Galicia asesora a Asturias e ao País Vasco para introducir o porco celta e mellorar o bosque

m. b. SANTIAGO / LA VOZ

ECONOMÍA

Álvaro Vaqueiro

Con este  proxecto preténdese incrementar o uso múltiple do territorio coa mellora da rendibilidade de as plantacións

19 abr 2018 . Actualizado ás 10:58 h.

O porco celta, unha raza autóctona galega, cotiza á alza. Foi predominante en Galicia a mediados do pasado século, pero a introdución de especies foráneas que ofrecían maior rendemento abocouno á extinción. Esa era a foto de 1999, cando naceu a Asociación de Criadores de Gando Porcino Celta (Asorpocel).

Hoxe hai máis de 130 explotacións en Galicia dunha raza que se cría ao aire libre, en bosques. Precisamente en colaboración con Asturias e o País Vasco, Galicia está desenvolvendo un proxecto de investigación sobre o porco celta. leva a cabo no Centro de Investigación Forestal de Lourizán, dependente de Medio Rural, que estuda cal é a carga ideal deste tipo de gando para mellorar a sustentabilidade dos bosques de castiñeiro. O proxecto arrincou hai xa dous anos. En maio do 2017, os promotores da iniciativa desprazáronse a ver o ensaio práctico instalado nun monte veciñal de Rois.

O obxectivo era comprobar o efecto que as piaras en réxime extensivo -as habituais no porco celta- teñen sobre o medio e comparalas cos réximes semiextensivos. O estudo leva por título Sustentabilidade de sistemas silvopastorales de frondosas caducifolias iberoatlánticas con razas autóctonas de porco en réxime extensivo. E inclúe cinco ensaios situados en carballeiras e soutos repartidos nas tres comunidades autónomas implicadas.

«O obxectivo global é implementar sistemas silvopastorais con razas autóctonas de porcino de alta calidade de carne en réxime de explotación extensivo e cun aproveitamento final de froito para a alimentación animal», explican desde Medio Rural. Co proxecto, que acaba este 2018, preténdese incrementar o uso múltiple do territorio coa mellora da rendibilidade destas plantacións; estúdanse valores como a biodiversidade da flora vascular, o arboledo adulto, os danos causados polos animais, a rexeneración das especies arbóreas, a fertilidade e a compactación. Tamén se analizará o ciclo do carbono e a saúde do chan, a biomasa de sotobosque, as herbas e a produción de froitos (castañas, landras), así como a sanidade animal e a influencia da nutrición en extensivo na produción de celta.. porco