Rosaura Leis: «Hai que recuperar o comer en familia como hábito saudable»

Fernando Molezún A Coruña / LA VOZ

A Coruña

PACO RODRÍGUEZ

A especialista analiza no ciclo Mesas Saudables as bondades da dieta atlántica

10 dic 2019 . Actualizado ás 18:56 h.

O ciclo Mesas Saudables, organizado por Vegalsa-Eroski e La Voz de Galicia, profunda na súa sesión de mañá (20.00 horas en Afundación, entrada libre) na importancia dos nosos hábitos nutricionais e a súa influencia na nosa saúde desde a infancia ata a vellez. A doutora Rosaura Leis, profesora de Pediatría da Universidade de Santiago, coordinadora da Unidade de Gastroenterología e Nutrición Pediátrica do Hospital Clínico Universitario de Santiago, e presidenta do comité científico da Fundación Dieta Atlántica, será quen pronuncie unha conferencia titulada Dieta atlántica: a alimentación dos nosos avós, o futuro dos nosos nenos, na que insistirá na necesidade de transmisión do hábito nutricional no seo da familia.

-Que é a dieta atlántica?

-Non é máis que o noso tipo de alimentación, o que se segue desde hai séculos a beiras do Atlántico e probablemente, con todas as diferenzas que poida haber dunha procedencia a outra, eu destacaría como o máis indicativo da dieta atlántica tradicional a de Galicia e o norte de Portugal. Ademais ao ser unha dieta baseada en produtos de proximidade é a máis sostible e a que ten unha menor pegada de carbono

-Dada a situación caracterizarase pola presenza de produtos do mar.

-Son todos os produtos de proximidade, frescos, cun importante consumo de peixes, cereais integrais, pataca, aceite de oliva, froitas e verduras, como os grelos, a coliflor ou o repolo, e un consumo de carnes como son as de tenreiros alimentados con lactación e sacrificados tempranamente. Tamén un consumo de lácteos importante, especialmente queixos e, por que non, un consumo moderado de viño acompañando as comidas.

-O título da charla invita a unha especie de volta atrás nos nosos costumes.

-Non é exactamente iso, senón intentar manter a adherencia aos nosos patróns alimentarios tradicionais. E, como pediatra, debo insistir na importancia da educación neste sentido entre os nenos, que están abandonando a nosa dieta tradicional, están consumindo unha dieta máis occidentalizada e diminuíndo de forma alarmante a actividade física mentres incrementan o uso de pantallas. E iso o que trae consigo é o aumento de patoloxías desde os os primeiros anos de vida, como a obesidade. Se non conseguimos corrixir isto os nosos nenos vivirán menos e con peor calidade de vida que os seus avós.

-O noso estilo de vida faino cada vez máis difícil. Comemos cada un polo seu lado e onde pode, non hai transmisión de educación nutricional na familia.

-Pois é fundamental. O feito para comer diante dunha pantalla fai que diminúa dun xeito moi importante a calidade da nosa dieta. Hai que recuperar o comer en familia como un hábito saudable máis, ese tempo fundamental, porque a comida é algo máis que achegar nutrientes, é un momento de pracer, de intercambio cultural e de afectos. Pero o escaso tempo que lle dedicamos a isto, pola rapidez coa que vivimos, fai que moitos nenos non coman en casa, e no mellor dos casos fano en comedores escolares, pero hai moitos que comen na cafetería máis próxima ao colexio, e perden ese momento de compartir. Pérdese o feito de cociñar xuntos, de transmitir técnicas culinarias, de ir ao mercado xuntos... Iso hai que recuperalo.