Unha carta de tesouros en Betanzos (e sen tortilla)

BETANZOS

Lolo Mosteiro y Paula Martínez con productos de la Biosfera das Mariñas en su restaurante
Lolo Mosteiro e Paula Martínez con produtos da Biosfera dás Mariñas no seu restaurante MARCOS MÍGUEZ

Desde a terraza da Artesa dá Moza Crecha ven as hortas e as viñas que nutren os pratos e as copas dun local acérrimo dos produtos da Biosfera dás Mariñas, o novo principado dos «foddies», que xa atrae a padais de toda España

30 novs 2021 . Actualizado ás 11:54 h.

Conta Lolo Mosteiro que cando abriu, xunto a Paula Martínez, A Artesa dá Moza Crecha, chamáronlles tolos porque na carta non figuraba a famosa tortilla de Betanzos . No seu lugar, neste restaurante (que está aos pés do casco antigo brigantino e ten vistas ao río Mandeo) hai unha longa lista de delicias que se producen en menos de 20 quilómetros á redonda e contan cun selo propio: Biosfera dás Mariñas.

«A proposta funciona, temos clientes que veñen desde Madrid para comer no noso local e é algo que logramos con entrantes nos que só hai verduras das hortas que eu visito», explica Lolo, que varias veces por semana ponse as botas de goma para achegarse ás leiras de produtores como os de Cheiro e Sabor e Os Biosbardos, entre outros. Os viños de Betanzos encandean tamén a uns foddies que os poden catar sentados nunha terraza desde a que ven as viñas. Hai quen xa comparan o luxo de beber mirando as vides brigantinas co que ofrecen afamados destinos vinícolas de Francia , como Saumur, na rexión do Loira.

A catadora Laura Gaioso é unha pioneira nesta senda: hai case dúas décadas atreveuse a servir as primeiras anadas dun branco das terras de Betanzos, o de Lorenzo Bescansa. Foi nun local xa desaparecido, pero moi querido, da praza de España da Coruña: O Gaioso. Alí Laura propuña: «Queres tomar un viño moi especial?». E sacaba sen medo a decepcionar unha copa coa esencia da uva que peor —e inxusta— prensa tivo, a branco lexítimo. Variedade que agora cobizan enólogos como Raúl Pérez, considerado un dos mellores do mundo, ou Dominique Roujou de Boubee, un doutor en Enoloxía e Ampelología pola Facultade de Bordeus, que traballa con adegas dunha ladeiras nas que os viños doces son outra gran sorpresa.

Unha guía do mellor

Quen lle di agora a Laura Gaioso que estaba equivocada? Curiosamente ela virou a súa actividade laboral cara ao cultivo (Hortaecoruña). E está ilusionada co selo que amparará os produtos de Betanzos e de todo a contorna das Mariñas. Pronto terán unha guía, que prepara a asesoría Paadín. Tanto Alejandro como Luis Paadín destacan a calidade dos «viños brancos, pero alertan de que o próximo salto da zona pasa por modernizar as adegas e profesionalizar a comercialización do viño».

No termómetro das aplicacións que avalían as experiencias gastronómicas e turísticas triunfa a proposta da Artesa dá Moza Crecha. «Adoitamos estar dos primeiros en Tripadvisor, está claro que unha proposta con produto da zona funciona», explica Lolo Mosteiro, un cociñeiro que leva varios meses de itinerancia mostrando a súa cociña en múltiples foros: de Barcelona a Asturias, pasando por moitos programas de televisión. No seu restaurante créanse tres menús nos que se visten de luxo produtos de proximidade. «Xogamos moito cos aperitivos e cada menú leva catro, despois chegan os pratos principais e na proposta máis longa hai degustación de sobremesas; queremos que a xente goce, sorpréndase e aprenda a valorar algo tan noso», explica un cociñeiro que varía os seus menús en función da produción, sempre limitada, dos seus provedores. «Somos o local con máis viños de Betanzos: tintos, doces, brancos, coa branco lexítimo ou a agudelo —di—. Parecía unha tolemia, pero conseguimos que o normal sexa que en cada mesa pidan unha botella de aquí».

 Dous das súas propostas:

MARCOS MÍGUEZ

Bacallau á betanceira, en que o peixe leva unha marinada coa uva estrela, a branco lexítimo.

MARCOS MÍGUEZ

Un guiso verde de cogomelos. De tempada, onde está a esencia do mar, as verdinas das leiras das Mariñas e os cogomelos dos bosques do norte.