Calamaro, Mon Laferte, Rozalén, Amaia e Carolina Durante, en o PortAmérica

Alfredo López Penide
López Penide PONTEVEDRA / LA VOZ

CULTURA

O recinto do festival de Caldas se ampla en catro mil metros cadrados. O cartel complétase con nomes como Madness, DePedro, a Casa Azul, Zahara ou El Matou a un Policía Motorizado

14 may 2019 . Actualizado ás 20:13 h.

«Vivimos en Galifornia». Con estas palabras, Carmela Silva, presidenta da Deputación de Pontevedra, presentou este martes a oitava edición do Festival PortAmérica, unha cita coa música e a gastronomía que regresa á carballeira de Caldas de Reis entre o 4 e o 6 de xullo e para o que xa están á venda as entradas.

Os concertos arrincarán un xoves con Rozalén como cabeza de cartel, día no que tamén se programou a Carlos Sadness, a Casa Azul, Zahara, Morgan, Elefantes, Combo Viramundo, Miss Bolivia, We Are Not DJs e Berta Franklin. O 5 de xullo, venres, tocaralle a quenda a Madness, Amaia, Monsieur Periné, Vega , Carolina Duarte, Trending Tropics, El Matou a un Policía Motorizado, Cuarteto de Nos, Natalia Ferviú DJ, Santi Araújo, Nixon, Anarchicks e Trapical Minds. E xa como peche de festival programouse o sábado a Mon Laferte, Sidecars, Os Espíritos, Pablo Lesuit, Cumbia All Stars, Presumido, Cándida ou O Lado Escuro da Broca, xornada na que Andrés Calamaro e Depedro exercerán de mestres de cerimonias.

Unha das principais novidades deste ano é consecuencia directa do éxito cultivado no 2018, cando se esgotaron por primeira vez na historia todas as entradas postas á venda. Os tres días de concertos congregaron a máis de vinte e unha miles presentas, unha circunstancia que determinou que se optou por ampliar o recinto en máis de catro mil metros catro mil metros cadrados. O obxectivo, non é outro, que posibilitar que os asistentes poidan gozar máis holgadamente de toda a oferta.

Unha edición máis, PortAmérica volverá deixar patente o seu compromiso ambiental e en prol da sustentabilidade. Deste xeito, e tal e como explicou Joaquín Martínez, Quin, director do festival, vólvese retomar a iniciativa Unha entrada, unha árbore. Deste xeito, a cada asistente entregaráselle unha semente dunha especie autóctona que poderá xerminar nos vasos reutilizables de Estrella Galicia, de tal modo que a súa vida útil vai máis aló do que é a cita musical.

A este compromiso sumar a súa aposta por, paulatinamente, lograr un cartel cada vez máis igualitario. Deste xeito, un de cada tres artistas programados este ano é muller, un feito que converte a PortAmérica nun dos escenario máis igualitarios de todo o territorio nacional. Á vista do cartel, Carmela Silva tívoo moi claro: «Si un quere dicir que viviu, ten que ir a PortAmérica».

Chefs de media ducia de países cítanse na área gastronómica 

Se hai algo que singulariza e diferenza a PortAmérica doutros festivais musicais é a súa mestizaxe de concertos e gastronomía, unha aposta que xurdiu ao mesmo tempo que o fixo esta cita alá polo 2012 e que nestes anos foi recoñecida a nivel nacional con tres premios Fest á mellor zona de restauración, no 2015, 2017 e 2018. A intención é lograr este galardón por terceiro ano consecutivo, algo farto complicado, segundo veu recoñecendo o chef Pepe Solla, comisario do ShowRocking.

En todo caso, o reto está aí e para intentar conseguilo volveu a rodearse de primeiros espadas dos fogóns de ata media ducia de países. En total, son máis de trinta os grandes nomes que elaborarán tapas na cociña do PortAmérica. Dos recoñecidos Aduriz, Kiko Moya, Begoña Rodrigo ou Maca de Castro ata os mexicanos Edgar Núñez, Fabián Delgado ou Roberto Ruiz, pasando polos portugueses Estanis Carenzo e Vasco Coelho, o peruano Christian Bravo ou o colombiano Nicolás López.

Co obxectivo de chegar a máis xente e facer máis accesible o ShowRocking, Pepe Solla anunciou un cambio de localización, que tamén afectará aos foodtrucks. O que non se modifica é a habilitación duns espazos propios que acollerán actuacións en directo para acompañar as diferentes tapas. «Non hai un festival igual por concepto en todo o mundo (...) É cociña e música á vez, e non se me ocorren moitas máis cousas coas que poder gozar», recalcou o chef de Casa Solla.