A estrelas cociñan na Oficina

TEXTO MARÍA CEDRÓN

SABE BEN

Igor Sterpin

A cociña é arte, unha esencia que brota nada máis cruzar o limiar de Oficina. Nese restaurante do Porto todo cheira a creatividade. E aí recalaron catro dos cociñeiros galegos con Michelin. Primeiro foi Yayo Daporta. Logo Pepe Solla e Javier Oleiros. O 12 de decembro estará Pepe Vieira. Será un festín.

25 novs 2018 . Actualizado ás 05:20 h.

Facía tempo que o galerista portugués Fernando Santos tiña un soño. Ir máis aló. Ampliar horizontes para tocar un terreo, a gastronomía, que como todo arte é capaz de espertar todos os sentidos. Fíxoo realidade hai dous anos, nunha antiga oficina de restauración de automóbiles levantada no Barrio dás Artes, no Porto, o mesmo lugar no que ten a súa galería un home que representou a Tàpies, Saura, Santiago Sánchez, Jorge Perianes, Jaume Plensa, Jorge Galindo ou Manolo Paz. Aí abriu Oficina, un restaurante que ofrece moito máis que comida.

Dá a opción de gozar de cada sentido con ceas temáticas ás que acoden invitados de áreas tan dispares como a literatura, a enoloxía, a arquitectura ou a música. E todo ese intercambio de ideas ou sensacións faise entre as obras de arte que colgan das paredes dun local que agora quixo dar outro paso máis. Como? Pondo en marcha o proxecto Estrelas dá Galicia na Oficina, Porto. A idea, que conta co apoio de Estrella Galicia 1906, forma parte dos actos conmemorativos do segundo aniversario do restaurante. Pero ademais pretende constituírse como un punto de partida para manter un intercambio continuado de coñecemento entre a gastronomía de Galicia e a do norte de Portugal, unha amálgama de coñecementos que o chef de Oficina, Marco Gomes, soubo aproveitar desde que o pasado 27 de setembro o primeiro dos catro cociñeiros galegos con estrela Michelín que participan no proxecto cruzou as portas de Oficina.

Catro estrelas

Foi o cambadés Yayo Daporta, quen o pasado setembro, mostrou a súa cociña galega actualizada e baseada en sacar o mellor do marisco e dos peixes de tempada aos comensais de Oficina. Os seus pratos foron tan encomiados como os do fundador do Grupo Nove, Pepe Solla, quen presentou a súa proposta en outubro a uns comensais totalmente dispostos a aprender que se coce ao Norte do Miño. Houbo propostas, como a pescada con espinacas e améndoa, onde podía verse a arte dun cociñeiro que non perde de vista os recordos da súa infancia. Non foi unha cea ao uso. Foi unha festa. Como cada un dos encontros con estes chefs con estrela.

O pasado 21 de novembro tocoulle a quenda a Javier Oleiros, responsable do Culler de Pau. En supaso por Oficina puido mostrar todo ese coñecemento adquirido tras o seu paso por restaurantes como Casa Solla; A Broche, de Madrid, Bica do Sapato, en Lisboa, ou o Seji Yamamoto, en Tokio.

Agora queda unha estrela por pasar pola Oficina. A cita será o 12 de decembro, con Pepe Vieira, todo un artista conceptual. A degustación de cada unha das súas propostas é como acudir a unha performance de sabores. Non hai máis que achegarse ese día de decembro ata O Porto para comprobalo.

Igor Sterpin

 PESCADA CON ESPINACAS. Foi un dos pratos do menú degustación ofrecido por Pepe Solla. Ten améndoas, pero tamén un allo branco con anacardo.