A Galicia de carne... e leite

Xoán Ramón Alvite Alvite
X. R. Alvite REDACCIÓN / LA VOZ

ECONOMÍA

ROI FERNÁNDEZ

O sector gandeiro pulverizó no 2018 a súa marca de produción cárnica e láctea. E todo, a pesar de que a comunidade ten hoxe a metade de granxas que hai un decenio

26 mares 2019 . Actualizado ás 01:27 h.

O sector gandeiro galego non para de crecer. Nin a caída do consumo, nin os baixos prezos que rexistrou a materia prima durante os últimos anos, nin sequera o goteo constante de explotacións que han ir pechando as súas portas conseguiron impedir que a comunidade produza máis leite e carne que nunca. De feito, durante o 2018, Galicia volveu a bater a súa marca histórica, ao pór no mercado máis de 2,7 millóns de toneladas de leite e case 400 millóns de quilos de carne.

 potencial lácteo

Cincocentos millóns de litros coa metade de granxas. Catro de cada dez litros de leite que se producen en España proceden das 7.500 granxas galegas que permanecen en activo. Son practicamente a metade das que se rexistraban hai un decenio. Con todo, a produción durante este período, lonxe de reducirse, aumentou en máis 500 millóns de litros de leite. No exercicio pasado, Galicia puxo no mercado 2.739.403 toneladas de materia prima, o que a sitúa no ránking como a novena rexión láctea europea.

A pesar desta posición de dominio no sector produtor, a comunidade galega rexistra carencias importantes en canto ao ámbito industrial e ao prezo que reciben os gandeiros. E é que, por unha banda, o 70 % do leite recólleno e transforman empresas foráneas. Ademais, a día de hoxe, o prezo medio ao que se liquida o leite galego sitúase en 31,7 céntimos por litro, dous céntimos menos que en Castela e León e catro por baixo de Asturias. A comunidade acumula máis dunha década cos prezos en orixe máis baixos do Estado.

 LÍDERES ECOLÓXICOS

Máis dun centenar de granxas pasáronse ao «bio». A produción ecolóxica crece en Galicia o dobre que no conxunto de España. En pouco máis dun lustro, a facturación dos alimentos certificados polo Craega (Consello Regulador dá Agricultura Ecolóxica de Galicia) triplicouse ata acadar xa os máis de 60 millóns de euros durante o último exercicio. Neste sentido, a comunidade é líder absoluta na produción de leite ecolóxico, acaparando máis da metade dos 30 millóns de litros que saen ao mercado en España.

Con 2,7 millóns de toneladas de leite, a comunidade é a novena rexión láctea de Europa Durante o último ano incorporáronse a esta actividade máis dunha vintena de ganderías galegas, polo que a cifra se aproxima xa ao centenar de empresas. En canto á produción de carne, aumentou en Galicia un 25 % anual ata superar os 1,3 millóns de quilos, segundo os últimos datos publicados polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación.

UN MILLÓN DE PORCOS

Un terzo das granxas españolas son galegas. Por primeira vez, o sector porcino galego superou o millón de cabezas sacrificadas. En total, foron 1.026.690 reses as que o ano pasado entraron no matadoiro, 40.000 máis que no 2017.

Dáse a circunstancia de que Galicia ten censadas máis de 20.000 explotacións porcinas, un terzo das existentes no conxunto do Estado.

 Pero a pesar de todo ese potencial, apenas consegue pór no mercado un 2 % da produción nacional. No 2018, esta ascendeu a 92.352 toneladas, 5.000 máis que durante o exercicio precedente.

Galicia ten máis de 20.000 granxas porcinas, pero só produce o 2 % de España O sector porcino atópase en plena expansión en Galicia, levantado por certa estabilidade dos prezos nos últimos exercicios. Tanto é así que en zonas como o Deza, esta rama está a gañar terreos a outras actividades gandeiras, como o lácteo ou o vacún de carne.

AVÍCOLA E CUNÍCOLA

Cen millóns de cabezas sacrificadas en 2018. Aínda que o seu peso no conxunto da gandería galega é reducido -actualmente hai 500 granxas de aves e apenas 250 de coellos-, a súa capacidade de crecemento parece aínda lonxe de ter tocado teito. De feito, durante o exercicio do 2018 tamén se moveron en cifras marca de sacrificios -ata acadar os 101 millóns de cabezas- e, xa que logo, tamén de volume de carne no mercado. 

Segundo os datos do Ministerio de Agricultura, as explotacións galegas produciron o ano pasado máis de 201 millóns de quilos de carne de ave e 15 millóns de coello.

TENREIRA GALEGA

A carne con carné segue crecendo. Galicia produce cada ano máis de 90 millóns de quilos de carne bovina, un produto especialmente valorado no mercado pero que ten en Tenreira Galega o seu buque insignia. A Indicación Xeográfica Protexida (IXP) certificou durante o ano pasado máis de 21.600 quilos de carne, un 3,4 % máis que o exercicio anterior, o que xerou un volume económico superior aos 122 millóns de euros.

Actualmente máis da metade da carne certificada con este sinal de calidade xa se vende fose de Galicia.