En agosto chuparasche os dedos

LUCÍA VIDAL

SABE BEN

Ana Garcia

Se na variedade está o gusto -ou iso di o refraneiro popular- agosto é, sin duda, o mes máis saboroso do ano en Galicia. Unha especie de menú degustación ao grande e ao aire libre.

30 jul 2018 . Actualizado ás 18:22 h.

Dá igual a cantidade de eventos aos que un poida achegarse en función da súa axenda, porque na vila de ao lado, a parroquia do concello veciño ou mesmo no propio barrio, haberá unha festa gastronómica agardando a ser saboreada. Para carnívoros ou amantes do peixe, mesmo para veganos, hai opcións no agosto galego. Ao virar a esquina, e abrindo boca, a primeira fin de semana depara unha infinidade de posibilidades -absterse aqueles que estean en plena operación biquini-. Unha bacanal gastronómica onde toca elixir.

Na carballeira da parroquia de San Clemente, en Caldas de Reis, o lume acéndese case de madrugada. Alí celébrase o 5 de agosto a sétima edición da festa do Costillar á Estaca. Non fai falta dicir cal é o protagonista. As impresionantes pezas vanse facendo a lume lento para acadar a máxima cota de sabor ao redor das dúas do mediodía, cando centenares de bocas famentas agardan a súa quenda. Ademais de con o estómago cheo, de aquí pódese saír cun lote empanadas, bólas de pan, roscones, veu e por suposto, costillares. Por iso de que a festa siga en casa...

 Pemento de Herbón

En Herbón sacan a relucir a mellor das súas cartas: o pemento, un día antes. O sábado 4 de agosto, á sombra da carballeira do Convento de San Antonio, e en pleno apoxeo da campaña de produción, o pemento vive o seu día grande. ¡E van xa corenta edicións! Declarada Festa de Interese Turístico e con Denominación de Orixe Protexida, cada ano repártense centenares de quilos deste prezado, pequeno e verde manxar do que se di, xa saben, que ‘uns pican e outros non'. Fritos e sazonados con sal, son, con permiso do churrasco ou as xoubas, os reis da tempada estival. A Orde do Pemento de Herbón concede ese día títulos de Cabaleiros e Damas a personalidades que difunden e promocionan este produto, o máis internacional da comarca do Ulla, e que foi traído por primeira vez desde terras americanas fai máis de seiscentos anos. Todo llo debemos aos misioneiros franciscanos do convento de Herbón.

Santi M. Amil

 ¡Pero que bonito!

Que sería o verán sen unha tortilla de patacas acompañada dunha rica e fresca ensalada? Para moitos, o prato máis sinxelo e perfecto nun día de praia. Réndenlle homenaxe a partir do 3 de agosto en Laro, Silleda. En todas as súas formas e cores: de pemento, bacallau, chourizo, carne, gambas ou pementos, tamén, por suposto, a tradicional de toda a vida. Este ano sopran trinta veas. E que mellor que facelo -nada de tortas- sobre esta deliciosa mestura de ovo e pataca.

Óscar Vazquez

O mar é outro dos grandes protagonistas do agosto gastronómico galego. Mariscos e peixes saltan das mesas de mantel ás carpas sobre o céspede. O Príncipe azul, como o alcumaron nunha campaña os pescadores da Mariña, ou bonito do norte, ten en Burela o seu bastión e a súa festa, que coincide coa tempada ideal para o seu consumo en fresco: de xuño a outubro. Desde o xoves 2 ao domingo 5 de agosto, o porto líder na captura desta especie, engalánase para servir preparacións clásicas -asado á grella, cocido ou en empanada- e outras incorporacións máis recentes, como o marmitako ou o salpicón. Tamén se serven racións sen gluten aptas para celíacos. O ex baloncestista Fernando Romay, coruñés, será o encargado de dar o pregón nesta edición que pretende ser a antesala dun logro perseguido desde hai tempo. En setembro presentarase a solicitude para que sexa declarada Festa de Interese Turístico Nacional.

Blanco e en botella, albariño

Vinte e sete edicións cúmprense este ano da Festa do Longueirón en Fisterra. O linqueirón, como lle chaman os locais, é parente da navalla e diferénciase desta pola súa cuncha recta e a súa carne máis branda e menos dulzona. Recóllese na propia zona, na baía que forman praias como Langosteira. O froito da auga máis famoso de Fisterra degustarase na contorna da praia de Ribeira, en tortilla, con arroz ou pasta, en empanada, croquetas, albóndegas ou empanadillas, e está claro, ao natural. A forma tradicional de preparalo é á prancha, cun chorrito de limón e viño branco.

E xa que estamos co viño, viaxamos uns quilómetros máis ao sur pola costa para chegar a Cambados, onde pronto será hora de colgarnos ao pescozo unha copa como amuleto, o recipiente onde se envorcarán os caldos sen verzas máis refrescantes que se coñecen.

Do 1 ao 5 de agosto, o túnel do viño da Festa do Albariño abre as súas portas a expertos e afeccionados e a praza de Fefiñáns transfórmase en palco da música. Este ano, para evitar os desenfreos que se produciron en anteriores edicións, as casetas pecharán antes. Ás tres entre semanas, ás tres e media da madrugada o sábado.

Sabías que a primeira merenda-cea custou 4.389 pesetas ou que Charles de Gaulle e Juan Domingo Perón foron nomeados no seu día Cabaleiros do Albariño? Son só algunhas curiosidades dunha cita que este ano cumpre sesenta primaveras ?ou veráns, mellor devandito? e que toca coa punta dos dedos a ansiada declaración de Festa de Interese Internacional. Porque os nosos viños pasan fronteiras.