só entón, exponse se non será momento de desterrar esta bebida para sempre da rutina, pero xa é tarde. A pesar dos 2 euros que custa o vaso (ese que che segues bebendo dun grolo por inercia), cae rendido á súa acidez reparadora. 

Moitos, amigos da confraría do puño, fan os deberes en casa antes de pórse ata arriba de torradas e churros fóra de casa. Pero a maioría segue consentindo que os hostaleiros lle craven o mesmo por un zume de laranxa que por un almorzo completo. Pasa en toda Galicia. Basta con botar unha ollada aos bares das principais cidades galegas para descubrir que o habitual é que o prezo rolde os 2 euros (10 céntimos arriba ou abaixo), aínda que hai establecementos, como algunha cafetería do centro de Vigo, onde o zume custa a prezo de barril de Brent e sérvenche un vaso por 3,75 euros.

No exemplo máis frecuente, o beneficio que obteñen os hostaleiros por cada pedido de zume de laranxa supera o 500 %. Veámoslo. Un quilo de laranxas comprado a un provedor cústalle a un hostaleiro uns 70 céntimos. Nese quilo hai unhas cinco laranxas, das que usan 3 por cada vaso. Isto quere dicir que cada zume lle custa ao bar 42 céntimos. E o esforzo por facer un zume, que podería encarecer o resultado final, tampouco é demasiado arduo. Prezos abusivos que non se poden achacar, neste caso, nin á estacionalidade do produto nin aos aranceis ás importacións, pois España é un dos principais países produtores de laranxas do mundo.