«A xente tiña moita gana de terrazas»

M. lópez / p. branco CARBALLO / LA VOZ

CARBALLO

BASILIO BELLO

CORONAVIRUS | A partir de hoxe poder abrir o interior dos locais hostaleiros, pero con capacidade limitada

25 may 2020 . Actualizado ás 22:20 h.

A pasada fin de semana, porque era o primeiro despois do confinamento. E leste, en gran medida, porque había que aproveitar o bo tempo. Os negocios consultados que levan días coas súas terrazas abertas están satisfeitos: «A xente tiña moita gana», concordan. En Caión (A Laracha) víronse esta fin de semana colas para agardar por unha mesa, ademais de moito movemento polo paseo, alimentado por visitantes de localidades limítrofes. «Nós estamos traballando coma en pleno verán», explica pola súa banda Ton García desde o Area Chill Out de Malpica . Abriron o venres e, de feito, fixérono antes do habitual, en tanto que acostumaban arrincar o 1 de xuño. No entanto, aproveitando o bo tempo, decidiron probar sorte e están contentos. Explica, ademais, que o feito de que os nenos non teñan escola e de que moitos pais estean teletrabajando aumenta bastante o movemento. «Estamos traballando con xente local, pero moi ben», apunta. Iso si, coas mesas limitadas, «menos da metade».

Xa que logo, pasouse da incerteza nos días previos, de dúbidas sobre se os clientes terían ou non reticencias para saír á rúa de terraceo tras dous meses encerrados en casa, ao desborde por afluencia. Así valoran varios hostaleiros as dúas primeiras semanas de apertura tras a flexibilización das restricións coa implantación da fase 1 da desescalada. Tamén en Malpica, o Leño foi o único que se animou por aquel entón, e a pouca oferta notouse en canto a afluencia: «Estamos moi satisfeitos coa acollida», apunta Antonio López, que incorporou sinalización e adhesivos para deixar claras as normas de separación e o uso das mesas. «Todos saben as normas, pero ao final tesllas que recordar. O que fago é que mesa que queda libre, mesa que inmediatamente desinfecto. Agora a clientela xa se acostumou a ter que agardar a que remate para poder ocupala», engade o responsable do local, que decidiu manter a limitación de capacidade ao 50 % para todo o que resta de tempada «como medida de prevención e seguridade».

Pola súa banda, o Mac Rober tamén foi practicamente dos únicos que se animaron a reabrir en Cee, aínda que outros compañeiros se han ir sumando progresivamente nos últimos días. O seu xerente, Carlos Lagoa, relata que os primeiros días foron de «educación», sobre todo, coa Policía Local facendo roldas controlando o cumprimento da normativa. Lagoa cre, coa implantación da fase dúas a partir de hoxe, luns, e coa consecuente reapertura do interior dos locais ao 40 % da súa capacidade, notarán un bajón importante de afluencia, porque moitos máis hostaleiros se animarán a pórse de novo en marcha, co cal a clientela se repartirá máis. Si é certo que os números que fixeron nos últimos quince días permitíronlle incorporar a todo o persoal, aínda que non con idénticas condicións ás que tiñan antes da pandemia. O pasado domingo 17 foi unha xornada complicada. Co primeiro mercado tras a suspensión pola crise sanitaria, a afluencia de xente foi moito maior á agardada, a pesar de haber un menor número de postos e ser só de alimentación, e desde o establecemento ceense tiñan medo a volumes de clientes que non puidesen xestionar ou de colas para utilizar os aseos, que poderían ser un foco de contaxio. Neste sentido, Lagoa considera «insuficientes» os servizos públicos que hai no paseo, que están, ademais, bastante afastados da praza.

ANA GARCIA

«A resposta fóra é tan boa que, aínda que agora poidamos abrir ou interior, agardaremos»

«Hai que sacarlle ou sombreiro á xente», di Ana Sousa desde o chiringuito de Balarés (Ponteceso). Teñen aberta a súa terraza xa desde hai días, un espazo diáfano e amplo con 27 mesas funcionando desde as tres da tarde pola semana e desde as once da mañá en fin de semana. «A resposta fóra é tan boa que, aínda que agora poidamos abrir ou interior, agardaremos. E facendo este bo tempo a xente tamén prefire non estar dentro», detallaba onte. Agardarán, conta, para ver máis en detalle os requisitos a seguir nesta nova fase e tamén porque ata a semana non empezarán a cociñar para consumir no local. Por agora serven bebida e preparan viandas para levar. «A xente estase comportando moi ben», valora.

Que cambia desde hoxe

O interior. O pasado luns 4 de maio podían abrir restaurantes, bares e cafeterías, pero só con servizo de comida para levar. Foi unha opción á que algúns recorreron, para así tratar de compensar uns gastos fixos que seguían existindo. Desde o 11 de maio podían abrir tamén terrazas, pero ao 50 % de ocupación. E, desde hoxe, coa entrada de Galicia na fase 2 do plan de desescalada, os negocios hostaleiros poderán abrir o seu interior, aínda que con limitacións. Os clientes poderán consumir dentro das instalacións, pero só en mesa (non poderá usarse a barra) e podendo estar habilitadas só o 40 % das mesmas. Haberá que seguir mantendo, ademais, distancia de seguridade.