O 6 de decembro celebrarase a cuarta ruta de exaltación da especie pesqueira coa repartición de tapas gratuítas
30 nov 2025 . Actualizado á 15:04 h.O 6 de decembro celebrarase unha nova edición, a cuarta, da Ruta do Lirio, unha iniciativa gastronómica que busca promover esta especie mostrando o grande abano de posibilidades que ten nos fogóns. Diso encargaranse os chef dos 28 locais hostaleiros de Ribeira e A Pobra que se sumaron á proposta lanzada pola Cooperativa Santa Eugenia (OPP83) coa colaboración das asociacións de empresarios de ambas as localidades.
A OPP83 fornecerá a materia prima aos establecementos, que distribuirán as tapas de forma gratuíta. «O corazón desta actuación é apoiar á hostalaría, auténtica embaixadora dos produtos autóctonos, e poñer en valor o Lirio de Ribeira, que representa o traballo, a responsabilidade e a identidade da nosa frota», destacou a xerente da cooperativa, María José Casais, na presentación da ruta.
A alcaldesa de Ribeira, María Sampedro, celebrou a continuidade da iniciativa gastronómica: «O lirio é unha das especies máis común nas nosas mesas como localidade costeira que somos, pero é o momento de que tamén teña o recoñecemento e lugar que merece».
En representación do Concello da Pobra acudiu ao acto a concelleira Estefanía Ramos, que destacou a relevancia do traballo conxunto: «Cando colaboramos, gañamos todos; gañan os profesionais do mar, os negocios locais e, sobre todo, gaña a veciñanza e a xente que nos visita».
Desde a Asociación de Hostalería de Ribeira, Antonio Lijó puxo de relevo a importancia do lirio, «unha especie humilde, pero esencial», invitando a todos a sumarse á exaltación: «Unidos, mariñeiros, empresas e hostalería podemos facer do lirio un símbolo de identidade, calidade e futuro para Ribeira».
José Antonio Vidal, presidente da patronal pobrense, explicou que é a segunda vez que negocios da localidade súmanse á ruta e apostou por seguir no futuro: «Estas accións serven para reforzar a unión entre concellos veciños e converter o Lirio de Ribeira nun emblema de calidade e orgullo da nosa terra».
Juan Antonio Pérez, presidente da OPP83, e o concelleiro ribeirense Fernando Abraldes tamén se sumaron ao acto.
En Ribeira confirmaron a súa participación na ruta A Recoveira, Brétema, Café Praza, Cocoluche, Tagen Ata, Tapería A de Maris, Bar Zum Zum, Bulebar, Tío Pepe, Pizzería D'Vicio, O Gourmet Alján, Bar Porrón 2.0, A Central, Bar Pequeno, A Reviravolta, Ou Bodegón, Bar Baía, Penín Gastrocervecería e A Chabola. Na Pobra servirán tapas de lirio Bar Alameda, Bar A Rúa, Bar Miramar, O meu Manda Picone, A de Rosa, Bar Galeón, Restaurante Sisal, Café 420 e Bar Curotiña.