«Hai que adaptarse e cear máis temperán, como fan en Europa»

beatriz antón FERROL / LA VOZ

FERROL

JOSE PARDO

Os restaurantes de Ferrol celebran poder volver servir ceas, aínda que moitos renunciaron a subir a persiana polas noites, porque non lles compensa

17 abr 2021 . Actualizado ás 12:57 h.

Venres, 16 de abril. Doce do mediodía. No restaurante Frank de Ferrol prepáranse para unha xornada de traballo máis, pero non se trata dun día normal, porque hoxe, despois de moito tempo, por fin poden volver servir ceas no local. «Estamos moi contentos, porque polas noites só co servizo a domicilio non nos saían as contas. A única pena que temos é que os nosos compañeiros de mesóns e bares que tamén serven comidas non poidan abrir», di con espírito solidario Branca Tello, que comanda o establecemento xunto ao cociñeiro Gonzalo Pérez Zaera.

Se eles poden volver servir ceas é porque o Frank ten licencia restaurante, tal e como esixen as novas medidas aprobadas pola Xunta, que tamén inclúen outras tres condiciones: atender con cita previa, levar un detallado rexistro de clientes (con nome, DNI e número de teléfono) e contar cun equipo de medición de CO2.

A primeira xornada de ceas non no restaurante non se presenta nada mal. Ás doce do mediodía, trece persoas reservaron xa para cear, cando o tope está en quince. «En realidade a nosa capacidade é maior, pero non quero coller máis mesas porque ao ter que pechar ás once, toda a xente se vai a concentrar á mesma hora, e se veñen máis clientes, non os imos a poder atender ben», explica Branca.

El cocinero Gonzalo Pérez, retratado ayer pocas horas antes de la reapertura del Frank para las cenas
O cociñeiro Gonzalo Pérez, retratado onte poucas horas antes da reapertura do Frank para as ceas CESAR TOIMIL

Aínda que moitos compañeiros doutros restaurantes optaron por continuar como están e non recuperar o servizo de ceas -porque consideran que co horario só ata as once non lles compensa-, Branca non ve esa limitación como un impedimento. «Haberá que ver como responde a xente, pero eu son optimista. Simplemente hai que adaptarse e cear máis temperán, como fan en Europa. Se chegas ás oito e media ou nove menos cuarto ao restaurante, dáche tempo de sobras para comer tranquilamente e ata para gozar da sobremesa», comenta. «Ademais, eu creo que con todas as restricións que houbo nos últimos meses, a xente xa se acostumou a adiantar as horarios», apostila Gonzalo, que xa se puxo o delantal para preparar masa de croquetas e os famosos lagostinos da casa.

En canto ao rexistro de clientes, de momento non lles deu problemas. «A xente é moi simpáticas e todo o mundo me está dando os datos sen problemas, aínda que eu creo que con que os dese un por cada mesa sería suficiente», comenta Branca.

No veciño municipio de Narón, outro dos restaurantes que se animaron a recuperar as ceas é o Marcial, aínda que o seu responsable ten moitas dúbidas. «Abro para ver como funciona a cousa e porque somos un negocio familiar e non temos que recuperar a empregados en ERTE para poder recuperar o servizo, pero a verdade é que non se como responderá a clientela. No inverno estes horarios poden funcionar ben, pero agora que se fai de noite tarde e vén o bo tempo, quen se vai meter nun restaurante a cear ás oito e media da tarde? A xente non está acostumada a iso», conclúe con escepticismo.

«Estou alucinado de que se tome como rapadoira un sistema de licenzas obsoleto»

Aínda que xa poderían servir ceas, moitos restaurantes da cidade optaron por non abrir polas noites, porque consideran que non lles compensa. É o caso, por exemplo, da Gabeira. «Non creo que a xente estea polo labor de vir cear ás oito e media, e se veñen ás nove ou nove e media, apenas lle vai a quedar tempo para gozar da experiencia», opina o cociñeiro e responsable do establecemento de Valón, Miguel Ángel Campos.

Este hostaleiro considera que a marxe horaria para traballar durante o servizo de ceas é demasiado «estreito», e como outros moitos compañeiros, denuncia que a obrigación de levar un rexistro de clientes pode entrar en conflito coa intimidade dos comensais. «Haberá xente que non queira darme os seus datos e eu non teño por que enfrontarme a ninguén. Penso que cun número e un nome por mesa debería abondar», sinala.

Por iso, do mesmo xeito que outros profesionais con licenza de restaurante, prefire agardar a que se levante o estado de alarma, coa esperanza de que para entón se alivien máis as restricións.

Pero se os responsables dalgúns restaurantes non lle ven sentido ás novas medidas da Xunta, menos aínda llo atopan os hostaleiros que contan con outro tipo de licenzas e non poden abrir para as ceas «Estou alucinado de que se nos discrimine deste xeito e tómese como rapadoira un sistema de licenzas que está totalmente obsoleto», denuncia o cociñeiro José María Jordán, da casa de comidas Temón da rúa da Coruña. Na súa opinión, todos os establecementos que están incluídos no Rexistro Sanitario Galego de Empresas e Establecemento Alimentarios (Regasa) deberían ter dereito a poder volver servir ceas.