A internacionalización do Cocido culmina o traballo de dúas décadas

Olimpio Pelayo Arca Camba
ou. p. arca LALÍN / LA VOZ

DEZA

Cedida

Crespo sinala que buscaba esa distinción máxima no ámbito turístico mesmo desde antes de que a feira fose declarada de interese nacional no ano 2010

24 ene 2020 . Actualizado ás 05:00 h.

En xuño do 2010 a Feira do Cocido de Lalín acadaba o recoñecemento de festa de interese turístico nacional. José Crespo anunciaba o mesmo día que transcendía a noticia que empezaba a procura do distintivo internacional, o máximo recoñecemento alcanzábel para un evento no ámbito turístico. A secretaria de Estado de Turismo, Isabel Oliver, confirmou en Fitur ese novo recoñecemento. Crespo destacaba que será a primeira en España no apartado gastronómico: «Polo tanto sentímonos moi orgullosos dese honra; é un día moi especial de satisfacción para ou Concello de Lalín, levamos moitos anos traballando pola internacionalización do Cocido, antes de ser festa de interese turístico nacional xa estabamos traballando para que fose internacional. Xa hai vinte anos que comezamos, así que temos a satisfacción do deber cumprido e un bo colofón».

Atrás quedou a organización de cocidos en zonas de emigración galega, de Buenos Aires a Caracas, de Nuremberg a Cuxhaven en Alemaña, e tamén outros minoritarios como os celebrados en Bruxelas ou O Vaticano. O conselleiro de Cultura, Román Rodríguez, destacou o Cocido como elemento referencial da gastronomía galega. Sobre a distinción, manifestou: «Temos unha noticia moi positiva primeiro para Galicia, segundo para Pontevedra Norte e terceiro e moi concreta, para Lalín. A Feira do Cocido vén de dar un paso cualitativo espectacular», coa súa próxima declaración como Festa de Interese Turístico Internacional. Con ela, serán doce en toda a comunidade galega, e dúas deles no norte pontevedrés, porque o Cocido virá sumarse a Rápaa dás Bestas de Sabucedo.

Álex Iglesias , representante de hostalería na AED, apuntou desde Fitur, onde preparou unha degustación de tapas de Cocido: «É un avance moi grande, e será un forte empurrón para a hostalería. Xa temos moitísima clientela de fóra, e isto vaino impulsar». Tamén pola repercusión no estranxeiro ao atraer máis prensa foránea como a Rapa, dixo. A nivel económico, a distinción permitirá ao Cocido ata 40.000 euros ao ano de axudas da Xunta.

O GDR Pontevedra Norte presume de encanto cunha guía da natureza

Fitur converteuse onte nun escaparate da zona que acolleu actos como a presentación da guía da natureza editada polo GDR Pontevedra Norte, un geodestino que aglutina os concellos das comarcas de Deza e Tabeirós e que viu a luz grazas a un convenio coa Consellería de Turismo que preside Román Rodríguez. No acto, celebrado onte na feira, estivo o conselleiro., o presidente do GDR e alcalde de Rodeiro, Luis López, o alcalde de Lalín, José Crespo e a alcaldesa de Forcarei, Verónica Pichel.

Na publicación recóllense os recursos naturais da zona e entre os que se inclúen santuarios como a Serra do Candán, as Brañas de Xestoso, o Sobreiral do Arnego, o Monte Faro, a Serra do Candán e o sistema fluvial Deza-Ulla.

Unha riqueza natural que invita a gozar dunha paisaxe única e que tamén dedica un apartado ás árbores senlleiros entre os que se atopan maxestosos exemplares. A guía ofrece ao visitante non só un percorrido por lugares de interese e descóbrelle o Camiño de Santiago, a maxia e a forza da auga ou a beleza dos bosques, senón que tamén inclúe propostas para gozar de actividades de turismo activo e de aventura en plena natureza. Uns plans que abarcan desde a posibilidade de realizar sendeirismo por libre seguindo algunha das moitas rutas existentes nas dúas comarcas ata a práctica do kaiak.

Non se esquece tamén de propor o coñecemento da produción artesanal dun amplo abano de produtos autóctonos de todo tipo.

Un éxito de todos, di a oposición

A oposición municipal recibiu moi positivamente unha distinción internacional que tamén traballou na súa etapa de goberno. «Unha boa noticia que ou goberno do Estado faga esta distinción. Parabéns a todos vos que traballaron durante 52 anos para este recoñecemento», apuntaba Rafael Cuíña (CxL). Citaba á Pena do Porco, a Licho, Xosé Cuíña, Pepe Crespo, o anterior goberno, funcionarios, produtores, hostaleiros e veciños de Lalín: «Ou éxito é de todos e todas vós».

O PSOE expresou a súa satisfacción e alegría pola distinción, indicando que é un orgullo para todos os lalinenses que a feira acade un recoñecemento tan merecido, forxado paso a paso nos seus 52 anos de historia «grazas ao traballo conxunto dun pobo que ten ou Cocido e a Feira coom uns dous seus principais sinais de identidade», destacando o espírito emprendedor de quen deron os primeiros pasos e o bo facer dos restauradores. Apuntan que non foi posible lograr a distinción en 7 anos de PP en Madrid, e si en poucos meses dun goberno socialista capaz de transformar as normas necesarias para a internacionalización. Destacou o traballo do anterior goberno local no Cocido.

Francisco Vilariño (BNG) expresaba tamén a súa alegría ante «unha boa noticia para Lalín e resultado do enorme e bo facer de moita xente ao longo de moitos anos. Parabéns a todos e todas vos que ou fixeron posible»