A factoría de Jealsa en Boiro salva das chamas a área de produción

Ana Gerpe Varela
A. Gerpe RIBEIRA / LA VOZ

ECONOMÍA

CARMELA QUEIJEIRO

A empresa garante que continuará cumprindo os seus compromisos

10 may 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

«O principal é que quedou a fábrica enteira e non houbo ningunha desgraza». A frase, repetida este domingo por moitos dos traballadores que acudiron á factoría de Jealsa no Bodión, en Boiro, para seguir o labor dos equipos de urxencias resume o bulebule de sensacións que lles invadiron desde que ás 14.30 horas do sábado declarásese un incendio que lles fixo temer non só polo seu futuro laboral e o dos seus descendentes, senón pola supervivencia de todo un municipio e unha comarca. As chamas arrasaron 11.000 metros cadrados das instalacións do complexo conserveiro, pero deixaron intacta a totalidade da zona de produción.

O lume, que comezou na zona de conxelado, levou por diante as de cocción e procesado. Que o vento soprase do sur constituíu unha vantaxe para o amplo despregamento de medios presentado nas instalacións para frear o que podería converterse nunha catástrofe. Desta forma, zonas consideradas esenciais como as de limpeza de lombo cocido, empaquetado, estuchado ou almacenaxe dos produtos xa rematados quedaron intactas. Tampouco as oficinas resultaron danadas.

Desde primeira hora da mañá, responsables da compaña, reunidos nas instalacións, comezaron a traballar na reorganización da actividade para retomar a produción canto antes.

Nun comunicado, a dirección da empresa garantiu que «continuaremos cumprindo os nosos compromisos con clientes e consumidores». Indicaban que «todos os nosos centros de produción no mundo permanecen a pleno rendemento, pondo en marcha as accións necesarias para superar esta situación, que estamos seguros que nos unirá máis como empresa e equipo humano».

Posibles opcións

Aínda que nada se indicou desde a compaña, unha das posibles alternativas sería que recorrese a empresas externas para cocer e pelar o peixe, que despois podía ser envasado nas súas instalacións. De feito, distintas fontes explicaron que este tipo de traballos xa son algo frecuente no sector.

Nada se sabe tampouco das causas que orixinaron o incendio, no que onte pola mañá continuaban traballando os equipos de urxencias para evitar reproducións e refrescar as zonas afectadas.

Neste sentido, a dirección de Jealsa expresou o seu agradecemento a todas as autoridades polo apoio prestado «pondo a disposición os efectivos necesarios para que o incendio producido onte nunha parte das nosas instalacións do Bodión teña sido sufocado de forma áxil e eficaz, tendo sido a seguridade das persoas a nosa prioridade en todo momento».

As mostras de gratitude fixéronse extensivas a todos os servizos de urxencias, empresas provedoras, traballadores, aos seus representantes, veciños, clientes e a quen fixeron chegar as súas mostras de apoio.

O lume orixinouse nunha zona nova obxecto dun gran investimento

O lume orixinouse nunha sección nova da zona de almacenaxe de túnidos conxelados na que a compaña realizara un forte investimento, tanto en maquinaria como en equipamento. Dispuña ademais dunha ampla capacidade, sobre unhas cinco mil toneladas, para abastecer de materia prima ás instalacións produtivas da factoría do Bodión.

Trátase dun recinto estruturado en distintas seccións e cuxa posta en marcha forma parte da política de investimento e innovación que caracteriza desde a súa constitución á empresa Jealsa.

A análise do lugar, unha vez apagadas as chamas, permitirá determinar cales foron as causas que provocaron que se orixinase o incendio.

Outro frigorífico

Dáse a circunstancia de que a principios deste ano a empresa Jealsa, no seu constante obxectivo de optimizar a súa capacidade produtiva, puxo en marcha, no polígono industrial de Espiñeira, unha planta frigorífica na que investiu sete millóns de euros.

O recinto, que dispón de catro cámaras preparadas para albergar 13.000 toneladas de peixe, está conectado ao resto da compaña. Esta instalación tamén lle permite garantir a subministración de materia prima.

Unha planta da que saen unha media de cinco millóns de latas de atún ao día 

O buque insignia da empresa familiar Jealsa naceu precisamente na zona do Bodión no ano 1958. Foi o lugar -que o sábado se viu afectado polo grave incendio- onde comezou a andaina do que actualmente é unha conserveira líder na fabricación de conservas de peixe e marisco. Moitas das persoas que onte se achegaron ao lugar, varias delas xa xubiladas tras exercer a súa actividade laboral na fábrica, lembraban a nave inicial e como aos poucos as instalacións foron crecendo ata o gran complexo que é na actualidade.

Los servicios de emergencias trabajan en el interior enfriando la zona
Os servizos de urxencias traballan no interior arrefriando a zona

O avance do informe Ardán 2021, con datos auditados do 2019, sitúa a Jealsa entre as 25 primeiras empresas de Galicia, tanto en volume de facturación como en número de empregos fixos. A incorporación de persoal na factoría é constante e tanto en Boiro como noutros municipios da comarca hai familias enteiras que traballan nas distintas seccións da empresa.

O grupo Jealsa, no seu avance de resultados correspondente ao 2020 cifraba a súa facturación en 701 millóns de euros, cun aumento do 11 % con respecto ao exercicio do 2019. Tamén incrementou a creación de emprego chegando a ocupar a 5.300 operarios.

Entre quen acudiron ao lugar, aínda fumarento, escoitábanse comentarios sobre a entrada de traballadores a semana anterior e os que acababan de ser contratados. A estes empregos directos hai que sumar os de carácter indirecto. En plena crise sanitaria, a actividade da factoría permitiu mitigar na área de Barbanza os efectos da pandemia.

Procesado de atún

Da planta do Bodión saen unha media diaria de entre catro e cinco millóns de latas de atún. Desde a década dos 90, a factoría estaba destinada en exclusiva ao procesado de túnidos nos seus diferentes formatos.

Ata ese momento procesábanse tamén bivalvos e outros produtos do mar, que foron derivados a outra das fábricas do grupo. Trátase da planta de Escurís, emprazada no municipio da Pobra.

Así mesmo, no Bodión atópase a fábrica Pet Select, na que a compaña elabora comida húmida para mascotas, así como as instalacións nas que se valorizan produtos derivados das materias primas que procesa co fin de que poidan ser destinados a usos noutros ámbitos industriais.