Froitos secos contra o cancro de colon

Alex Domínguez

EXTRAVOZ OK

O consumo de froitos secos pode axudar á supervivencia do cancro de colon. Isto é o que conclúe un estudo do Centro de Cancro da Universidade de Yale. O 81 % da poboación española entre 50 e 69 anos ten risco de morrer por cancro de colon, segundo a AECC.

11 mares 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

As persoas con cancro de colon en estadio III que regularmente comen froitos secos teñen un risco significativamente menor de recidiva e mortalidade por cancro que as que non as consumen, segundo un novo e extenso estudo dirixido por investigadores do Centro de Cancro da Universidade de Yale, Estados Unidos, publicado no Journal of Clinical Oncology. O estudo seguiu a 826 participantes nun ensaio clínico durante unha media de 6,5 anos despois de ser tratados con cirurxía e quimioterapia. Aqueles que consumiron regularmente polo menos dúas porcións dunha onza de froitos secos cada semana demostraron unha mellora do 42 por cento na supervivencia libre de enfermidade e unha mellora do 57 por cento na supervivencia xeral.

«Unha análise máis detallada desta cohorte revelou que a supervivencia sen enfermidade aumentou nun 46 por cento entre o subgrupo de consumidores que tomaron froitos secos», sinala o autor principal do estudo, Charles S. Fuchs, director do Centro de Cancro de Yale. «Estes achados concordan con moitos outros estudos observacionales que indican que unha serie de comportamentos saudables, que inclúen un aumento da actividade física, manter un peso saudable e unha menor inxesta de azucre e bebidas adozadas, melloran os resultados do cancro de colon», subliña outro científico deste traballo, Temidayo Fadelu, investigador posdoctoral no Instituto de Cancro Dana-Farber, Estados Unidos. «Os resultados resaltan a importancia de salientar os factores dietéticos e de estilo de vida na supervivencia do cancro de colon», engade.

Ademais, resaltan os investigadores, o estudo destacou as conexións entre os mecanismos biolóxicos que empeoran a enfermidade non só no cancro de colon senón en certas patoloxías crónicas como a diabetes tipo 2. Moitos estudos previos informaron que os froitos secos, entre outros beneficios para a saúde, poden axudar a reducir a resistencia á insulina, unha condición na cal o corpo ten dificultade para procesar esta hormona. A resistencia á insulina conduce a niveis insalubres de azucre no sangue e, a miúdo, é un antecedente de diabetes tipo 2 e enfermidades relacionadas.

Traballos anteriores entre pacientes con cancro de colon revelaron peores resultados entre aqueles con factores de estilo de vida que aumentan a resistencia á insulina, como a obesidade, a falta de exercicio e unha dieta con altos niveis de carbohidratos que elevan rapidamente os niveis de azucre no sangue.

«Estes estudos apoian a hipótese de que as condutas que che fan menos resistente á insulina, incluída a para comer froitos secos, parecen mellorar os resultados no cancro de colon -explica Fuchs-». Os froitos secos tamén poderían desempeñar un papel positivo ao satisfacer a fame cunha menor inxesta de carbohidratos ou outros alimentos asociados con resultados pobres, expón Fuchs.

Os autores do estudo deixan á marxe o consumo de cacahuetes porque, aclaran, non son froitos secos, senón legumes. Os froitos secos que se incluíron na dieta foron noces, abelás e anacardos, entre outros.