O cociñeiro con espírito rock ao que adoran Bill Gates e Jeff Bezos

TANIA CIDONCHA

SABE BEN

cedida

O chef valenciano Perfecto Rocher e a súa socia e compañeira, Alia Zaine, ofrecen no seu restaurante estadounidense «Tarsan I Jane» unha experiencia gastronómica de base española á que non puideron resistirse os fundadores de Amazon e Microsoft.

23 sep 2018 . Actualizado ás 05:20 h.

Os fundadores de Amazon e Microsoft son asiduos na restrinxida lista de dez comensais diarios que, como máximo, atenden neste exclusivo restaurante de Seattle, onde se atopan as sedes das dúas empresas. «Son persoas como nós que llo han currado, ás que lles gusta probar conceptos e cousas novas, e ver a persoas que están a facer cousas arriscadas. Imaxino que pensan que eu estou nese garaxe no que eles estiveron unha vez», explica en relación á orixe deses dous xigantes mundiais. Na súa opinión, os seus multimillonarios clientes deben pensar que con dez comensais ao día non está «a facer un duro», pero valoran que ten unha «idea» e deféndea. «Iso creo que lles motiva; é como verse a eles mesmos cando empezaron», opina sobre un tipo de adiñeirado cliente aos que ve como «xente sinxela». O chef de 40 anos e a súa parella, anxelina de orixe, empezaron cociñando na rúa, facendo «pop ups» (restaurantes itinerantes) ata abrir Tarzan I Jane en 2016.

Tras mergullarse na profesión culinaria en restaurantes de estrela Michelin, chegou a EE.UU en 2002 para quedar. Traballou en importantes proxectos en San Francisco, como o restaurante Gary Danko, ou en Los Ángeles, onde se sumou ao equipo de The BLVD e Smoke.Oil.Salt, do que se encapricharon as estrelas de Hollywood, e que foi nomeado en 2014 pola revista GQ entre os 10 mellores restaurantes do país. O falecido premio Pullitzer Jonathan Gold chegou a comentar no diario Los Angeles Times que «unha porcentaxe alarmante das mellores paellas que comín proveñen das tixolas de aceiro ben sazonadas de Perfecto Rocher».

Pero o seu espírito rock punk nunca callou na superficial cidade das estrelas de Hollywood e en 2016 conseguiu abrir o seu concepto persoal no barrio de Frelard, en Seattle.

Como en casa

Ao contrario da tendencia habitual dos restauradores de expandir os seus negocios, o equipo Rocher asegura que traballa nun concepto de restaurante para o futuro. Por iso, centráronse en reducir os seus comensais «pola calidade e a súper conexión» que se establece con esas dez presentas aos que serven. Rocher e a súa parella queren facer sentir ao cliente «como en casa», pero sempre dun xeito «moi profesional», pois, para eles, o concepto da cociña refinada non ten que ser necesariamente algo excesivamente «serio». «O cliente, cos Rocher, só elixe o numero de pratos e déixase seducir (...) Alia (Jane) é a alma, porque coñece todo o proceso, foi cociñeira, carniceira, traballou nas mellores granxas de Europa e leva a sala con ese toque máxico dos que coñecen ben o oficio», comenta Rocher. O seu compromiso coa autenticidade que destila a súa cociña marca diferenzas con moitos dos restauradores que tratan de educar sobre a gastronomía española en EE.UU. «Elixo ingredientes na miña cociña porque me gustan a min, non para agradar ao padal americano. Se es un cociñeiro español e pensas en encher o teu restaurante en lugar de facer a túa cociña, ao final non es feliz», explica Perfecto Rocher.