Presentan dous aceites de oliva virxe elaborados con oliva estradense

Rocío García Martínez
rocío garcía A Estrada / LA VOZ

A GALICIA ECONÓMICA

Rober Amado

As marcas As Besadas e Ouro dá Chousa darán a coñecer o seu produto o día 1

22 feb 2019 . Actualizado ás 05:00 h.

As plantacións de oliveiras realizadas na zona da Estrada no ano 2013 ao amparo do proxecto Botas empezan a dar os seus froitos. A tempada pasada Elvira Blanco e Lino Rey lanzaron ao mercado a marca As Besadas, un aceite de oliva virxe extra elaborado na almazara Ouro de Quiroga, con oliva 100 % estradense cultivada na leira As Besadas, na aldea do Outeiro (Callobre). Este ano, Juan Carlos Mosquera colocará en tendas a marca Ouro dá Chousa.

Mosquera xa tivo produto propio o ano pasado, aínda que entón utilizou tamén oliva das plantacións do Marqués de Santa Cruz. Esta vez, o produto será integramente a base de olivas das oliveiras propias plantadas na zona de Moreira. Entre as aldeas de Moreira Nova e A Devesa Mosquera cultiva 800 plantas que empezaron a producir o ano pasado. Segundo explica Mosquera, este ano as choivas na época da floración minguaron a colleita, pero aínda así se produciron cincuenta litros de aceite de oliva virxe extra que están listos para embotellar. O produtor está á espera da recepción dos envases para lanzar o seu aceite ao mercado. Apostará por envases de medio litro cun tapón dosificador.

Tanto a marca As Besadas como Ouro dá Chousa presentaranse publicamente nun acto organizado pola Asociación de Produtores de Aceite e Oliva de Galicia (APAAG). Celebrarase o venres 1 de marzo ás 13.30 horas no Museo dá Madeira e do Moble (Mome) da Estrada. No acto presentaranse, ademais dos estradenses, todos os aceites galegos virxe extra producidos baixo o paraugas da asociación. En total roldan a decena. Desde o colectivo destacan a importancia da oliveira como recurso para a revitalización da zona rural galega. Neste sentido, na presentación abordarase o cultivo da oliveira desde a época do imperio romano ata a actualidade e a súa particular adaptación aos diferentes climas. Así mesmo, daranse a coñecer os aceites fabricados en base ás variedades cultivadas en Galicia cunha cata explicativa e falarase das características definitorias do futuro aceite de oliva virxe extra galego, que busca unha Indicación Xeográfica Protexida.

Organizan unhas xornadas de cultivo e poda da oliveira galega impartidas por un experto

Ademais da presentación dos aceites de oliva galegos, A Estrada acollerá a próxima semana unhas xornadas formativas sobre o cultivo e poda da oliveira galega. Serán impartidas polo enxeñeiro agrónomo e oleólogo Ramón Pulgar, un experto en oliveiras recoñecido a nivel estatal. As xornadas desenvolveranse o sábado 2 e o domingo 3 de marzo na Estrada.

A inscrición custará 50 euros para as persoas non asociadas. No entanto, para os socios da Asociación de Produtores de Aceite e Oliva de Galicia haberá tarifas reducidas.

A Estrada está a converterse nun dos referentes galegos da produción de oliva. Co proxecto Botas plantáronse no 2013 un total de 37.400 oliveiras. Hoxe hai unhas nove hectáreas en produción agrupadas no colectivo.

Novas plantacións

De momento só dous produtores lanzaron o seu aceite ao mercado, pero outros tres teñen tamén produción para consumo propio. Ademais, está prevista a plantación dunhas dúas ou tres hectáreas máis de oliveiras en territorio estradense.