Rioxa Vega saca partido do cambio climático

J. M. Orriols

SABE BEN

O sector do viño é un dos máis preocupados pola investigación e co cambio climático non podía ser menos. Así, Rioxa Vega participa no programa Climavin, co que conseguen sacar vantaxes de onde había problemas.

04 feb 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

Aínda que a vide é unha planta dura que se adapta a extremas condicións do tempo e do chan, os empresarios envórcanse agora na investigación para paliar os efectos do cambio climático. Pero hai casos, como demostra o programa Climavin, posto en marcha pola adega Rioxa Vega , nos que estes problemas se poden chegar a converter en virtudes que favorecen a economía, o aforro enerxético e, o que é mellor, aumentan a calidade da uva. «Tiñamos que adaptarnos -explica Pablo Pávez, director do proxecto de investigación- e durante cinco anos estudamos e monitorizamos os viñedos para coñecer exactamente o seu comportamento en todas as circunstancias».

A viña ten que sufrir

«Así chegamos a conclusións e buscamos medidas que agora nos están dando xa os seus froitos. É certo que a viña ten que sufrir e chegamos a sometela a situacións límites de estrés, pero unha excesiva falta de auga detén a maduración e pérdense gran parte dos aromas. Por iso buscamos o equilibrio e, afortunadamente, conseguímolo, ata o punto que en varias catas internacionais valorouse moi positivamente o resultado, cualificando de excelentes os nosos viños».

Monitoreo e diagnóstico

Desta forma hase conseguido aumentar a produción de aminoácidos específicos, responsables dos aromas e sabores finais nos viños, determinando, desta forma, unha calidade aínda superior.

O logro principal de Climavin foi a adaptación do viñedo ao cambio climático, mediante a optimización dos recursos. Para conseguilo, as viñas dotáronse de nova tecnoloxía de monitoreo e diagnóstico, tanto a nivel vitícola como enológico, aproveitando as experiencias e algunhas das tecnoloxías utilizadas en proxectos anteriores. En resumo, respéctase o medio ambiente e mellorouse a eficiencia no uso de recursos hídricos, nutricionais e enerxéticos.