Nacións Unidas pide máis apoio á agroecología, que pode mellorar a produción mundial

Efe

BIODIVERSA GALICIA

PEPA LOSADA

A agricultura ecolóxica pode axudar aos agricultores dos países pobres a facer fronte ao cambio climático

03 abr 2018 . Actualizado ás 20:00 h.

A agroecología pode contribuír a lograr sistemas alimentarios máis saudables e sostibles, por iso o director xeral da Organización de Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación, FAO, José Graziano dá Silva, instou este martes aos países a brindar máis apoio a esta practica durante a inauguración do segundo Simposio Internacional sobre Agroecología.

Uns 700 representantes de gobernos, produtores, grupos civís e institucións científicas participan neste simposio sobre agroecología, que consiste en aproveitar a interacción natural de plantas e animais coa actividade humana sen necesidade de insumos externos.

«Necesitamos promover un cambio transformador na forma en que producimos e consumimos alimentos. Temos que propor sistemas alimentarios sostibles que ofrezan alimentos saudables e nutritivos, e tamén preservar o medio ambiente. A agroecología pode ofrecer algunhas achegas a este proceso», considerou.

Desde a década de 1960 -lembrou- priman na agricultura os principios da chamada Revolución Verde, que require o uso intensivo dos recursos naturais e gran cantidade de insumos como pesticidas químicos, o que ten un alto impacto ambiental.

«Aumentar a produción a calquera custo non abondou para erradicar a fame a pesar de que actualmente producimos máis que suficiente para alimentar a todos», apuntou Graziano dá Silva, que chamou a cambiar a forma de producir e consumir alimentos para preservar o medioambiente.

Así, pediu aos gobernos que brinden un maior apoio á agroecología, que pode axudar aos agricultores dos países pobres a facer fronte ao cambio climático, despois de que uns 30 países teñan adoptado marcos legais a favor da agricultura ecolóxica.

«Para avanzar, necesitamos o compromiso de máis gobernos e lexisladores de todo o mundo», dixo no seu discurso o director xeral da Organización de Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación.

Óscar Vázquez

Un enfoque ecolóxico aos sistemas agrícolas

A agroecología combina coñecementos tradicionais e científicos para aplicar enfoques ecolóxicos e sociais aos sistemas agrícolas, centrándose nas proveitosas interaccións entre as plantas, os animais, os seres humanos e o medio ambiente.

O presidente do Fondo Internacional para o Desenvolvemento Agrícola (FIDA), Gilbert Houngbo, instou a levar a cabo un «cambio de paradigma para non ver a natureza como unha ameaza, senón como unha posibilidade de aumentar a produtividade e a sustentabilidade das explotacións agrícolas».

Considerou que a agroecología é unha forma de combater a actual perda de biodiversidade e promover dietas saudables, polo que insistiu en apoiar proxectos de alcance global con investimentos e políticas.

Houngbo puxo de exemplo o cultivo de legumes, que -ademais de ser un alimento nutritivo- mellora a fertilidade do chan e a produtividade, reducindo a dependencia dos fertilizantes sintéticos.

O exministro francés socialista de Agricultura Stéphane Lle Foll, subliñou que a agroecología é un «proxecto colectivo que se apoia en experiencias diferentes en función dos ecosistemas», e reclamou tomar en conta as experiencias dos agricultores que tan ben coñecen eses ambientes.

Lle Foll urxiu ao diálogo e á acción para crear unha nova «dobre revolución verde» na produción agrícola baseada na natureza, o coñecemento local e a ciencia.

Procedente de Cuba , a delegada da Asociación Nacional de Agricultores Pequenos, Rilma Román, afirmou que ese tipo de agricultura é o «legado» que deixaron os devanceiros, pois xeran coñecementos locais para «coidar a nai terra» e «promover a xustiza social».

«A agroecología é unha alternativa ante o modelo alimentario industrial, que xerou unha crise política, económica, social e ambiental. Baséase en principios que se adaptan a cada lugar e valores compartidos como non usar tóxicos, transxénicos ou tecnoloxías nocivas», agregou Román, en cuxo país máis de 300.000 familias practícana.

O primeiro Simposio de Agroecología celebrouse na FAO en 2014 e desde entón realizáronse reunións rexionais en América Latina, África subsahariana, Europa, Asia Central e Asia e o Pacífico. EFE