Leira San Cibrao, o primeiro ribeiro de Carlos Mouro

J.M.Orriols

SABE BEN

cedidas

Carlos Mouro, descendente de viticultores e director xeral do Grupo Matarromera, decidiuse a presentar en Madrid Fusión o seu primeiro ribeiro, o Leira San Cibrao, froito dunha pequena parcela con Albariño, Treixadura e Godello, as variedades coas que se elabora este viño.

04 feb 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

O grupo adegueiro Matarromera, que dirixe Carlos Mouro e que conta con 9 adegas e 160 tipos de viño en Ribeira do Douro, Rueda , Toro , Cigales e viños ecolóxicos, fai a súa incursión, da man de Viña Costeira, na D.Ou. Ribeiro coa súa Leira San Cibrao «un viño -explica o adegueiro- que chega para achegar algo novo, con abundantes aromas florais, fresco e unha moi boa estrutura, xa que se fermentó e criou nas súas propias leas. É un dos meus viños de leira e tamén alto de gama, con moitas posibilidades de evolución».

 Só 7.000 botellas numeradas

Desta primeira anada elaboráronse soamente 7.000 botellas e unhas poucas de tostado e, polas reducidas dimensións desta leira, non hai posibilidade de aumentar a produción. Así que sempre será un viño moi exclusivo e difícil de conseguir.

Esta leira é un viñedo de pequeno tamaño, en lixeira pendente e asentado nun terreo fresco sobre un fondo granítico de composición mineral, cunha singular vista que domina o val do río Miño nunha paraxe de espectaculares atardeceres, compartindo espazo natural con especies arbóreas atlánticas como o piñeiro ou o carballo. A exposición desta leira orientada ao mediodía é perfecta para lograr a madurez plena da uva. «Trátase dunha leira única, reflexo dunha terra ligada á vide e ao viño. Encántame Galicia -continúa Carlos Mouro- e por iso estiven seguindo a evolución dos viños galegos nos últimos 50 anos, que foi fantástica. E iso animoume a dar o paso con este novo viño que tivo unha acollida incrible en Madrid Fusión. Nesa terra hai cousas moi interesantes, pero todo ao seu tempo. Este viño galego enriquece a familia Viños de Leira xa que procede dun viñedo moi peculiar que nos trae a brisa atlántica a través dun coupage perfecto de tres variedades que achegan unhas características únicas de tipicidad e goce sensorial».

 Matices peculiares

O enólogo Manuel Castro, que con Mouro concibiu este viño, destaca que «a selección das variedades e a súa ensamblaxe proporcionan unha personalidade única. A Treixadura é a variedade reina do Ribeiro e está moi ben acompañada cunhas pinceladas de Godello e Albariño, que lle achegan uns matices peculiares». Pola súa banda Andrés Rodríguez, conselleiro delegado de Viña Costeira, sinala que «o feito de ser escollidos por Carlos Mouro é motivo de orgullo, xa que confirma o gran nivel de calidade dos viños do Ribeiro».

 A cata

Os autores da ficha de cata din del que posúe unha cor amarela pálida con vivos toques verdosos. En nariz é fresco, intenso e elegante dominando os tons froiteiros a mazá verde e heno recentemente cortado ademais de sutís tons de flor branca. En boca este viño é vivo e elegante, con corpo e estrutura e un final persistente e agradable.

Este branco é a primeira incursión de Carlos Mouro en Galicia e, como afirma, «un desexo cumprido, porque desde os tempos en que estudaba Enxeñería agrónoma, interesoume, dunha forma moi especial, esta terra».