Apadriñar un porco celta? É o máis «in»

C. Ou. Bouza

SABE BEN

E non falamos de mascotas senón dunha curiosa iniciativa comercial coa que podemos apadriñar un porco celta recentemente nado, pagar unha cota mensual, estar puntualmente informados sobre a súa crianza e despois recibir no noso domicilio a súa carne xa preparada.

03 sep 2017 . Actualizado ás 16:43 h.

Manuel Anta, natural da Veiga, buscouse, como moitos galegos, o seu futuro en Barcelona. O que non pensaba é que, casándose cunha catalá, ía ser, precisamente ela, quen o ía traer de novo a Galicia. Pero así foi. Silvia Pascual, a súa esposa, apaixonouse por esta terra «porque me marabillou o culto animal e como os galegos coidaban as súas ganderías», di. E desa admiración naceu a aposta por unha raza autóctona como o porco celta. «Así que decidimos montar a gandería As Terras Galegas en Castro Caldelas (Ourense) -explica- coa premisa de manter estritamente a tradición e de dar todo o valor a esta raza única. Para iso fixémonos con exemplares de pura raza e, alimentándoos a base de pensos elaborados con produtos naturais da máxima calidade e en total liberdade, conseguimos unha carne con graxas saudables infiltradas».

Participar na crianza

É, non cabe dúbida, unha iniciativa imaxinativa que, por agora, está dando moitas alegrías aos seus promotores «porque por unha cota de 50 euros mensuais -explica a xerente da empresa- vas conseguir moitas cousas. En primeiro lugar, o porco é da túa propiedade e podes seguir semanalmente a súa evolución a través de Whatsapp ou correo electrónico. É dicir, participas na crianza. Tamén tes asegurados ao redor de 110 quilos de carne da máis alta calidade, que é o que adoita pesar o porco ao cabo de 8 ou 10 meses. Eu estou moi orgullosa de poder, con este sistema, dar felicidade aos particulares que non teñen a posibilidade de posuír a súa leira e os seus animais, porque lles levo a tradición ao seu domicilio e, ademais, co despezamento xa feito. E, para rematar, porque creo estar a contribuír a valorar moito máis esta raza única, recuperando os costumes ancestrais dos gandeiros de Galicia e con produtos galegos de calidade».

A carne que nos chegará a casa será o porco en canle, é dicir, xa limpo e preparado, pero os xamóns e lacones veñen tamén en fresco. Por iso, como nos indica Silvia, existe tamén a posibilidade de que na mesma explotación sáenos e póñanos a curar «pero o xamón deixa de ser noso, é xa do cliente», matiza. Ademais, o proceso é doado, ben por Internet en info\gastroterra.é, ou por teléfono no número 640 659 235.

que na súa explotación emprega Gastroterra, os técnicos conseguiron baixar un 50% a graxa na carne destes porcos da raza celta.