Catro templos do café na Coruña

Patricia García Lema
Patricia García A Coruna

A La ÚLTIMAS

CESAR QUIAN

Para tomar no local ou para levar. Esta é a ruta que todos os amantes desta estimulante bebida non deberían perderse

26 oct 2020 . Actualizado ás 12:56 h.

O café está de moda. En Tiktok, o hashtag «coffee» rebenta o marcador con máis de 6.600 millóns de visualizaciones. E esa paixón por esta bebida, que une a mozas e maiores, reflíctese na apertura de novos locais na Coruña especializados en extraer todo o mollo a esta froita. Queres facer unha ruta polos cafés de especialidade da cidade? Toma nota e prepárache para unha dose de cafeína da boa.

Veracruz Boutique

«Entrar aquí é como entrar en Nova York», conta Boneca Pascual, parte de Veracruz Boutique, o último proxecto desta familia que leva tostando café desde hai 30 anos. Hai só unha semana que estrearon o seu café boutique no número 3 da avenida de Finisterre e, dentro, a decoración e o ambiente lembran á esencia dos coffee shops neoyorkinos. O local combina a destreza co toste do café coa parte doce de Habaziro . Aquí un pode levar café ou té a granel, ou gozar dun bo capuccino sentado na mesa do patio, unha das máis cobizadas.

Teñen 30 orixes en tenda e todo o café se tosta de forma artesanal. «De tostalo encárgase o meu pai, Augusto Morales », conta Ana Morales , filla de Augusto e Boneca. Todos teñen a mesma paixón por este negocio. A guinda do pastel pona Pablo Morales , o encargado da repostería. Teñen un café do mes: o de outubro é un Etiopía moca. Boneca e Ana coinciden en que a cultura do café aumentou nos últimos anos: «Aos mozos dálles igual pagar tres euros por un café se lles gusta».

Astro Café

Só hai que camiñar uns pasos en dirección á praza de Pontevedra para toparse con outro dos templos do café na Coruña. A nave de Astro  ocupa o número 159 de San Andrés , un coffee shop con tenda e posibilidade de degustación. Neste local no que non hai mesas, só unha pequena barra na fiestra, a estrela é a cafetera e as receitas que prepara Iago Lesta, o barista encargado de facerche sorber e gozar de todos os matices que se poden extraer desta froita.

Astro Café empezou hai dous anos. É o proxecto de Juan Zabal e Willy Gómez, dous fans do café que creron na proxección desta bebida. Empezaron vendendo online, e tostando e creando novas receitas nun soto do centro da Coruña, o seu búnker do café. Toda a filosofía de Astro está inspirada na galaxia, e esta maxia interespacial está presente tanto na tenda como nos seus paquetes de café. Por exemplo, o «Supernova» está feito con gran de Colombia e a variedade «Flying Rocks» ten a súa orixe en Perú, e un aroma a chocolate e froitos secos.

Waco Coffee

Da porta de Astro Café á de Waco Coffee, no número 22 de cálea Alameda hai case un suspiro, un cafecito. Graciela Tallón e Víctor Egoavil trouxeron a nova onda do café de especialidade á Coruña. Abriron en xaneiro e a súa mestura de café tostado de forma artesanal e comprado a pequenos produtores, coa súa carta de brunch ininterrompido, convertérono nunha parada obrigada.

Eles son defensores sen concesións do café sostible e de que o consumidor coñeza toda a cadea, desde o pequeno produtor ata o que sorbe na cunca. Tostan en Barrañán e cada día antes de abrir preparan unha receita nova. Ademais de bebelo alí, tamén venden bolsitas de café Waco recentemente moído de diferentes orixes. Graciela prepara un «Savage Garden» nunha cafetera V60: «É un café moi floral, é como a selva».

Boutique Siboney

Un dos precursores do café de especialidade na Coruña agarda no número 14 da rúa Ferrol. Cafés Siboney é unha institución na cidade. “Empezou o meu avó no 65 na rúa Cordelería, que era onde tiña o tostadero e toda a familia viviamos amais ”, conta Nacho Gómez, terceira xeración desta familia de tostadores de café, e responsable do negocio co seu irmán Jorge. Nacho, que creceu co cheiro ao café recentemente moído, cre que neste sector é importante «entender ao consumidor e escoitalo», e «viaxar á orixe para comprender ao produtor e ver o esforzo que hai detrás dos nosos cafés».

Teñen o tostador na Grela, nun templo desta bebida no que moi pronto agardan poder retomar as visitas guiadas e catas. «Co café pasa como coa cociña, hai que entender as tempadas». O seu local da rúa Ferrol é o seu buque insignia, un sitio no que degustar café de diferentes orixes ou compralo en gran ou recentemente moído para preparar en casa. Unha das maxias desta bebida que destaca Nacho é que gusta a todo o mundo: «Aquí xúntanse avós e netos». Insignia como se prepara un café de filtro: «Por agora aínda non hai tanta demanda, pídennos dúas ou tres ao día». A maior satisfacción de Nacho: o cariño do público co seu café. «Un día unha clienta díxome sobre un café de Kenia: non entendo de matices, pero só sei que desde que probei este café non quero outro».