Máis de 200 científicos describen con exactitude o xenoma do trigo

Efe

BIODIVERSA GALICIA

Recolección de trigo en A Limia
Recolección de trigo na Limia Álvaro Vaqueiro

A investigación facilitará a adaptación das colleitas futuras aos desafíos climáticos do planeta

17 ago 2018 . Actualizado ás 12:23 h.

Un grupo de máis de 200 científicos describiu con exactitude o xenoma do trigo, un traballo que facilitará a adaptación das colleitas futuras aos desafíos climáticos da Terra, segundo un estudo publicado pola revista especializada Science.

Esta análise conxunta de 73 institucións científicas, elaborado durante 13 anos, presenta o xenoma de referencia da variedade de trigo fariñeiro Chinese Spring, ordenado polos 21 cromosomas deste cereal.

«Este traballo achandará o camiño para a produción de variedades de trigo mellor adaptadas aos desafíos climáticos, con maiores rendementos, mellor calidade nutricional e mellor sostenibilidad», sinalaron os autores.

O trigo é o alimento básico de máis dun terzo da poboación humana e representa case o 20 % do total de calorías e proteínas consumidas polas persoas, máis que calquera outro alimento, e serve como unha importante fonte de vitaminas e minerais.

Para satisfacer as demandas futuras dunha poboación mundial proxectada de 9.600 millóns para o ano 2050, a produtividade do trigo debe aumentar nun 1,6 % cada ano.

Co fin de preservar a biodiversidade, a auga e os recursos de nutrientes, a maior parte deste aumento débese lograr a través da mellora de cultivos en lugar de comprometer novas terras para a súa agricultura.

Coa secuencia de referencia do xenoma agora completa, os agricultores poderán identificar máis rapidamente os xenes e os elementos reguladores subxacentes aos trazos agronómicos complexos, como o rendemento, a calidade do gran, a resistencia ás enfermidades fúngicas e a tolerancia ao estrés abiótico.

«O que vemos está marabillosamente ensamblado para permitir a variación e a adaptación a diferentes ambientes a través da selección, así como a estabilidade suficiente para manter as estruturas básicas para sobrevivir baixo diversas condicións climáticas», dixo Rudi Appels, profesor da Universidade de Melbourne.

Agárdase que a dispoñibilidade dunha secuencia de xenoma de referencia de alta calidade aumente a mellora do trigo durante as próximas décadas, con beneficios similares aos observados co millo e o arroz despois de que se produciron as súas secuencias de referencia.

A secuenciación do xenoma do trigo considerouse durante moito tempo «unha tarefa imposible», debido ao seu enorme tamaño e complexidade, xa que o trigo panificado ten tres subgenomas e máis do 85 % está composto de elementos repetidos