As delicias galegas xa facturan 400 millóns

Xoán Ramón Alvite Alvite
xoán ramón alvite REDACCIÓN / LA VOZ

ECONOMÍA

CARLOS RUEDA

A certificacións de produtos con denominación de orixe repuntaron un 30% durante o último lustro

18 feb 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

A aposta do sector agrogandeiro galego pola calidade e a diferenciación empeza a dar os seus froitos. Mentres as producións convencionais acumulan varios anos con prezos que apenas acadan para cubrir custos, os acollidos a denominacións de orixe ou indicacións xeográficas protexidas non deixan de aumentar en volume de certificacións e en valor engadido. Tanto é así que o ano pasado superaron por primeira vez os 400 millóns de euros de facturación cunha forte aposta, na maioría dos casos, pola internacionalización.

Segundo os datos publicados polo Instituto Galego dá Calidade Alimentaria (Ingacal), durante o último lustro a produción de alimentos diferenciados creceu máis do 30 % na comunidade. A día de hoxe, máis dun centenar de alimentos comercialízanse baixo unha etiqueta de calidade que vincula a súa excelencia ao lugar do que proceden ou ao sistema de cultivo ou explotación utilizado para a súa produción. Aínda que son os viños, o queixo ou a carne os máis coñecidos polo consumidor, os últimos anos tamén supuxeron o despegamento da agricultura ecolóxica (creceu un 200 % no último lustro) ou doutros cultivos vexetais como a castaña ou os grelos. 

Os viños

Con preto de 200 millóns de euros no 2016 -aínda non se publicaron os datos da última campaña-, os viños acollidos a algunha das seis denominacións de orixe representan a metade do volume total de negocio de produtos galegos con diferenciación de calidade.

Deles, destaca Rías Baixas, con máis de 113 millóns de euros procedentes dunha produción certificada de 33,4 millóns de quilos de uva -no 2017 superou por segunda vez na súa historia os 39 millóns de quilos- cultivados por máis de 5.500 viticultores e procesados por 184 industrias. Nestas excelentes cifras ten un peso determinante a exportación, pois un de cada tres litros certificados acaba no estranxeiro, sendo os Estados Unidos, o Reino Unido e Alemaña, por esta orde, os destinos principais.

Ribeiro e Valdeorras, pola súa banda, móvense nun volume de facturación que rolda os 25 millóns de euros, lixeiramente superior aos 18 dos caldos certificados por Ribeira Sacra ou os 14 millóns da denominación de orixe Monterrei.

Máis discretos son os datos dos caldos de Betanzos , Barbanza e Iria e Val do Miño-Ourense, amparados pola indicación xeográfica protexida (IXP) Viños dá Terra, que xeran ao redor de 100.000 euros a pesar de levar apenas un lustro certificando a súa produción. 

Queixos

Máis de cinco millóns de quilos comercializados por 75 queixarías que transforman o leite de 3.400 gandeiros e xeran un volume económico superior aos 33 millóns de euros. Ese é o balance anual das catro denominacións de orixe: Arzúa-Ulloa, Teto, Cebreiro e San Simón dá Costa.

Unha produción que, a pesar dos altibaixos da última década, volve a repuntar grazas á crecente demanda de queixos de calidade por parte dos consumidores. 

Carne

Dos 95 millóns de quilos de carne de vacún que se producen Galicia cada ano -só Cataluña e Castela e León están por diante-, máis de 20 levan o selo de Tenreira Galega, un dos sinais de calidade máis valorados polos consumidores a nivel nacional. De feito, o 45 % do total producido comercialízase fóra de Galicia. A IXP non deixou de crecer desde o momento mesma da súa creación, a principios dos noventa, e actualmente xa certifica máis de 125.000 canles cada ano, o que xera un valor económico superior aos 120 millóns de euros.

A comunidade tamén dispón, desde hai dúas décadas, dun distintivo para o lacón autóctono, do que se certifican cada ano máis de 8.500 quilos. 

Ecolóxicos

Cun crecemento anual que rolda o 30 %, a agricultura ecolóxica vive unha auténtica revolución en Galicia. De feito, durante o último lustro duplicouse o volume de negocio da actividade, pasando dos 22,7 millóns xerados no 2012 aos máis de 50 millóns do pasado exercicio.

Especialmente notable resulta a evolución experimentada pola superficie inscrita, que supera xa as 20.000 hectáreas, e polo número de produtos e elaboracións -desde algas ou castañas, ata froitos silvestres e hortalizas- que levan o selo do Craega.

Galicia xa produce máis da metade do leite -aumentou un 65 % no último trienio- e a carne de pito ecolóxica do Estado e cada ano vai en aumento a presenza da produción ecolóxica galega no estranxeiro. 

Vexetais

Castañas, fabas, patacas, grelos e diversas variantes de pementos (Herbón, Arnoia, Couto, Mougán e Oímbra) tamén están protexidos por unha IXP que garante a calidade que lles confire o ser cultivados nun determinado territorio. Estas producións vexetais xeran un volume de negocio que supera os cinco millóns de euros anuais. Encabézaas a denominación Pataca de Galicia, que certificou máis de 3,5 millóns de quilos durante o último ano.

Neste sentido, resulta espectacular o crecemento experimentado polas IXP Castaña de Galicia e Grelos de Galicia, que en pouco máis dun lustro pasaron de ser practicamente testemuñais a facturar da orde do medio millón de euros. Tamén Faba de Lourenzá conseguiu duplicar o valor da súa produción neste período. 

Licores

Aínda que pouco coñecidos para o gran público, os augardentes e licores galegos tamén contan cunha IXP que garante a súa calidade. A súa penetración nun mercado tan complicado como o das bebidas espirituosas é lento, pero cun crecemento sostido que xa lles permite facturar máis de 4,3 millóns de euros cada ano.