Gandeiros e agricultores apúntanse á reciclaxe

Maruxa Alfonso Laya
M. Alfonso REDACCIÓN / LA VOZ

FAI GALICIA VERDE

X.R. Alvite

Moitos son os concellos que recollen, porta a porta, os plásticos que xeran as explotacións; tamén hai puntos de entrega para os envases de fitosanitarios

10 oct 2019 . Actualizado ás 13:03 h.

«Os gandeiros e os agricultores tamén sabemos coidar o medio ambiente». Quen fala é José Luis Camiñas, presidente da cooperativa O Rodo, de Rodeiro. Segundo os datos da Conselleríade Medio Ambiente , nas explotacións agrogandeiras galegas prodúcense ao ano 7.700 toneladas de residuos de plásticos. É o material que se utiliza para confeccionar os silos, cubrir os invernadoiros ou tapar determinados cultivos. A maiores hai que ter en conta os envases de produtos fitosanitarios. Para todos estes residuos contan xa os profesionais do campo con sistemas de reciclaxe. Os plásticos son recolleitos, nos municipios con maior presenza gandeira, polos concellos, que habilitaron un servizo porta a porta. Os envases deposítanse nuns puntos autorizados, onde o ano pasado recolléronse 48 toneladas en toda Galicia. O campo galego tamén recicla e preocúpase polo medio ambiente.

Mazaricos foi un dos primeiros municipios en preocuparse por ofrecer aos seus gandeiros unha solución para a gran cantidade de plásticos que se xeran nas granxas. «Primeiro puxemos en marcha uns puntos de acopio, pero non funcionaban moi ben», conta o seu alcalde, Juan José Blanco. Convertíanse en verdadeiros puntos de vertedura incontrolada nos que se depositaban residuos de todo tipo. Foi entón cando se optou por pór en marcha un servizo de recolleita porta a porta. «Deixamos que vos », gandeiros xunten un pouco de plásticos e despois facemos unha rutaexplica o rexedor. O sistema, ao principio, era gratuíto ata para as arcas municipais. Agora ten un custo anual duns 12.000 euros, asegura o alcalde. O mesmo sistema funciona noutros municipios como Muxía. «Os recollemos os mércores e os sábados e os levamos ao punto limpo», informan o Concello. Zas, Dumbría, Vimianzo son outros municipios que seguen este exemplo.

Os puntos limpos convertéronse no lugar de referencia para aquelas localidades que carecen de servizo de recollida. «Os nosos agricultores depositan os plásticos no punto limpo», explica Fernando Vega , da cooperativa Horsal, a máis importante de Galicia no sector da horta. Hai anos fixeron algunhas campañas para informar os seus socios e, agora, son estes os que os levan a reciclar.

Os propios gandeiros recoñecen que o sistema funciona e «que xa non hai moitos problemas cos plásticos. Os concellos encárganse de facer as recollidas e xa non se queiman», engade Camiñas. Sucede o mesmo cos envases de fitosanitarios. «Nós temos na cooperativa un punto de recollida Sigfito», conta. É o nome da empresa que xestiona estes envases e que conta con decenas de puntos de recollida repartidos por toda Galicia. O pasado ano recolleu 48 toneladas deste tipo de residuo na comunidade, a mesma cantidade que no 2017.

Carlos Castro

Sobre a reciclaxe de residuos agrícolas versa tamén a campaña que puxo en marcha a Federación Galega de Medio Ambiente, en colaboración coa Deputación da Coruña. Nela explican que os plásticos que actualmente utilizan nas granxas xa non se poden aproveitar para outro uso e que, se non se xestionan adecuadamente, poden provocar unha deterioración progresivo do medio ambiente. A federación editou unha guía na que explica as diferentes prácticas que se deben levar a cabo para reciclar estes residuos. Tamén, a política de residuos da Unión Europea, que aposta por previr e reciclar estes materiais. Estes significa, en primeiro lugar, que os profesionais do campo aposten por utilizar a menor cantidade de plástico posible e que, unha vez que este xa non sirva, recíclese de forma adecuada. Aconsellan, por exemplo, separar os plásticos negros dos brancos e os finos dos grosos. Tamén, entregalos o máis limpos de residuos, como terra ou vexetais, posible. E atalos e almacenalos correctamente ata que veñan recollelos. No que a envases fitosanitarios se refire, piden ao agricultor que os enjuague tres veces con auga antes de mandalo a un punto de recollida.

A campaña inclúe, ademais, un servizo de asesoramento personalizado, que pode solicitarse nas oficinas de Fegama, a organización de seminarios e a instalación dun posto nos principais mercados e feiras.