A ONU reforzará a agroecología para unha alimentación sostible

Efe

BIODIVERSA GALICIA

PEPA LOSADA

A iniciativa permitirá incidir nos procesos políticos coa intención de transformar os sistemas alimentarios

05 abr 2018 . Actualizado ás 19:32 h.

Diversos organismos de Nacións Unidas comprometéronse este xoves en Roma a multiplicar os seus esforzos para ampliar as prácticas agroecológicas a nivel mundial e lograr sistemas alimentarios máis sostibles.

O director de Produción de plantas da Organización da ONU para a Alimentación e a Agricultura (FAO), Hans Dreyer, presentou unha iniciativa coa que agardan promover as asociacións entre gobernos, agricultores e outros socios.

O obxectivo é «reforzar a agroecología como un enfoque prometedor para levar a cabo prácticas e políticas sostibles» con vistas a mellorar os sistemas de alimentación, sinalou Dreyer, que urxiu a actuar canto antes e tomar como referencia as experiencias «exitosas» que xa se han ir desenvolvendo en moitos países.

A proposta, dada a coñecer na última xornada dun simposio internacional sobre agroecología, pretende fomentar o coñecemento e a innovación para unha agricultura sostible, incidir nos procesos políticos coa intención de transformar os sistemas alimentarios e promover as alianzas dos distintos actores.

A directora de Ecosistemas do Programa das Nacións Unidas para o Medio (UNEP), Mette Loyche Wilkie, apuntou a necesidade de investir na agricultura ecolóxica e reflectir todos os custos e beneficios, non só económicos, dos complexos sistemas alimentarios.

O subsecretario executivo do Convenio sobre a Diversidade Biolóxica, David Cooper, destacou que o Cume das Nacións Unidas sobre Biodiversidade celebrada no balneario mexicano de Cancún en 2016 xa recoñeceu o valor da agroecología.

«A forma de manexar a agricultura é un dos asuntos máis importantes para o futuro da biodiversidade», destacou.

A conselleira do Programa das Nacións Unidas para o Desenvolvemento (PNUD) Phemo Kgomotso agregou que se deben garantir os dereitos sobre os recursos naturais dos indíxenas e as comunidades rurais, e conservar os ecosistemas co fin de lograr un desenvolvemento sostible.

Tamén integran a iniciativa o Programa Mundial de Alimentos (PMA) e o Fondo Internacional de Desenvolvemento Agrícola (FIDA), cuxo representante Paul Winters insistiu en transformar os sistemas alimentarios por completo e potenciar a investigación para reunir evidencias dos avances.

Nun posterior debate, a coordinadora do Movemento Agroecológico de América Latina e o Caribe (Maela) María Noel Salgado recalcou que se trata de «cambiar de paradigma» e non só de «reordenar os insumos para seguir sendo o mesmo sistema que reproduce o capital e non a vida».

«Se lográsemos deixar de apoiar e incentivar o agronegocio, teriamos recursos para multiplicar a agroecología», dixo Salgado, que reivindicou o traballo ecolóxico que ata agora realizaron pequenos produtores de alimentos de todo o mundo.

A presidenta da Federación Internacional de Movementos de Agricultura Orgánica (IFOAM), Peggy Miars, considerou que a iniciativa «invita a todos a ser actores do cambio», para o que é esencial que se inclúan a biodiversidade e o interese pola sustentabilidade ambiental e social na actividade agrícola.