Gasol e Ricky clasifican a España cun traballado triunfo ante Porto Rico

a voz

Juan Carlos Hidalgo | EFE

Igual que ocorreu no seu debut ante Tunisia, España tivo que agardar ata o terceiro cuarto para romper o encontro (63-73)

03 sep 2019 . Actualizado ás 09:00 h.

Con máis pena que gloria, España selou o seu pase virtual á segunda rolda do Mundial de China nunha actuación espesa e gris, marcada polo seu desacerto no tiro e as imprecisións, fronte a unha selección de Porto Rico que chegou a soñar co triunfo pero quedou sen forzas ao final (63-73). Os puntos de Marc Gasol e Sergio Llull tras o descanso e a melloría defensiva final permitiron o despegamento dun equipo negado desde o perímetro, que só anotou catro dos seus trinta triplos pero que polo menos puido salvar un marcador que perigou ata mediado o terceiro cuarto.

Tras o visto na súa estrea, quedaba a dúbida de se se vería a España da primeira parte fronte a Tunisia , que xerou intranquilidade e pareceu arrincar co freo de man botado, ou a que tras o descanso avasalló ao seu rival nunha exhibición coral que deixou moi bo sabor de boca aos seus afeccionados. E nos dous primeiros cuartos sucedeu o primeiro. Volveu a España máis espesa, á que non lle saía nada en ataque, falta de ideas e negada ante o aro, cunhas porcentaxes pouco habituais nos seus xogadores, o que permitiu a Porto Rico soñar con repetir o triunfo que logrou en 2002 no Mundial de Indianápolis.

Aínda que de inicio Ricky Rubio e David Huertas pareceron prolongar o bo momento que exhibiron o sábado e acapararon os primeiros ataques, as súas series quedaron aí. O choque empezou equilibrado, con lixeiras vantaxes dos caribeños ante unha selección española que volvía arrincar ao ralentí e non funcionaba nin en ataque nin en defensa. Faltáballes aos de Sergio Scariolo frescura nas súas acometidas, un mellor selado da súa retagarda e, sobre todo, maior acerto desde o perímetro, polo que o dominio do marcador foi durante moitos minutos dun rival que atacaba sen medo desde todos os ángulos. Os cambios no banco español paliaron algo a situación, pero se na estrea a porcentaxe de acerto desde o triplo foi do 51 por cento, no primeiro cuarto baixou a un paupérrimo 13 por cento (1/8) e os lanzamentos de dous tampouco resultaban alentadores (5/13).

España non estaba ben pero polo menos só perdía por catro (21-17) ao final dun mal primeiro cuarto, máis típico dun partido de preparación que dunha actuación mundialista, no que se viu superada por un rival que atacaba con alegría e plantáballe cara en cada acción cun baloncesto sinxelo pero efectivo. Na continuación España seguía negada desde a liña de 6,75, polo que tirou de Pierre Oriola para, a base de garra baixo o aro boricua, evitar o despegamento dunha selección de Porto Rico que facía dano cos triplos de Ángel Rodríguez.

A fenda era mínima, pero as sensacións eran moi diferentes nuns e outros e o partido transcorría entre perdas, imprecisións e novos erros. Ata que chegou unha suave reacción española que lle abondou para enlazar un parcial de 9-0 co que retomou o mando do partido. Aínda que se foi aos vestiarios gañando pola mínima (35-36) perdía a batalla no anímico, rescatando os seus medos e desesperada polo seu desacerto, cunhas porcentaxes impropias da súa calidade. Nos primeiros vinte minutos só anotou catorce dos seus corenta lanzamentos a canastra (35%) e dúas dos seus dezasete triplos (12%). Tamén perdía o rebote (24-21) cando sobre o papel era moi superior na pintura, co que se foi ao descanso con malas sensacións e moito traballo pendente.

Cinco puntos de Marc Gasol déronlle osíxeno para manterse arriba aínda que os triplos seguían sen entrar e o partido mantíñase moi aberto, cos boricuas a só dous puntos no ecuador do terceiro cuarto e Sergio Scariolo pedindo outro tempo morto para ordenar ideas nun persoal descoñecido ata ese momento. A partir de aí, España aferrouse a Gasol e tirou do acerto de Sergio Llull para ir cimentando a súa redención. Dúas canastras seguidas do escolta balear culminaron os mellores minutos do seu equipo e despexaron o panorama, ao que tamén contribuíu a melloría en defensa, que freou a produción dun opoñente que, atrancado, só puido anotar dez puntos noutros tantos minutos (45-57, min 30).

Por contra, Gasol sumou once e Llull oito nese terceiro período. Ambos resultaron fundamentais no rexurdir español. Os de Eddie Casiano seguírono intentando nos dez minutos finais en busca dun milagre como o vivido ante Irán, á que remontaron 18 puntos, pero o intercambio de canastras non lle favorecía. Un par de triplos baixaron a dez a súa desvantaxe a catro minutos da conclusión. Cunha xogada persoal, Gian Clavell deixou a diferenza en seis cun minuto e medio por xogar, pero Porto Rico xa non tivo forza para máis xa acabou cedendo a súa primeira derrota no Torneo. Co seu segundo triunfo, España selou o seu pase virtual á segunda rolda, mentres que os boricuas xogaranlla o mércores fronte a Tunisia, xa que ambas as seleccións están empatadas a unha vitoria.

Ficha técnica:

63 - Porto Rico (21+14+10+18): Browne (11), Díaz (5), Franklin (2), Huertas (7) e Balkman (6) -quinteto titular-, Pineiro (2), Clemente (2), Collier (6), Rodríguez (9), Clavell (13) e Mojica (-).

73 - España (17+19+21+16): Ricky Rubio (17), Rudy Fernández (5), Víctor Claver (7), Juancho Hernangómez (8) e Marc Gasol (19) -cinco inicial-, Quino Colom (2), Pau Ribas (-), Willy Hernangómez (-), Pierre Oriola (6), Sergio Llull (9) e Xavi Rabaseda (-).

Árbitros: Michael Weiland (CAN), Giorgios Poursanidis (GRE) e James Alexander Boyer (AUS). Eliminaron por faltas a Gary Bowne.

Incidencias: partido da segunda xornada do Grupo C no Mundial de China disputado no Guangzhou Gymnasium de Cantón ante unhas 8.500 persoas, entre as que había varios grupos de afeccionados españois e portorriqueños. Presenciou o partido desde o palco o exjugador da NBA Dirk Nowitzki.