Se na variedade está o gusto -ou iso di o refraneiro popular- agosto é, sin duda, o mes máis saboroso do ano en Galicia. Unha especie de menú degustación ao grande e ao aire libre.
30 jul 2018 . Actualizado ás 18:22 h.Dá igual a cantidade de eventos aos que un poida achegarse en función da súa axenda, porque na vila de ao lado, a parroquia do concello veciño ou mesmo no propio barrio, haberá unha festa gastronómica agardando a ser saboreada. Para carnívoros ou amantes do peixe, mesmo para veganos, hai opcións no agosto galego. Ao virar a esquina, e abrindo boca, a primeira fin de semana depara unha infinidade de posibilidades -absterse aqueles que estean en plena operación biquini-. Unha bacanal gastronómica onde toca elixir.
Na carballeira da parroquia de San Clemente, en Caldas de Reis, o lume acéndese case de madrugada. Alí celébrase o 5 de agosto a sétima edición da festa do Costillar á Estaca. Non fai falta dicir cal é o protagonista. As impresionantes pezas vanse facendo a lume lento para acadar a máxima cota de sabor ao redor das dúas do mediodía, cando centenares de bocas famentas agardan a súa quenda. Ademais de con o estómago cheo, de aquí pódese saír cun lote empanadas, bólas de pan, roscones, veu e por suposto, costillares. Por iso de que a festa siga en casa...
Pemento de Herbón
En Herbón sacan a relucir a mellor das súas cartas: o pemento, un día antes. O sábado 4 de agosto, á sombra da carballeira do Convento de San Antonio, e en pleno apoxeo da campaña de produción, o pemento vive o seu día grande. ¡E van xa corenta edicións! Declarada Festa de Interese Turístico e con Denominación de Orixe Protexida, cada ano repártense centenares de quilos deste prezado, pequeno e verde manxar do que se di, xa saben, que ‘uns pican e outros non'. Fritos e sazonados con sal, son, con permiso do churrasco ou as xoubas, os reis da tempada estival. A Orde do Pemento de Herbón concede ese día títulos de Cabaleiros e Damas a personalidades que difunden e promocionan este produto, o máis internacional da comarca do Ulla, e que foi traído por primeira vez desde terras americanas fai máis de seiscentos anos. Todo llo debemos aos misioneiros franciscanos do convento de Herbón.
¡Pero que bonito!
Que sería o verán sen unha tortilla de patacas acompañada dunha rica e fresca ensalada? Para moitos, o prato máis sinxelo e perfecto nun día de praia. Réndenlle homenaxe a partir do 3 de agosto en Laro, Silleda. En todas as súas formas e cores: de pemento, bacallau, chourizo, carne, gambas ou pementos, tamén, por suposto, a tradicional de toda a vida. Este ano sopran trinta veas. E que mellor que facelo -nada de tortas- sobre esta deliciosa mestura de ovo e pataca.
O mar é outro dos grandes protagonistas do agosto gastronómico galego. Mariscos e peixes saltan das mesas de mantel ás carpas sobre o céspede. O Príncipe azul, como o alcumaron nunha campaña os pescadores da Mariña, ou bonito do norte, ten en Burela o seu bastión e a súa festa, que coincide coa tempada ideal para o seu consumo en fresco: de xuño a outubro. Desde o xoves 2 ao domingo 5 de agosto, o porto líder na captura desta especie, engalánase para servir preparacións clásicas -asado á grella, cocido ou en empanada- e outras incorporacións máis recentes, como o marmitako ou o salpicón. Tamén se serven racións sen gluten aptas para celíacos. O ex baloncestista Fernando Romay, coruñés, será o encargado de dar o pregón nesta edición que pretende ser a antesala dun logro perseguido desde hai tempo. En setembro presentarase a solicitude para que sexa declarada Festa de Interese Turístico Nacional.
Blanco e en botella, albariño
Vinte e sete edicións cúmprense este ano da Festa do Longueirón en Fisterra. O linqueirón, como lle chaman os locais, é parente da navalla e diferénciase desta pola súa cuncha recta e a súa carne máis branda e menos dulzona. Recóllese na propia zona, na baía que forman praias como Langosteira. O froito da auga máis famoso de Fisterra degustarase na contorna da praia de Ribeira, en tortilla, con arroz ou pasta, en empanada, croquetas, albóndegas ou empanadillas, e está claro, ao natural. A forma tradicional de preparalo é á prancha, cun chorrito de limón e viño branco.
E xa que estamos co viño, viaxamos uns quilómetros máis ao sur pola costa para chegar a Cambados, onde pronto será hora de colgarnos ao pescozo unha copa como amuleto, o recipiente onde se envorcarán os caldos sen verzas máis refrescantes que se coñecen.
Do 1 ao 5 de agosto, o túnel do viño da Festa do Albariño abre as súas portas a expertos e afeccionados e a praza de Fefiñáns transfórmase en palco da música. Este ano, para evitar os desenfreos que se produciron en anteriores edicións, as casetas pecharán antes. Ás tres entre semanas, ás tres e media da madrugada o sábado.
Sabías que a primeira merenda-cea custou 4.389 pesetas ou que Charles de Gaulle e Juan Domingo Perón foron nomeados no seu día Cabaleiros do Albariño? Son só algunhas curiosidades dunha cita que este ano cumpre sesenta primaveras ?ou veráns, mellor devandito? e que toca coa punta dos dedos a ansiada declaración de Festa de Interese Internacional. Porque os nosos viños pasan fronteiras.