O pasaporte covid estréase en restaurantes e bares da Coruña: «Así estamos máis tranquilos»

C. Devesa REDACCIÓN / LA VOZ

A Coruña

Sonia, Cecilia, Gimena, Caroline y Ana, con su pasaporte covid en O Lagar de José.
Sonia, Cecilia, Gimena, Caroline e Ana, co seu pasaporte covid no Lagar de José. CESAR QUIAN

Os hostaleiros dan o visto e prace a a medida, pero creen que o control debería ser das autoridades

27 novs 2021 . Actualizado ás 18:28 h.

Desde os que non se decatou da medida ata os que reorganizaron as mesas do comedor para poder cumprir coas novas medidas. A primeira xornada de implantación do pasaporte covid en hostalería e a redución de oito comensais no interior transcorreu entre as dúbidas dos descoidados e a aceptación da maioría de clientes.

Os hostaleiros coruñeses consideran a iniciativa, pactada coa Xunta e avalada o venres polo Tribunal Superior de Xustiza de Galicia, como unha forma de «garantir o traballo». «Dános máis tranquilidade, a verdade. Así podemos traballar cunhas normas e evitamos os peches, como pasou anteriormente», admite José Anxo González da Taberna de José. Así o creen tamén Sonia, Cecilia, Gimena, Caroline e Ana, que onte ao mediodía se xuntaron para comer no Lagar de José: «A vida ten que seguir e é unha forma de que os vacinados poidamos REVISAR volver á normalidade», apunta Gimena, que viviu en primeira persoa o covid: «O meu sogro foi o cuarto en falecer na Coruña polo virus». Para ela, «hai que respectar a quen non se quere vacinar, pero deben entender que a súa liberdade acaba onde empeza a dos demais, polo que vexo perfecto que se esixa o pasaporte nos bares».

A pesar da boa aceptación xeral, os hostaleiros tamén advirten de «incoherencia» en a norma. «Paréceme absurdo que nos bares sexa só desde as 21.00 horas. A partir desa hora a xente cea, si, pero ao mediodía tamén comen, entón non o entendo», di Begoña Prieto, da jamonería O Piñeiral. En liñas similares maniféstase Renata González, do Sibarita: «Paréceme ben que se esixa o documento, pero creo que debería ser durante todo o día e en calquera espazo pechado». Para a muller, que é ademais enfermeira, o control deberíao realizar «a policía. Igual que hai que levar o DNI, debería ser obrigatorio levar o pasaporte covid», di.

Para algúns clientes, a petición de mostrar o documento foi unha sorpresa: «Non sabía que empezaba hoxe, pero paréceme ben», indica Belén Gómez, mentres que a súa amiga Silvia Bregua engade: «Creo que non se debería esixir só en hostalería, senón noutros espazos pechados. Ao final, só pagan os hostaleiros, e logo nos centros comerciais e nas tendas non pasa nada». Xunto a elas, tomando unhas cañas antes de comer estaba Antía Fernández, que dixo que a medida está ben, «pero non entendo que nos bares sexa só pola noite».

Así opina tamén a encargada do restaurante O Recuncho do Reino, en Catro Camiños: «Que pasa? A partir das 21.00 horas contáxiase máis?», ironiza Celia Delo, que alude ademais a posibles falsificacións dos pasaportes: «Non podemos saber se o documento é ou non real, ou se pertence ou non a esa persoa porque para iso habería que cotejarlo co DNI». Así mesmo, apunta que ter que controlar o acceso dificulta o labor: «Hai que dispor dunha persoa só para iso».

Para Cristina Fernández, de Casa Cuba, é difícil revisar o documento de todos os clientes: «Se o día é tranquilo si, pero se hai lea complícanos a xornada». Para que os clientes cheguen preparados, optaron por colocar un cartel na entrada que lembre a obrigatoriedade de ensinar o documento. No seu caso, admite ter a vantaxe de contar con moita clientela habitual: «Entón, se llo pido o luns, non llo volvo a pedir o martes».

Cumprir a norma é tamén «incómodo» para os responsables dos locais. «Aínda que a maioría responde ben, sempre hai quen non, entón dáme algo de reparo», confesa Chema Teijeira da parrillada Buenos Aires. O hostaleiro sinala que as novas normas lle parecen adecuadas e que «todo o que sexa para controlar e que nos permita seguir traballando e non pechar, está ben». No seu caso recoñece que adaptar o local para cumprir o límite de comensais por mesa supúxolle «un quebradeiro de cabeza». «Ao ter comidas de máis persoas hai que dividilos, entón tes máis mesas e ocupas máis espazo, pero é o que hai». De momento, cre que a obrigatoriedade de mostrar o pasaporte de vacinación non se traducirá en cancelacións, aínda que admite ter tido unha onte. «Nós xa estamos avisando á xente das normas, e cando chaman, explicámoslle que non poden andar de mesa en mesa e que teñen que ter a máscara, excepto no momento do xantar. Así evitamos ter logo problemas».

Cancelacións

Máis aló da necesidade de achegar o documento de vacinación para acceder a bares e restaurantes, aos hostaleiros a medida que máis lles preocupa é a limitación do número de comensais para as ceas do Nadal. «Creemos que si se traducirá nalgunha cancelación porque, aínda que poucos, hai persoas sen vacinar», apunta Celia Delo, do Recuncho do Reino. En casa Cuba, a norma xa lles supuxo cambios nas reservas: «Para onte tiñamos un grupiño de dez, e dous estaban sen vacinar, polo que se tiveron que ir. En Nadal pasará o mesmo, porque aínda que a maioría están vacinados, outros, por medo, igual prefiren non facela e déixano para unha laconada en Entroido», di Cristina Fernández. Respecto de as reunións de empresa cre que «en xeral, non se organizan tantas como antes da pandemia».No caso do Sibarita, a dona di que a redución de comensais «dificulta aínda máis a organización destas ceas, así que moitos xa non as farán».