Un porco celta criado en Vilagarcía, a por o concurso nacional de Silleda

La Voz REDACCIÓN / VILAGARCÍA

SILLEDA

MONICA IRAGO

Zapatita, un exemplar de Delandra, adestra cos seus donos para gañar o campionato de manexo de porco

01 jun 2019 . Actualizado ás 05:00 h.

Queda pouco máis dunha semana. Zapatita, Asia, Cesáreo, Mora , Pantalóns, Zuri e Shakira apuran o seu adestramento. Palés, cubos, carretillas, árbores... ata coches. Calquera obstáculo é bo á hora de preparar a estes gorrinos para a gran proba que se celebrará o domingo, 9 de xuño, no recinto feiral de Silleda durante a celebración de Semana Verde. Porque o Concurso Nacional de Manexo de Porco de Raza Porco Celta non é calquera cousa. Require destreza e tamén un pouco de arte para lograr que o animal non se desvíe da súa ruta. A cita, que este ano chega á súa segunda edición, será ás seis da tarde. Os porcos non adestran sos. Fano acompañados dos seus donos, os mesmos que os guiarán o día da gran proba. José Vega acompañará a Asia desde Castro de Rei; César Roo fará o propio con Zapatita que irá desde Vilagarcía; Saul Rouco levará ao famoso Cesáreo desde Vilalba; Raquel Méndez acudirá con Mora desde Rubiá, en Ourense; Antonio Díaz levará a Pantalóns desde Friol; Daniel Jacobo viaxará desde Agolada con Zuri, e Fernando Calviño levará a Shakira desde Vila de Cruces.

Esta exhibición de manexo porá o broche á presenza da raza na Semana Verde. O foro acollerá tamén o III Concurso Morfolóxico dá Raza Porco Celta , onde estarán desagregadas tres categorías: machos reprodutores, femias reprodutoras e recría. En total participarán preto dunha trintena de ganderías das catro provincias galegas. Ademais, haberá catro currais destinados á comercialización e outros tantos dedicados á mostra de animais do Instituto Ourensán de Desenvolvemento Económico (Inorde).

Unha carnicería especializada en razas autóctonas desde a praza

Fai catro anos, dous amigos de Vilagarcía decidiron experimentar as sensacións asociadas á cría tradicional de razas de gando do país. Empezaron nun recuncho de Cornazo, cada un co seu porco celta. Aos poucos, a explotación foi crecendo ata acadar a ducia de exemplares. De aí xorde Zapatita, que a semana que vén probará a súa habilidade no concurso nacional de guía e manexo de porcos dentro da Semana Verde de Silleda.

Pero o proxecto que levantaron César Roo e Pablo García vai moito máis alá dunha mera estratexia ornamental. Ambos os amigos xestionan un posto de carnicería na praza de abastos de Vilagarcía, centrado unicamente en razas autóctonas de Galicia. O porco celta, por suposto, que en Cornazo aliméntanse con cereais, landras, raíces, cogomelos e canto poidan atopar durante os longos paseos. A súa carne preséntase baixo diferentes fórmulas. Desde hamburguesas a chourizos e albóndegas. Os filetes de vaca cachena ou de caldelá constitúen outras das súas especialidades. Como o pito convencional e a galiña de Mos, aínda que esta última só por encargo.

A súa aposta se incardina á perfección co espírito da praza de abastos. Unha aposta que bebe da tradición e dos produtos de primeira calidade para envorcarse cara ao mercado do século XXI, en busca, tamén de novos perfís de clientes. Porque unha cousa é ter oído falar do porco celta, e outra moi distinta ter a posibilidade de acceder a el sen necesidade de facer grandes encargos. Delandra pono en bandexa.

Sete aspirantes ao cetro da mestría na guía porcina

Sete exemplares procedentes de diferentes puntos das provincias de Lugo, Ourense e Pontevedra aspiran ao cetro da mestría no nobre arte da guía porcina. Os sete terán que percorrer un circuíto, manexados polos seus donos. Non é esta a única proba relacionada co porco celta que acolle Silleda, xa que a Semana Verde tamén se celebra o seu terceiro concurso morfológico.