Así se pon unha boa mesa

A Coruña CIDADE

MARCOS MÍGUEZ

ISTO É UNHA FESTA, e á hora de sentarse na mesa tamén se ten que notar. Tira de creatividade e saca algo máis que a porcelana fina, que a comida entra polos ollos... pero o decorado, tamén.

30 dic 2017 . Actualizado ás 14:16 h.

MARCOS MÍGUEZ

Para que a mesa sexa unha festa fai falta algo máis que unha conversación animada e un menú de luxo. Se queres marcar a diferenza, non abonda con desempoar a cubertería de prata e a vaixela de porcelana fina. Tira de creatividade e monta unha mesa de revista para que o que se sente non se queira levantar. Bea Arias, de Showcooking, dános as claves. A que o seu proposta non che deixa indiferente? Pampos quedamos coa mesa que nos montou no seu local Next Door da Coruña. A base é un mantel de cadros escoceses que nos encanta. «Apaixóname o cadro escocés, e ademais ten un vermello moi do Nadal. Iso si, é un pouco rimbombante, así que o que facemos para contrarrestar ese posible efecto sobrecargado é pórlle por amais outro mantel branco, que destaca como ningún os elementos que imos pór amais », explica Arias.

A vaixela, branca con ribete en prata ao estilo máis clásico e limpo. Pero nada de póla directamente sobre o mantel coma se fose unha noite calquera. «Hai que pór un bajoplato para que sexa unha mesa un pouco elegante, pero que non sobresaia demasiado do prato. Basta cun ou dous centímetros», especifica a hostaleira, que engade que «en Nadal, o ideal é que sexan de festa, en tons prateados ou dourados».

UN CENTRO SALVAXE

Se hai algo que destaca desta mesa é a guirnalda verde que a atravesa. «É un centro un pouco salvaxe que viches moito e destaca polos tons verdes sobre o branco, con algúns brotes doraditos e unhas follas de arce tinguidas en cor vermella. Os centros altos ou os candelabros son moi incómodos, porque non ves ben á persoa que tes en fronte», afirma Arias, que lle dá un toque aínda máis máxico grazas á iluminación: «É bo pór moita vela, pero tamén colocamos luces entre as follas da guirnalda. Agora coas de pila é moi doado facelo, e dálle unha calidez e unha luz incomparables».

Agora ben, son os pequenos detalles os que marcan a diferenza. Neste caso, atopámonos cos do Nadal colares de bólas douradas a modo de servilleteros -os panos de mesa, mellor de tea- e unhas caixiñas feitas para a ocasión nas que mañá podemos meter as uvas, pero que tamén son ideais para deixar unha mensaxe a cada comensal. En canto ás copas, Arias recomenda deixar dúas, «unha para auga e outro para o viño», e cambiar a do viño se pasamos de branco a tinto para non sobrecargar tanto a mesa, que ha de seguir a regra de non pasarnos dos tres colorees básicos. E despois, a comerse a Noitevella.

3 DETALLES QUE MARCAN A DIFERENZA

MARCOS MÍGUEZ

1. A guirnalda verde que atravesa a mesa: Esta guirnalda un tanto salvaxe que vai de lado a lado da mesa leva moito verde, pero tamén algúns brotes dourados e follas de arce tinguidas de vermello. «É mellor emplatar todo e pór un centro así, merece a pena», di Bea Arias, de Showcooking.

MARCOS MÍGUEZ

2. A iluminación: Nada achega tanta calidez na mesa como a luz. Recoméndannos pór moitas velas baixas e unhas luces de pila atravesando as follas ou as flores do centro que elixamos para darlle aínda máis maxia.

MARCOS MÍGUEZ

3. Mimo e coidado: Para conquistar do todo, non esquezas eses detalles que só descobres cando che sintas. Máis aló dos servilleteros, moi do Nadal neste caso, atopamos unhas caixiñas nas que podes meter as uvas, pero tamén unha mensaxe para cada comensal.