¡Volvan do vestiario que hai que tirar un penalti!

Andreu Xerez | DPA

Axencias

O colexiado do Mainz-Friburgo, da Bundesliga, pide aos futbolistas que volvan ao campo tras pitar o descanso ao advertirlle a encargada do videoarbitraje dunha man na área producida minutos antes.

17 abr 2018 . Actualizado ás 18:39 h.

Unha decisión arbitral que abre un novo capítulo na curta historia do videoarbitraje no fútbol alemán. Así cualifica a prensa especializada o penal sinalado o luns polo árbitro Guido Winkmann no partido entre o Mainz e o Friburgo da xornada 30 da Bundesliga.

Pouco despois de pitar o descanso co resultado de empate a cero, a videoasistenta Bibiana Steinhaus chamou a atención do colexiado Winkmann sobre unha xogada: minutos antes, un defensor do Mainz desviara a pelota coa man dentro da área tras un centro dun xogador do Friburgo. Tras estudar as imaxes da repetición e cando os futbolistas estaban a entrar ao vestiario, o árbitro decidiu sinalar a pena máxima de xeito retroactivo.

Ante a incredulidade de xogadores e público, e a pesar da indignación do equipo visitante, os 22 futbolistas tiveron que volver á cancha para a execución do libre directo desde os once metros. Algúns xogadores do Friburgo mesmo se atopaban xa no vestiario. «Obviamente, trátase de algo inusual. Se eu fose o equipo prexudicado, tampouco me tería alegrado», dixo este martes o árbitro Winkmann, protagonista da polémica decisión.

Exactamente seis minutos e trinta e cinco segundos despois de que se sinalase o descanso, o dianteiro arxentino Pablo de Blasis acabou convertendo a pena máxima que abriu a vitoria (2-0) do Mainz. Este resultado coloca ao Friburgo en postos de descenso tras un partido no que estaba o xogo tres puntos moi valiosos.

«Xa se pitou o descanso. Nunca vivira algo así, nunca se produciu algo así na historia da Bundesliga», declarou Manuel Gulde, defensor do Friburgo. O adestrador dos visitantes, Christian Streichm, é coñecido por soadas saídas de ton en rolda de prensa, pero preferiu non pronunciarse respecto diso para evitar posibles sancións.

A Federación Alemá de Fútbol (DFB) decidiu introducir o videoarbitraje (VAR, polas súas siglas en inglés) esta tempada na Bundesliga. O VAR, que aínda está en período de probas en Alemaña, non estivo exento de polémica. En todo caso, e tal como destacaba a DFB este martes na súa web, a decisión tomada por Guido Winkmann foi correcta e legal.

En teoría, a videoasistenta debería ter chamado a atención do árbitro xusto despois da xogada. Con todo, fíxoo minutos despois e xa tendo sido sinalado o descanso. Con todo, o colexiado podía facer uso do VAR por atopase aínda sobre o terreo de xogo.

O Friburgo ten de prazo ata o mércores desta semana para presentar un recurso contra a decisión arbitral. Con todo, as posibilidades de que prospere son practicamente nulas. Pare iso, sería necesario que o uso do fose incorrecto.