Unha aventura que xa suma 20.000 botellas ao ano

C.Ou. BOUZA

FUGAS

MANUEL MARRAS

Laura Lorenzo é unha moza allaricense que no 2004 comezou a traballar nunha adega das Terras do Bibei e pronto se deu conta que non había substitución xeracional, polo que a riqueza das viñas abandonadas estaba a perderse. Así que montou a súa propia adega

01 ago 2017 . Actualizado ás 18:09 h.

Yeste foi a orixe de Daterra Viticultores, unha adega que leva coa súa parella Álvaro Domínguez, na que elaboran ao redor de 20.000 botellas de viños brancos e tintos, coas uvas de 25 parcelas que compraron ou alugaron e que os propietarios tiñan para autoconsumo ou abandonadas. «Chamoume a atención o gran potencial que tiñan estas terras para conseguir bos viños -explica Laura- e lanceime a emprender esta aventura que nos está dado moitas satisfaccións. Temos en total 4 hectáreas, pero de pagamentos diferentes entre eles, situados en ladeiras e nas que están mesturadas as variedades brancas e tintas. Isto dános moitas posibilidades para elaborar viños realmente únicos. As principais variedades brancas son Godello, Doa Branca, Colgadeira e Palomino. Entre as tintas hai que destacar Mencía, Mouretón, Garnacha Tintorera, Gran Negro e Merenzao. Todas as vinificamos por separado». As marcas que comercializa esta adega son: Alto de Olaia, Azos dá Vila, Azos do Pobo (Soutipedre), Casas de Enriba, Erea, Gavela e Portela do Vento. «Daterra viticultores -engade Laura- debe o seu nome a un bo número de homes e mulleres que cultivaron as viñas durante toda a súa vida nestas Terras do Bibei»,

Na elaboración destes viños utilízanse barricas de castiñeiro e carballo francés.

Os viñedos están en ladeiras de grandes pendentes e frecuentemente en terrazas ou bancales, dedicados ao

cultivo da vide, rodeadas de vellas aciñeiras, alcornoques oliveiras, castiñeiros e carballos. É un enclave con influencia climática atlántica, e microclimas diferenciados.

A cantidade de uva por planta, raramente chega a exceder 1 kg, debido á elevada idade das plantas e a dureza do terreo, xa que adoitan ser terras moi pobres de ladeira, nas que predomina o granito.