Rodríguez Baixeras gaña este ano o premio Álvaro Cunqueiro

Javier Benito
j. benito LALÍN / LA VOZ

LALÍN

XOAN CARLOS GIL

Logrou o galardón polo seu «Dicionario dá comida galega»

28 ene 2020 . Actualizado ás 05:00 h.

O xurado do XXVI Premio Nacional de Xornalismo Gastronómico Álvaro Cunqueiro convocado polo Concello de Lalín no marco da Feira do Cocido reuniuse onte para valorar os traballos presentados nesta última edición. Acordou por unanimidade conceder o primeiro premio entre todas as categorías a Xavier Rodríguez Baixeras, polo seu libro Dicionario dá comida galega. O galardón está dotado con 3.000 euros en metálico. Mentres, o segundo premio desta edición, de 1.000 euros, foi para unha reportaxe sobre gastronomía en Galicia que se emitiu durante o espazo dedicado á información meteorolóxica en Antena 3 Televisións, presentado por Roberto Brasero.

Ademais, concedeuse a Ana López, Tomás Sainz, Estefanía Santamarina, Rosa Ortiz e Alba Ulloa o premio ao mellor traballo académico, de 1.000 euros, pola serea de Cunqueiro. O xurado tamén acordou realizar unha mención especial pola súa calidade ao traballo titulado Mar de Orixe, realizado por Juan Manuel Prieto Arousa, Paula Padín Fernández, Ariana Quintillán Poza, Iago Salgado López e Gerardo Veiga.

Dilatada traxectoria de escritor

O gañador desta edición do Álvaro Cunqueiro -cuxo galardón recibirá no transcurso da Gala dá Gastronomía de Galicia que emitirá a TVG- conta cunha dilatada traxectoria como escritor e tradutor. Nacido en Tarragona con raíces galegas, está fincado en Vigo desde finais dos anos 70. Entre a súa obra figuran numerosos poemarios en galego, con varios premios da crítica en Galicia para libros como

Anos de viaxe, Nadador

ou

Beira Norte

. Tamén é autor de traducións ao galego de autores tanto italianos como cataláns, así como de escritores de Galicia ao español e ao catalán. Ten no seu haber diversos ensaios públicos.

A obra que lle fixo acredor do galardón promovido polo Concello de Lalín, Dicionario dá comida galega, conta con máis de seiscentas páxinas e ilustracións a todo cor. Un compendio enciclopédico que, como se destaca desde as editores que o publicaron, «é un percorrido apaixonante pola vida que se esconde detrás de cada alimento, de cada prato, de cada receita. Xavier Rodríguez Baixeras explica ou vínculo de cada alimento coa nosa cultura a través dá pegada que foi deixando na historia e na literatura». «Miles de voces, máis de cen referencias bibliográficas, ducias de receitas», resaltan na presentación desta obra que se fixo co prestixio premio lalinense.