Un imperial Ricky Rubio guía a España cara á vitoria

COLPISA

WU HONG

A Arxentina de Scola e Laprovittola saíu derrotada por oito puntos de diferenza

27 ago 2019 . Actualizado ás 17:44 h.

España sobrepúxose á súa falta de acerto, ás súas malas estatísticas desde o tiro libre, á baixa de Marc Gasol -ausente por problemas estomacais-, e ás imprecisións en ataque para gañar a unha Arxentina, liderada por un inmenso Luis Scola (24 puntos), no penúltimo ensaio antes do Mundial. E fíxoo da man de Ricky Rubio, que ademais de anotar 28 puntos -17 deles no último cuarto- botouse ao equipo ás costas nos minutos finais cando pintaban bastos para a selección de Sergio Scariolo.

Agardábase un partido trabado, con defensas duras e poucos puntos, pero o primeiro cuarto os dous equipos desatáronse en ataque cunhas porcentaxes de acerto moi elevados. Arxentina xogaba ao ritmo de Laprovittola, o novo xogador do Real Madrid, e Luis Scola facendo dano á defensa española na pintura. 17 dos 23 puntos de Arxentina chegaron destes dous xogadores. España, que se atascou coa zona arxentina, foi a remolque todo o cuarto ata os minutos finais, cando unha canastra de Víctor Claver puña o 23-21 no marcador para completar un parcial de 7-0. Con Ricky Rubio como director da orquestra -10 puntos no primeiro cuarto- e o acerto de Sergio Llull, a selección de Sergio Scariolo aguantou o empurre arxentino e rematou o cuarto por diante.

Moi diferente foi o segundo cuarto. Se o primeiro foi un intercambio de canastras, a falta de acerto e a intensidade das defensas apareceron no partido. Unha rigorosa falta en ataque de Pierre Oriola a falta de 6:30 para o descanso obrigou a Scariolo a mover o banco. As dúas seleccións comezaron un carrusel de fallos desde a liña de tres puntos e o marcador aumentaba a contagotas.

España non atopaba a forma de atacar a Arxentina e á falta do xogador do Barcelona, tres triplos fallados e unha perda de balón, respondeu Scariolo cun tempo morto para recolocar a ideas. E funcionou. España atopou outra vía de ataque con Willy Hernangómez na pintura, nun partido complicado para ela pola ausencia de Marc Gasol -con problemas estomacais-. O pivote dos Hornets sumou tres canastras consecutivas cortando cara ao aro ata que lle atopaban os seus compañeiros e un triplo de Pau Ribas devolvía a fluidez no xogo á selección. Arxentina, aos tombos, seguía sumando puntos pero sen a soltura que nos primeiros minutos.

Ricky, 17 puntos no último cuarto O terceiro cuarto comezou con canastra de Willy e asistencia de Ricky a Juancho para pór 9 puntos de vantaxe e provocar o tempo morto do seleccionador arxentino. A rifa de Sergio Hernández espabiló aos seus xogadores que lograron dúas canastras rápidas e aumentaron a intensidade cunha defensa en zona que atascou á selección española. Eran os peores minutos dos de Scariolo. Unha técnica a Rudy Fernández por protestar completaba o parcial de 8-0 a favor de Arxentina, que rompeu case inmediatamente Víctor Claver cun lanzamento de catro metros. Un intercambio de malos ataques culminou con dous bos ataques de Arxentina e un triplo de Garino e unha canastra tras roubo de Vildoza -facía sufrir moito en ataque e en defensa a Ricky Rubio-, que puña á albiceleste por diante.

España non atopaba a forma de atacar -con malas porcentaxes de tres e desde a liña de tiro libre- e mostrábase tímida en defensa para satisfacción de Scola que sumou 8 puntos neste parcial. Cinco puntos de Pau Ribas mantiñan a unha España á que non lle saían as cousas. O último cuarto comezou coas mesmas malas sensacións por parte de España, que seguía atacando con accións moi forzadas. Un triplo de Llull e dous tiros libres do base mallorquino empataban o partido (62-62), pero Scariolo mandouno ao banco para pór en pista a Ricky Rubio. Se en xogo España non estaba fluída para anotar, desde os tiros libres a porcentaxe era para tirarse dos pelos (9 de 21).

Arxentina gañaba por tres puntos e os dous equipos comezaron un carrusel de ataques errados con tiros precipitados e falta de acerto da que saíu beneficiada España cun Ricky tirando de galóns que volvía pórse por diante con sete puntos consecutivos (72-68). Cando peor ían as cousas apareceu Ricky Rubio -17 puntos no último cuarto- para asumir galóns e asinar once consecutivos que certificaban unha traballada vitoria de España, que ten que tomar nota dos erros cometidos ante Arxentina para entrar no Mundial con bo pé.

- Ficha técnica:

84 - España (25+17+15+27): Juancho Hernangómez (4), Ricky Rubio (25), Rudy Fernández (6), Víctor Claver (11), Willy Hernangómez (14) -quinteto inicial-, Quino Colom (1), Pierre Oriola (2), Xavi Rabaseda (-), Pau Ribas (11), Sergio Llull (9) e Javier Beirán (1).

76 - Arxentinas (23+14+21+18): Luis Scola (24), Nicolás Laprovittola (13), Nicolas Brussino (4), Marcos Delia (-), Patricio Garino (11) -quinteto inicial- Gabriel Deck (16), Máximo Fjellerup (4), Tayavek Gallizzi (-), Lucio Redivo (-) e Luca Vildoza (4).

Árbitros: Yoon Wai Sun, Song Xiaojing, Hu Ji, Chun Yop Yuen

Incidencias: Partido de exhibición do torneo de Ningbó previo ao comezo do Mundial o próximo día 31, disputado no novo Centro Olímpico deportivo desta cidade chinesa.