O futuro é dos catro irmáns Robla

J.M. Orriols

SABE BEN

cedidas

Víctor, Javier, Carlos e Nacho son os continuadores dunha tradición vinícola familiar, tanto polo seu pai, Víctor Robla fundador de Viños de Arganza; como pola súa nai, Angelines Varela Mazón- Álvarez de Toledo, herdeira dos duques de Villafranca, posuidores de grandes viñedos.

05 novs 2017 . Actualizado ás 05:00 h.

Esta adega situada en Toral dos Vaos (León) e que posúe viñas en diversos lugares do Bierzo, si se pode cualificar como familiar, xa que a xestionan catro irmáns: Víctor é o director comercial nacional, Javier está en fase de preparación dun máster en vendas, con prácticas na organización, Carlos é o director financeiro e Nacho o responsable de vendas nos mercados internacionais. Por amais , por suposto, están o seu pai e a súa nai, que son os encargados de impartir docencia e manter a convivencia. E se a empresa funciona e vende máis de dous millóns de botellas anuais, agora chega un vínculo que os vai unir máis. Nace Lagar de Robla Catro Irmáns, o alto de gama da adega, de produción, por agora, moi limitada e que inicia a súa comercialización «cunha acollida que nos sorprendeu e desbordounos», segundo asegura Víctor Robla. «Comeza unha nova etapa que marcará o futuro da nosa empresa -engade o fundador e propietario- porque cambiamos etiquetas, botellas, cortizas... co fin de incidir aínda máis en ofrecer a imaxe de viños de calidade. Temos unhas viñas excepcionais, moitas delas centenarias; traballamos con elaboracións tradicionais, pero coa máis moderna tecnoloxía, temos prestixio a nivel nacional e internacional e só nos faltaba dar este paso de renovación para afrontar un futuro, difícil, pero ilusionante, sobre todo porque vexo que aos meus fillos lles gusta este sector e todos participan de todo».

Unha viña no camiño

de Santiago

Este viño elabórase unicamente coas uvas de viñas vellas (ao redor de 70 anos) situadas en pleno camiño de Santiago ao seu paso polo Bierzo. «Os meus fillos son os que as escolleron, entre as propiedades da familia -di Robla- e son os que se encargan de todo: pódalas, o mantemento e a saúde da viña, a vendima seleccionada, a elaboración en adega, a etiquetaxe e o embotellado. Todo iso que tanto á súa nai como a min, énchenos de orgullo».

Trátase dun viño alto de gama e, polo tanto, cun prezo acorde. É de autor. De cada cepa soamente sae un quilo e medio de uvas e a produción oscila entre 3.000 botellas o pasado ano e 5.000 lestes. A exclusiva elaboración, con dobre selección manual e barricas especiais, é custosa e comercialízase unicamente en estoxos de tres botellas, que roldan os 50 euros. Está 10 meses en barrica e ao redor de 6 redondeándose na nova botella tipo Borgoña, máis pesada, con lacre ecolóxico e etiqueta numerada e exclusiva «que fai del un viño totalmente diferente ao que temos agora. Este é o inicio dunha nova etapa, cun plan estratéxico a 10 anos, co que iremos renovando absolutamente todo. Pero iso que o fagan eles. Eu quero pasar a unha segunda fila, aínda que sen abandonar nunca o proxecto».

Viños de Arganza comezou a producir hai 23 anos e Lagar de Robla leva 20 anos no mercado. Ten unha aceptable cota de mercado en España e un gran éxito no exterior «onde se valora cada vez máis a variedade Mencía -continúa o adegueiro- porque é unha uva triunfadora polas súas cualidades organolépticas e iso tense en conta en moitos mercados internacionais, especialmente en EE.UU, Xapón e China , aínda que nós temos bos clientes tamén en case todos os países europeos. Nas presentacións que fixemos ata agora, a acollida foi excepcional e iso énchenos de esperanza e dános forza para seguir neste camiño. Estamos a gañar terreo, pero, como lles digo sempre aos meus fillos, hai que ir pasito a pasito e consolidando cada mercado que conquistamos. O mundo do viño non sabe de présas e se de calidade, seriedade e constancia».

 Ficha técnica e de cata

A primeira colleita, que é a que está xa no mercado, corresponde á vendima do ano 2015, elaborada con uvas seleccionadas da variedade Mencía (con cepas de entre 50 e 70 anos) da leira Valdalebre (Villafranca del Bierzo). Foi recollida e seleccionada manualmente. Entre a vendima e a chegada á adega transcorreu soamente unha hora, tempo mínimo para preservar todas as cualidades das uvas. Inmediatamente fíxose o despalillado e seis persoas fixeron o pisado artesanal, envorcándose xa en barricas vellas de carballo. En madeira estivo 10 meses. Se embotelló e repousou na escuridade da adega outro medio ano. Ten unha gradación alcohólica de 14 graos.

En canto ao que din os expertos sobre este viño, da ficha de cata hai que destacar que «é un Mencia cunha cor vermella intensa, moi afrutado. Brillante nariz de intenso aroma a frambuesa e regaliz. Moi equilibrado en boca cuns taninos intensos. Acabado elegante e duradeiro».