Usar correctamente a calefacción, aproveitar a calor do sol ou loitar contra a sangría enerxética do stanby axudarannos a reducir as cada vez máis elevadas facturas de luz ou gas no fogar
14 novs 2018 . Actualizado ás 01:24 h.O consumo de enerxía nos fogares constitúeo unha suma de pequenos gastos que moitas veces nos parecen insignificantes: ninguén se vai a arruinar por manter en stanby un aparello, nin por subir un par de graos a calefacción, nin por ter as fiestras abertas demasiado tempo no inverno, nin tampouco por unha corrente de aire que se coa por unha fiestra mal illada. Pero a acumulación destas pequenas fugas de enerxía pode representar na nosa factura da luz ou de gas moito máis do que imaxinamos. Repensar algúns usos domésticos e incorporar algunhas prácticas sostibles pode axudarnos a evitar despilfarros, aforrar enerxía e lograr que a nosa conta corrente sufra o menos posible os rigores do frío. Estes son algúns consellos que nos axudarán nesta tarefa:
1. Feixe do sol o teu aliado
É a calor máis accesible e barato e, aínda que no outono e inverno non se prodigue tanto, cando o sol aparece no ceo hai que atrapar a súa enerxía. Subir as persianas cando brilla no ceo e pechalas ben cando se pon para conservar a calor acumulada é un truco sinxelo que contribuirá a que a calor no fogar non dependa só de recursos artificiais como a calefacción.
2. Ten os teus aparellos a punto
Sexa cal for o tipo de fonte de calor artificial que utilices en casa, a maior eficiencia conseguirase cun bo mantemento e unha boa limpeza. Purgar os radiadores, manter os filtros limpos, evitar interpor barreiras -como roupa húmida ou mobles- ante as fontes de calor, manter limpos tubos e saídas de fume... Unha norma parecida debe seguirse con outros electrodomésticos, como o frigorífico, cuxa eficiencia enerxética será maior se mantemos a parte traseira libre de po e se a escarcha do interior non supera os 2 milímetros de espesor (o exceso de xeo pode elevar o consumo eléctrico ata o 20 %). Tamén é importante que o frigorífico, que é o aparello que máis consome nun fogar medio, teña ben axustada a temperatura, que dependerá do tipo de uso de cada fogar. Se non ten dispositivo para fixar exactamente os graos, senón ruleta con niveis, hai que ter presente que cando baixa a temperatura no exterior hai que baixar tamén a potencia.
3. A túa casa non é o Caribe: mantén baixo control o termostato
Andar por casa en roupa de verán debido á calor excesiva que dá a calefacción, ademais de resultar caro e pouco sostible, é moi pouco saudable porque incrementa en moitos graos a diferenza entre a temperatura do interior da vivenda e a do exterior e, en consecuencia, faranos máis propensos aos arrefriados e as doenzas relacionadas co frío. O mellor é estar en casa abrigados, como corresponde á época do ano, e manter o termostato nun nivel razoable que, segundo a opinión máis estendida, sitúase entre os 19 e os 21 graos. Os números son moi convincentes neste caso: cada grao que se aumenta supón un 7 % máis de consumo de enerxía. Dependendo das condicións meteorolóxicas de cada zona xeográfica, o recomendable é apagar a calefacción pola noite ou mantela entre 15 e 17 graos.
4. Puertas e fiestras ben illadas
Polo menos tan importante como ter calor en casa é evitar que se escape e para iso unhas portas e, sobre todo, unhas fiestras que illen ben resultan fundamentais. E se a nosa instalación non é de gran calidade, que facer? Evitar que o aire se coe é un recurso que está ao alcance de todos os petos e, se non dispomos duns cristais adecuados e unhas estruturas ben seladas, sempre podemos recorrer a os chamados burletes, que son elementos que se colocan nas folguras de portas e fiestras para evitar correntes de aire. Os que se comercializan están feitos de materiais como a espuma, o caucho ou a silicona e resultan bastante económicos. Para as portas, poden elaborarse tamén a man, facendo un cilindro con tea e enchéndoo de area seca ou outro material que absorba a humidade, como o que se utiliza nos areneros de os gatos.
5. Ventilar dez minutos basta
Tamén é importante evitar que a calor que acumulamos en casa se escape polas fiestras coa ventilación das vivendas. No inverno abonda con abrir 10 minutos para renovar o aire e evitar o ambiente cargado que pode acumularse durante o día. O momento máis adecuado para facelo nos meses fríos é en torno ao mediodía, cando a temperatura é máis alta.
6. Alfombras, barreiras contra o frío
Ademais de achegar calidez aos ambientes, as alfombras son verdadeiras barreiras contra o frío que chega desde o chan e axudan a manter a calor das vivendas. Ademais de en espazos comúns, como o salón, é recomendable tamén colocar alfombras nos dormitorios, que achegarán ademais confort e calor cando nos levantemos da cama.
7. Quentar ou deshumidificar?
Os climas húmidos, como o galego, esixen pararse a pensar nesta pregunta. A sensación de frío, tanto en casa como no exterior, non se corresponde necesariamente cos graos de temperatura que marca o termómetro, por iso en ocasións -por exemplo os días moi húmidos, pero non demasiado fríos- con baixar o nivel de humidade dunha vivenda é suficiente para lograr unha sensación térmica confortable sen necesidade de acender a calefacción.
8. Standby: un consumo que se dispara
É un consello básico que se repite unha e outra vez cando falamos de aforro de enerxía e, aínda así, deixar en standby aparellos como a televisión ou o computador é un costume moi estendido. O gasto ademais ha ir aumentando a medida que habemos incorporando dispositivos á nosa vida e a lista de dispositivos que permanecen en espera non fixo máis que incrementarse: reprodutores de DVD, decodificadores, teléfonos inalámbricos, equipos de música, routers, impresoras, altofalantes de computador, máquinas de café... O que antes podía supor un gasto anual duns cantos euros, agora pode incrementarse nun fogar medio a, polo menos, varias decenas. Para facer un cálculo aproximado, a Organización de Consumidores e Usuarios (OCU) dispón na súa páxina web dunha calculadora na que se detalla o tipo de consumo de cada aparello que mantemos en modo de espera, o gasto que xera ao ano e o CO2 que se produce co uso do standby.
9. Aproveita a calor do forno
Pois si, o forno é un electrodoméstico que xera gran cantidade de calor, por iso é recomendable utilizalo da forma máis eficiente posible e, unha vez que o acendiches e acabaches de cociñar, aproveitar ao máximo a alta temperatura que xera. Así que se o utiliza no inverno, ábreo do todo para que a calor do seu interior expándase pola casa e deixa que se vaia arrefriando así, en lugar de deixalo pechado.
10. Quenta a cantidade de auga que necesitas; non máis
Quentar ou levar a ebulición a cantidade de auga xusta que necesitamos para cociñar ou para preparar unha infusión en lugar de empregar unha cantidade maior que despois refugaremos é tamén un consello que permitirá reducir de xeito significativo o consumo da cociña, o microondas ou o fervedoiro de auga. Aínda que hai algunhas preparacións que requiren cocciones en auga abundante, con moitas outras basta con cubrir os alimentos para garantir o seu correcto cociñado. Ademais de aforrar enerxía, consumiremos a auga de xeito máis responsable.