Propietarios de restaurantes de Barbanza: «Non lle vexo sentido ás medidas e non considero que sexa unha mellora para o meu local»

F. Brea / L. Martelo RIBEIRA / LA VOZ

RIBEIRA

En restaurantes como el Alján ya tienen medidores de niveles de dióxido de carbono
En restaurantes como o Alján xa teñen medidores de niveis de dióxido de carbono CARMELA QUEIJEIRO

Os profesionais non creen que poder abrir ata as 23.00 lles vaia a repercutir nun gran beneficio económico

16 abr 2021 . Actualizado ás 14:39 h.

Os locais de hostalería que teñen licenza de restaurante poden abrir desde este venres ata as 23.00 horas, pero terano que facer baixo unhas condicións. Deberán levar un rexistro de clientes e contar cunha máquina que mida os niveis de dióxido de carbonou no interior do local. «Todo o que sexa ampliar o horario está ben. Pero, realmente axúdanos?», comentaba onte Antonio Alján desde o seu restaurante en Ribeira .

Á pregunta, el mesmo responde : «Pouco, porque ninguén quere cear e ter que acabar ás dez e media. A xente que estea nos bares vai querer vir aos restaurantes ata as once e como lle explicamos que teñen que rexistrarse e só se lles serve se cean». El xa ten o aparello necesario para medir a calidade do aire, aínda que non cre que sexa de utilidade: «Non lle vexo sentido ás medidas e non considero que sexa unha mellora para o meu local. Hai que cambiar contratos e horarios de persoal e non hai beneficio. Economicamente non resolve nada».

Tampouco Óscar Fernández, desde o seu negocio en Noia , era demasiado optimista: «Mellor sería poder abrir ata as doce, polo menos». El aguantará ata as 23.00 os venres e os sábados, aínda que «non sei se a xente virá a cear ou non. Aquí, ás nove e media aínda pega o sol e parece moi de día como para sentarse a cear». E en canto ao medidor de dióxido de carbono: «Pídeno de nove a once da noite, e parece que ao mediodía dá igual. No lle vexo ningunha utilidade».

Tanto Antonio como Óscar afirmaban este xoves que aínda non tiñan reservas para cear a fin de semana. O ribeirense comentaba que xa hai clientes que lle piden mesa para celebrar o Día da Nai: «Dicímoslles que teñen preferencia, pero que se estamos pechados non podemos facer nada. A ver como evoluciona a situación en Ribeira».

Un gasto a maiores

O medidor da calidade do aire é, ademais, visto como un gasto a maiores sobre o que as autoridades non se pronunciaron se será subvencionable ou non, como expresaba Noelia Rodríguez desde Outes, quen tamén critica o rexistro de comensais: «Podo dar ceas, pero teño que ser policía». Ademais, ve este paquete de medidas con receo: «Dache como a sensación de que é a antesala de que para a vindeira semana van sacar algo máis».

En Muros , José Senande sinalaba que «todo o que teñamos a maiores será benvido», aínda que considera que o horario de peche debería de estenderse «ata as doce, polo menos», xa que deixa pouca marxe para atender apropiadamente as ceas e que os comensais cumpran co toque de queda.

Tanto Senande como Rodríguez se acordan de hostaleiros que non contan con licenza de restaurante, pero tamén viven de servir comidas: «O estrés psicolóxico ao que está sometido algún compañeiro é brutal», comenta Senande.

Este é o caso de Jorge Matosián, que recentemente inaugurou o seu local en Boiro : «Para min, bar e restaurante son o mesmo». El cre que «as normas van a peor e xa non hai aforros para soster esta situación, que vai ser irrecuperable durante anos».

Outros, como o boirense Juan Vila, din que as medidas aprobadas dan «máis gastos dos que xa hai e estamos asfixiados. Eu vou quedar como estou». E restaurantes que estaban pechados, como o Don Paquito, non abrirán, polo menos, ata maio.